You are here

Έρευνα για την παραχώρηση γης στο Βασιλικό

23/09/2021 15:38

Έρευνα αναφορικά με την απόφαση του προηγούμενου διοικητικού συμβουλίου της Αρχής Λιμένων Κύπρου (ΑΛΚ) για παραχώρηση χώρων στη λιμενική περιοχή Ζυγίου σε ιδιωτικές εταιρείες για τη δημιουργία σταθμών παραγωγής ηλεκτρισμού, διεξάγει το νέο ΔΣ της Αρχής, από το οποίο τόσο το υπουργείο Μεταφορών, όσο και η Ελεγκτική Υπηρεσία αναμένουν ενημέρωση και απαντήσεις σε σειρά ισχυρισμών που είδαν των φως της δημοσιότητας αναφορικά με την εν λόγω απόφαση.

Το θέμα εξέτασε αυτεπάγγελτα στη σημερινή συνεδρία της η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, έπειτα από πρόταση του Βουλευτή ΔΗΚΟ και Προέδρου της Επιτροπής, Ζαχαρία Κουλία.

Ο νέος πρόεδρος της ΑΛΚ Αντώνης Στυλιανού, ο οποίος κλήθηκε να ενημερώσει την Επιτροπή,  ανέφερε πως βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη διαδικασία συγκέντρωσης στοιχείων και διερεύνησης του όλου θέματος από το νέο ΔΣ της Αρχής, το οποίο αναμένεται να συνέλθει εκ νέου την ερχόμενη Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου, με στόχο να λάβει απόφαση επί του αιτήματος των δύο εταιρειών για την παραχώρηση συγκεκριμένων τεμαχίων γης.

Σημείωσε πως αφ’ ης στιγμής το θέμα εξετάζεται από το ΔΣ, δεν θα ήθελε να προκαταλάβει οποιαδήποτε απόφαση και ότι προκειμένου να διαφυλαχθεί η εν εξελίξει διαδικασία, θα επανέλθει με απαντήσεις προς όλους τους θεσμούς, μετά τη συνεδρία του ΔΣ στις 28 Σεπτεμβρίου.

«Ο στόχος που έχουμε θέσει είναι την 28η να ολοκληρωθεί η συζήτηση και να ληφθεί απόφαση σε σχέση με το εν λόγω αίτημα», είπε. Ο κ. Στυλιανού, ο οποίος διετέλεσε μέλος του προηγούμενου ΔΣ της Αρχής, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, είπε πως δεν ακολουθήθηκε διαδικασία προσφοροδότησης για τα εν λόγω τεμάχια και πως κανένα εκ των μελών του προηγούμενου ΔΣ είχε δηλώσει σύγκρουση συμφέροντος.

Ενημέρωσε δε, ότι ο ίδιος είχε τοποθετηθεί αρνητικά κατά τη λήψη της εν λόγω απόφασης από το προηγούμενο ΔΣ. Νωρίτερα, ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης ανέφερε ότι αναμένει απαντήσεις σε σειρά ερωτημάτων που έθεσε στην Αρχή Λιμένων, κατόπιν επιστολής που έλαβε τον Αύγουστο από το Κοινοτικό Συμβούλιο Μαρί, στην οποία διατυπωνόταν σειρά ισχυρισμών.

Από πλευράς του Υπουργείου Μεταφορών, ο γενικός διευθυντής Σταύρος Μιχαήλ σημείωσε πως το Υπουργείο ενημερώθηκε για το θέμα από δημοσιεύματα στον Τύπο και ζήτησε, με επιστολή του ίδιου του Υπουργού Μεταφορών προς τον Πρόεδρο της Αρχής, άμεση σχετική ενημέρωση και αναμένει απαντήσεις. 

Δεν φέρει καταρχήν ένσταση το Υπουργείο Ενέργειας

Το Υπουργείο Ενέργειας δεν φέρει καταρχήν ένσταση στα αιτήματα των δύο εταιρειών, ανέφερε ο λειτουργός του Υπουργείου Μάριος Μανώλης, ωστόσο, είπε, στα πλαίσια της αναθεώρησης του χωροταξικού σχεδίου ανάπτυξης της περιοχής Βασιλικού, οι σύμβουλοι του υπουργείου εισηγούνται όπως πριν τη χωροθέτηση νέων έργων, τα οποία αποτελούν κρίσιμες υποδομές του κράτους, εκπονηθεί εξειδικευμένη μελέτη επικινδυνότητας.

Εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων βλέπουν οι κάτοικοι

Ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κοινοτήτων Παναγιώτης Δαμιανού διερωτήθηκε εάν υπάρχει εμπλοκή πρώην Βουλευτή και πρώην Υπουργού στη διαδικασία που αφορά τα δύο τεμάχια. Πρόσθεσε πως σε αυτή τη διαδικασία της αναθεώρησης του σχεδίου, αγνοούνται οι κοινότητες.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Μαρί, Μαρία Γεωργίου, το εν λόγω τεμάχιο δημιουργήθηκε με επίχωση από άχρηστα υλικά της Τσιμεντοποιίας Βασιλικού, με σκοπό, όπως είπε, «να εξυπηρετηθούν ιδιωτικά συμφέροντα κάποιων επωνύμων».

Αίτημα εννέα κοινοτήτων της περιοχής, είναι να ακυρωθούν οι εγκρίσεις, τόνισε, προσθέτοντας ότι «δεν θέλουμε άλλες εγκαταστάσεις που δεν περιλαμβάνονται στο μάστερπλαν».

Βλέπει «σκάνδαλο» η ΕΔΕΚ

«Το θέμα μυρίζει ολίγον τι σκάνδαλο», είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, σύμφωνα με τον οποίο, μέλος του προηγούμενου ΔΣ της Αρχής είχε σύγκρουση συμφέροντος καθώς φέρεται να συνδεόταν με μια εκ των δύο εταιρειών τις οποίες αφορούσε η απόφαση για παραχώρηση γης.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, η απόφαση για την παραχώρηση των τεμαχίων ουσιαστικά λήφθηκε από μόνο τρία εκ των εννέα μελών του ΔΣ, δηλαδή χωρίς να υπάρχει απαρτία, καθώς δύο μέλη του Συμβουλίου απουσίαζαν στην επίμαχη συνεδρία, δύο τήρησαν αποχή και ο νυν Πρόεδρος της Αρχής, ο οποίος ήταν μέλος του πρώην ΔΣ τοποθετήθηκε αρνητικά, ενώ ένας θα έπρεπε να είχε τηρήσει αποχή λόγω σύγκρουσης συμφέροντος.

Ο κ. Σιζόπουλος μίλησε για «προσυμφωνία η οποία έγινε μεταξύ μελών του ΔΣ και των συγκεκριμένων εταιρειών για να δώσουν τις αιτήσεις και να γίνει στη συνέχεια η έγκριση. Η ουσία όλη, το σκάνδαλο βρίσκεται σε αυτό ακριβώς το σημείο», είπε, ζητώντας τη διεξαγωγή έρευνας.