You are here

Έρχεται το φθινόπωρο η πλατφόρμα για πόθεν έσχες

29/06/2022 13:38

Το πιλοτικό στάδιο για την υποβολή των μηχανογραφικών δηλώσεων πόθεν έσχες θα είναι έτοιμο το φθινόπωρο, σύμφωνα με ενημέρωση του Υφυπουργού Καινοτομίας Κυριάκου Κόκκινου στην Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως.

Ο Υφυπουργός, επιβεβαίωσε τη μηχανογράφηση μέσα στο τέταρτο τρίμηνο του 2022, Νοέμβριο ή Δεκέμβριο μαζί με μια αναδιοργάνωση.

Έλεγχος αλήθειας και όχι μόνο

Όπως αναφέρθηκε, το εγχείρημα γίνεται επάνω στη βάση της δήλωσης με πρόσβαση στο λογαριασμό του κάθε αξιωματούχου, με στόχο την ανανέωση των οποιωνδήποτε στοιχείων που πιθανόν να άλλαξαν, χωρίς να γίνεται ξανά από την αρχή υποβολή δήλωσης.

Με αυτόν τον τρόπο, σημειώθηκε, θα διαμορφωθούν κατηγορίες για τους αξιωματούχους της δημοκρατίας και τους υπαλλήλους ώστε να κρατείται το απόρρητο από την κάθε κατηγορία πριν τον έλεγχο ειδικής επιτροπής.

Η διαδικασία θα γίνει σε δύο φάσεις αρχικά, με την πρώτη να αφορά ειδοποιήσεις για την υποβολή των δηλώσεων και υπενθυμίσεις και τη δεύτερη φάση να αφορά το έργο μεταξύ των τραπεζών, το Τμήμα Φορολογίας, το Τμήμα Κτηματολογίου και το Τμήμα Οδικών Μεταφορών, κάτι το οποίο ακόμη να ξεκαθαρίσει.

Ο πρόεδρος της επιτροπής, Δημήτρης Δημητρίου, τόνισε ότι η πλατφόρμα δεν μπορεί να είναι η ίδια για τον ΠτΔ, τους βουλευτές και τους αξιωματούχους μιας και ο αριθμός των ατόμων είναι μεγάλος.

Ο κ. Δημητρίου όπως και μέλη της επιτροπής, ζήτησαν να ξεκαθαριστεί πού θα δίνεται η πρόσβαση για τον έλεγχο για να μπορέσει να δοθεί και η εξουσιοδότηση στον Έφορο Φορολογίας προς έλεγχο και να δημιουργηθεί η ειδική επιτροπή.

Να μην προκύψει διασυρμός πολιτικών προσώπων

Ερώτημα ως προς την αποφυγή κουτσομπολιού στην κοινωνία των πολιτικών προσώπων, έθεσε ο βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους προς τον Υφυπουργό.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ζήτησε να μην επιτραπεί η δημοσιοποίηση στοιχείων που αφορούν τις οικογένειες των πολιτικών προσώπων και αξιωματούχων, για να μην δίνεται τροφή για κουτσομπολιό στο τέλος της χρονιάς.

Ο κ. Κόκκινος ξεκαθάρισε ότι το θέμα δεν αφορά το στήσιμο της πλατφόρμας, αλλά της επιτροπής, τονίζοντας ότι δική του ευθύνη είναι η μη διαρροή προσωπικών δεδομένων.

«Δεν προκύπτει θέμα διαρροής», ξεκαθάρισε ο Υφυπουργός τονίζοντας ότι τα άτομα είναι αυτά που αποφασίζουν τι στοιχεία θα διαθέσουν στις δηλώσεις τους.

Σημείωμα με εισηγήσεις

Σημείωμα με εισηγήσεις και προβληματισμούς υπέβαλε η γραμματεία της επιτροπής, συνοδευόμενο από παράρτημα του τι ισχύει στην Ελλάδα σχετικά με το πόθεν έσχες και με πρόταση του βουλευτή Παύλου Μυλωνά.

Σε σκέλος πέντε μερών αναφέρονται στο μηχανισμό ελέγχου, την ανεξάρτητη επιτροπή, τους επιμέρους προβληματισμούς προς τη σύνθεση της επιτροπής, τον αναγκαίο έλεγχο και τη διεξαγωγή έρευνας και την ακολουθητέα διαδικασία.

Για τους μηχανισμούς ελέγχου κλήθηκαν ειδικοί σύμβουλοι ως προς την στήριξη της ειδικής επιτροπής με πραγματογνωμοσύνη και τεχνογνωσία, ως προς τον αναγκαίο έλεγχο των δηλώσεων.

Οι ειδικοί σύμβουλοι θα επιλέγονται με προκήρυξη διαγωνιστικής διαδικασίας και η σύναψη συνεργασίας θα ισχύει για πέντε έτη, ενώ για την ανεξάρτητη επιτροπή, αναφέρεται ότι θα σχηματιστεί από τρία πρόσωπα με την απαραίτητη εμπειρογνωμοσύνη.

Όσον αφορά την ειδική επιτροπή, αναμένεται ακόμη να καθοριστούν τα πρόσωπα, από ποιον θα διορίζονται και τα κριτήρια και η διαδικασία επιλογής τους.

Για τον αναγκαίο έλεγχο προβλέπεται, ότι δίνεται παροχή εξουσιοδότησης από τα υπόχρεα πρόσωπα για επεξεργασία των δεδομένων της δήλωσης τους με σχετικό έντυπο και δυνατότητα πρόσβασης στο σύστημα της ειδικής επιτροπής.

Για τη διεξαγωγή έρευνας και τη διαδικασία που θα ακολουθείται, αναφέρονται ερωτήματα όπως τη σύνδεση του συστήματος με κρατικές υπηρεσίες για τη διεξαγωγή αυτόματου ελέγχου.

Της Μαρίας Κυριακίδου