You are here

Έρχεται το νομοσχέδιο για αυτονόμηση Πυροσβεστικής

11/01/2019 17:20

Κατατίθενται τις επόμενες ημέρες στη Βουλή το νομοσχέδιο μαζί με τους τέσσερις κανονισμούς που το συνοδεύουν, για την αυτονόμηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου.  
 
Σε δηλώσεις ύστερα από σύσκεψη όπου συμμετείχαν περίπου 300 μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για το θέμα της αυτονόμησης της Υπηρεσίας, ο κ. Νικολάου τόνισε ότι στόχος είναι η αυτονόμηση της Πυροσβεστικής να επιτευχθεί πριν την έναρξη της αντιπυρηνικής περιόδου και γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει η συζήτηση των νομοσχεδίων να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τότε.  
 
Οι λόγοι, σύμφωνα με τον Υπουργός Δικαιοσύνης, είναι για να μην έχουμε και τα ζητήματα που σχετίζονται με την θερινή περίοδο και της ανταπόκρισης της Πυροσβεστικής και να μπορούμε παράλληλα να υλοποιούμε όλα αυτά που θα προκύπτουν από τις μελέτες των εμπειρογνωμόνων.
 
Παράλληλα, ο κ. Νικολάου είπε ότι γίνονται οι μελέτες για την αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό της Αστυνομίας, οι οποίες περιλαμβάνουν και την ίδια την Πυροσβεστική όπως είναι σήμερα αλλά και όπως θα είναι σε μια αυτονομημένη μορφή
 
Προωθώντας αυτά τα νομοσχέδια και την αυτονόμηση της Πυροσβεστικής θα μπορούν οι σύμβουλοι που θα έχουμε για σκοπούς εκσυγχρονισμού της Αστυνομίας να συμβουλεύσουν με ποιο τρόπο όλες αυτές οι εισηγήσεις που θα προκύψουν μέσα από τη μελέτη της αναδιοργάνωσης θα μπορούν να υιοθετηθούν και να εφαρμοστούν σε μια αυτονομημένη Πυροσβεστική, υπογράμμισε.
 
"Μας ενδιαφέρει την ώρα που θα εφαρμόζεται ο εκσυγχρονισμός όπως αυτός προωθείται στην Αστυνομία περιλαμβανομένης και της Πυροσβεστικής, η Πυροσβεστική να είναι αυτονομημένη για την εφαρμογή των εισηγήσεων αυτών", σημείωσε.
 
Αναφορικά με τη σύσκεψη, ο κ. Νικολάου είπε ότι υπήρξε ένας εποικοδομητικός, ουσιαστικός διάλογος και πρόσθεσε ότι περίπου το 40% των μελών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας παρευρέθηκαν στη σύσκεψη για να συζητήσει τα θέματα που αφορούν την αυτονόμηση.
 
«Ήταν μια μεγάλη ευκαιρία να συνομιλείς και να απαντάς ερωτήσεις που υπέβαλαν περίπου 300 μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «υπήρξαν πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από κάποια μέλη όχι μόνο σε σχέση με τις πρόνοιες των νομοσχεδίων για την αυτονόμηση, αλλά και γενικότερα όσον αφορά την Πυροσβεστική και τα μέλη».
 
Ερωτηθείς κατά πόσον ηγέρθησαν θέματα επιδομάτων ή προαγωγών, ο κ. Νικολάου είπε ότι έχουν κάνει αναφορά για θέματα που αφορούν ωφελήματα, προσθέτοντας ότι αυτά δεν είναι θέματα που σχετίζονται με τα νομοσχέδια.
 
Τα ζητήματα που αφορούν τα ωφελήματα, το όριο αφυπηρέτησης και θέματα που σχετίζονται με το ωράριο, τα οποία συζητούνται, είναι θέματα που συζητούνται διαχρονικά και θα συνεχίσουν να συζητούνται και μετά την αυτονόμηση, πρόσθεσε.
 
Ανέφερε επίσης ότι με την ευκαιρία της ρύθμισης των ζητημάτων που αφορούν την αυτονόμηση, έγιναν κάποιες εισηγήσεις κάποιες από τις οποίες έγιναν αποδεκτές, προσθέτοντας ότι εκείνο που έχει σημασία είναι αυτό που για χρόνια η Πυροσβεστική ζητούσε από την πολιτεία και είναι να υπάρξει αυτονόμησης της από την Αστυνομία.
 
«Υπάρχει σήμερα το νομοθετικό πλαίσιο το οποίο υποστηρίζεται από όλη την Πυροσβεστική και από τα μέλη για να προχωρήσει η αυτονόμηση», σημείωσε.  
 
Σύμφωνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, το σημαντικότερο γεγονός είναι πως τα ίδια τα μέλη (της Πυροσβεστικής) θέλουν να αναλάβουν οι ίδιοι την ευθύνη σε ό,τι αφορά τα θέματα της πυρόσβεσης κατά τρόπο μάλιστα που να είναι πιο αποτελεσματικοί.
 
«Αυτό το οποίο μας έδειξαν οι διάφορες μελέτες που έχουν γίνει, τα πλεονεκτήματα που θα έχει η Πυροσβεστική σε σχέση με τη δυνατότητα ανταπόκρισης της στις ευθύνες και τις υποχρεώσεις της, αυτές τις ευθύνες φαίνεται ότι τις υιοθετούν και τα ίδια τα μέλη της Πυροσβεστικής», υπογράμμισε.
 
Κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές μελών της Επιτροπής Νομικών της Βουλής για επιστολή «κόλαφος» του Υπουργού Δικαιοσύνης στην Επιτροπή, ο κ. Νικολάου είπε ότι δεν αντιλαμβάνεται «γιατί γίνεται αναφορά σε επιστολή κόλαφος», προσθέτοντας ότι επανέλαβε αυτό το οποίο είχε πει και στην Επιτροπής και το οποίο το Υπουργείο Μεταφορών το υπέβαλε γραπτώς πριν την επιστολή του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
 
«Είναι η θέση και της Αστυνομίας ότι ναι καθώς όσον αφορά τα θέματα που σχετίζονται με τις επαγγελματικές άδειες οδήγησης για κάποιες περιπτώσεις δεν θα μπορούσαν να γίνει αποδεκτό το αίτημα να παραχωρείται επαγγελματική άδεια οδήγησης για άτομα τα οποία έχουν καταδικαστεί για κάποια ιδιαίτερα αδικήματα».
 
Με την επιστολή, σύμφωνα με τον Υπουργό, «έχουμε πει ότι για εμάς είναι αδιανόητο να παρέχεται η δυνατότητα σε άτομα που έχουν καταδικαστεί για αδικήματα που σχετίζονται κατά των ηθών, σεξουαλικά αδικήματα, όπως είναι η σεξουαλική κακοποίησης ανηλίκων προσώπων, βιασμοί και άλλα, να αποκτούν επαγγελματική άδεια είτε αυτή είναι άδεια ταξί είτε άδεια λεωφορείου».
 
Απαντώντας σε ερώτηση, κ. Νικολάου διευκρίνισε ότι η πρόταση νόμου εκκρεμεί στην Επιτροπή Νομικών και συζητείτο και «ζητήθηκε να καταθέσουμε την άποψη μας όπως αυτή έχει καταχωρηθεί».
 
Ανέφερε επίσης πως αντιλαμβάνεται ότι και τα ίδια τα μέλη της Επιτροπής Νομικών προβληματίζονται γύρω από το θέμα αυτό και πρόσθεσε ότι μίλησε και με τον Πρόεδρο της Επιτροπής ο οποίος του ανέφερε πως και εκείνοι προβληματίζονται κατά πόσον θα πρέπει να παραχωρηθεί μια τέτοια δυνατότητα σε περιπτώσεις προσώπων που έχουν καταδικαστεί για αδικήματα κατά των ηθών.
 
Ο κ. Νικολάου είπε ότι είναι ζήτημα το οποίο θα πρέπει να μας προβληματίσει αν για παράδειγμα πιθανό για κάποια άλλη επαγγελματική άδεια να μην υπάρχει αυτή η αναγκαιότητα του περιορισμού αν π.χ. κάποιος έχει καταδικαστεί για μια ληστεία και θα είναι κάτοχος επαγγελματικής άδειας για να οδηγεί φορτηγό.