You are here

Γάμοι σε Πύλη Αμμοχώστου και «Καστελιώτισσα»

07/07/2022 10:39

Με μεγάλο αριθμό εισηγήσεων που θα ρυθμίζουν τη διεξαγωγή πολιτικών γάμων σε αρχαία μνημεία, τίθενται σήμερα το απόγευμα για ψήφιση ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής τροποποιητικοί κανονισμοί.

Τροπολογία κατέθεσε ο πρόεδρος της επιτροπής Μεταφορών, βουλευτής της ΔΗΠΑ Μαρίνος Μουσιούττας, για την παροχή δυνατότητας τέλεσης πολιτικών γάμων στην Πύλη Αμμοχώστου και την Αίθουσα «Καστελιώτισσα», πέραν από τα άλλα μνημεία που προβλέπει ο σχετικός κατάλογος που ετοίμασε το αρμόδιο υπουργείο.

Από την άλλη πλευρά οι βουλευτές του Κινήματος Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου και Αλεξάνδρα Ατταλίδου με μεγάλο αριθμό τροπολογιών που κατέθεσαν επί του νομοσχεδίου εισηγούνται μεταξύ άλλων την τέλεση πολιτικών γάμων σε εξωτερικούς χώρους κάστρων και αρχαίων μνημείων, αλλά και τη διαγραφή κάποιων αρχαίων μνημείων από τον κατάλογο του προτεινόμενου νομοσχεδίου.

Μεταξύ άλλων προτείνουν την τέλεση γάμων στον εξωτερικό χώρο του Κάστρου Πάφου, αντί στον εσωτερικό χώρου και στην Παραδοσιακή Οικία, την τοποθεσία Φάπρικα και τη Μεσαιωνική Αίθουσα της Αγρέπαυλης Κουκλιών από τη σχετική λίστα των επιτρεπόμενων χώρων διεξαγωγής τελετών.

Προτείνουν επίσης την αύξηση του προστίμου που θα επιβάλλεται σε όσους προκαλούν ζημιές ή φθορές στα αρχαία μνημεία κατά την τέλεση πολιτικών γάμων από €750 σε €3 χιλ.

Οι βουλευτές του Κινήματος Οικολόγων με αριθμό τροπολογιών προτείνουν πιο αυστηρά κριτήρια για τη χρήση μουσείων και αρχαίων μνημείων για τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Ειδικότερα εισηγούνται τη μείωση του προβλεπόμενου αριθμού παρευρισκομένων σε πολιτιστικές εκδηλώσεις σε μουσεία και αρχαία μνημεία, αλλά και τη διαγραφή κάποιων μνημείων από τη λίστα των επιτρεπόμενων χώρων.

Μεταξύ άλλων ζητείται η διαγραφή από τη λίστα του αρχαιολογικού χώρου Κιτίου, χωρίς να διαγράφεται ο πλακόστρωτος χώρος έξω από το κέντρο επισκεπτών, όπως και ο εσωτερικός χώρος του Κάστρου Κολοσσίου και ο εσωτερικός χώρος του Κάστρου Πάφου.

Από €1000-€1500 το κόστος του γάμου

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τους κανονισμούς που προωθήθηκαν στην Ολομέλεια για ψήφιση, ο επιτρεπόμενος αριθμός παρευρισκομένων σε τελετές σε αρχαία μνημεία και μουσεία θα ανέρχεται σε τριάντα άτομα.

Στους χώρους αυτούς θα επιτρέπεται μόνο η τέλεση του μυστηρίου του γάμου και όχι η δεξίωση, ενώ απαγορεύεται ρητά η ρίψη ρυζιού, λουλουδιών, «κομφετί», φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων κατά την τέλεση του πολιτικού γάμου.

Αξίζει να αναφερθεί ακόμα ότι με βάση τους κανονισμούς τέλεση γάμων θα επιτρέπεται να γίνεται στην επαρχία Λευκωσίας στο κτίριο του πρώην Δημαρχείου, (προµαχώνα D' Avilla) σε εσωτερικό και εξωτερικό χώρο, στην τιμή των €1000 και στην Ευρύχου στο Μουσείο Κυπριακού Σιδηρόδρομου, σε στεγασμένο με βεράντα και εξωτερικό χώρο επίσης στην ίδια τιμή.

Στην επαρχία Λάρνακας, γάμοι θα διεξάγονται στο Κάστρο της πόλης σε εξωτερικό χώρο και το κόστος τους θα ανέρχεται σε €1500, καθώς επίσης και στο Μουσείο Παραδοσιακής Κεντητικής και Αργυροχοΐας στα Λεύκαρα σε εξωτερικό χώρο στην τιμή των €1000.

Όσον αφορά την επαρχία Λεμεσού οι πολιτικοί γάμοι θα διεξάγονται σε εξωτερικό χώρο του Κάστρου Λεμεσού και θα κοστίζουν €1500, ενώ στην επαρχία Πάφου θα πραγματοποιούνται σε πέντε αρχαία μνημεία.

Συγκεκριμένα σε εξωτερικούς χώρους του Κάστρου Πάφου, της παραδοσιακής οικίας στην τοποθεσία Φάπρικα και στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης στη Γεροσκήπου και στη μεσαιωνική αίθουσας της Αγρέπαυλης Κουκλιών. Το κόστος για την τέλεση γάμων στο Κάστρο και στην Αγρέπαυλη θα ανέρχεται στα €1500, ενώ στα άλλα δύο μνημεία στα €1000.

Της Ελένης Χαραλάμπους