You are here

Γεωργία: Ερωτήματα βουλής για ενισχύσεις €1,9 εκ.

26/09/2005 17:52
Στις αρμοδιότητες του εφόρου ελέγχου κρατικών ενισχύσεων φαίνεται να περνά ο έλεγχος των κρατικών επιδοτήσεων στους τομείς της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της αλιείας, μετά από αίτημα του Υπουργείου Οικονομικών. Το αίτημα βρίσκει μεν θετική ανταπόκριση από τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών της βουλής, που συζήτησε σήμερα το θέμα, δημιουργούνται όμως ερωτήματα για το τρόπο που έτυχαν χειρισμού οι γεωργικές ενισχύσεις μετά την 1η Μαίου, αφού δεν υπήρχε αρμόδιο ελεγκτικό όργανο. Ως κυριότερο επιχείρημα το ΥΠΟΙΚ προβάλλει την ανάγκη σύστασης ειδικού φορέα αξιολόγησης της συμβατότητας των κρατικών ενισχύσεων στους τομείς γεωργίας, κτηνοτροφίας και αλιείας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, λόγω του ότι οι τομείς αυτοί είχαν εξαιρεθεί το 2001 από το σχετικό νόμο της Δημοκρατίας περί ελέγχου των επιδοτήσεων αυτών.

«Δεν μπορούμε να πάμε ενάντια στις ευρωπαϊκές οδηγίες από τη στιγμή μάλιστα που το Υπουργείο Γεωργίας, που ασκούσε προσωρινά το ρόλο του ελεγκτικού αυτού φορέα, έκρινε ότι θα ήταν πιο αξιόπιστη, αντικειμενική και αποτελεσματική η εξέταση των κρατικών ενισχύσεων στους τομείς αυτούς, εάν γινόταν ανάθεσή τους στον Εφορο, που έχει την ευθύνη για όλες τις υπόλοιπες μορφές κρατικών ενισχύσεων» σημείωσαν ο Έφορος Ενισχύσεων, Χρίστος Ανδρέου, και οι κυβερνητικοί λειτουργοί των δύο υπουργείων.

Την ρύθμιση αυτή έκανε αποδεκτή το Υπουργείο Οικονομικών και μετέπειτα το Υπουργικό Συμβούλιο και η σχετική νομοθεσία αναμένεται να προωθηθεί στο κοινοβούλιο για ψηφοφορία στις 6 Οκτωβρίου.

Εντούτοις, η αναφορά του κ. Ανδρέου ότι ήδη έχει δοθεί ποσό €1,9 εκ. στους αγρότες προκάλεσε την αντίδραση του βουλευτή του ΔΗΣΥ Ιωνά Νικολάου αλλά και άλλων βουλευτών.

Ο κ. Νικολάου κατηγόρησε την κυβέρνηση για ολιγωρία στο να προωθήσει και να καταθέσει στη Βουλή τη σχετική νομοθεσία, ώστε να ενεργοποιηθεί με βάση τις πρόνοιες του νόμου, η δυνατότητα παραχώρησης αυτών των χορηγιών ήσσονος σημασίας στους γεωργούς-κτηνοτρόφους, καθώς και για σκοπούς αλιείας. «Φαίνεται ότι έχει παραχωρηθεί ή τουλάχιστον έχει δεσμευτεί για να παραχωρηθούν σε συγκεκριμένους γεωργούς ένα ποσό της τάξης του €1,9 εκ., παρά τις διατάξεις της νομοθεσίας και χωρίς να υπάρχει σχετική νομοθεσία» σημείωσε ο κ. Νικολάου.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, ζήτησε να πληροφορηθεί πώς κάποιοι αγρότες έκαναν αιτήσεις, ποιοι τους πληροφόρησαν για τις αιτήσεις αυτές και ποιων συγκεκριμένων προσώπων οι αιτήσεις αυτές εγκρίθηκαν. Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ ζήτησε όπως κατατεθεί γραπτώς στην επιτροπή από το Υπουργείο Γεωργίας ονομαστικός κατάλογος με διευθύνσεις αυτών για τους οποίους εγκρίθηκαν τα συγκεκριμένα ποσά.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και βουλευτής του ΔΗΚΟ, Άριστος Χρυσοστόμου, ανέφερε ότι όπως τους ειπώθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας «από τη στιγμή που εξακριβώθηκε ότι θα μπορούσε με τη μορφή των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας να δοθούν αυτά τα ποσά, ενημερώθηκαν οι αγρότες και υπέβαλαν αιτήσεις».

Πάντως στο Υπουργείο Γεωργίας δήλωσαν διατεθειμένοι να δώσουν τον κατάλογο εάν και εφόσον πάρουν διαβεβαίωση από το γραφείο της επιτρόπου προστασίας προσωπικών δεδομένων ότι δεν παραβιάζεται η σχετική νομοθεσία.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Αριστος Χρυσοστόμου όπως είπε «θα ζητήσει πρώτα γραπτή γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία και αναλόγως θα αποταθεί ή μη στο Υπουργείο Γεωργίας ζητώντας το σχετικό κατάλογο».

Τέλος εκτός των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας για τη γεωργία και κτηνοτροφία, όπως λέχθηκε στη Βουλή, έχει εγκριθεί από την Ε.Ε. για την Κύπρο ανάλογο ποσό κρατικών ενισχύσεων για την αλιεία, το οποίο στην πρώτη τριετία που διανύουμε ανέρχεται στις €123.000 ευρώ το οποίο όμως επίσης θα υπόκειται στον έλεγχο του εφόρου κρατικών ενισχύσεων.

Του Σωκράτη Ιωακείμ