You are here

«Γνωρίστηκαν» με το ηλεκτρονικό πόθεν έσχες οι βουλευτές

26/04/2023 15:44

Το σύστημα για την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων πόθεν έσχες των Δημόσια Εκτεθειμένων Προσώπων (ΔΕΠ), όπως ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπουργοί και βουλευτές, παρουσίασε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, το Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής.

Όπως εξήγησε λειτουργός του υφυπουργείου θα αξιοποιηθεί η ίδια πλατφόρμα που απευθύνεται στα Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα (ΠΕΠ), καθώς η δήλωση είναι πιο περιεκτική και έτσι θα αποφευχθεί η ανάγκη για δημιουργία νέας πύλης.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία φάνηκε στους πλείστους βουλευτές απλή και εύκολη, ενώ κάποιες ενστάσεις σημειώθηκαν σε σχέση με την δήλωση των αντικειμένων αξίας και κοσμημάτων από βουλευτές.

Με βάση τον προγραμματισμό της Επιτροπής Θεσμών, πριν από το κλείσιμο των εργασιών του Κοινοβουλίου για τις θερινές διακοπές τον ερχόμενο Ιούλιο, θα τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας του Σώματος για έγκριση η νομοθεσία που προβλέπει ότι οι δηλώσεις των περιουσιακών στοιχείων των συγκεκριμένων κρατικών αξιωματούχων, θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά.

Σημειώνεται, ότι η Βουλή επιχειρεί τροποποίηση της νομοθεσίας του «περί του Προέδρου, των Υπουργών και των Βουλευτών της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση και Έλεγχος Περιουσίας) Νόμου του 2004 έως 2017», καθώς έχει δεχθεί πολλές φορές κριτική από την κοινή γνώμη, για τον τρόπο παρουσίασης του Πόθεν Έσχες και στη βάση του ότι τα περιουσιακά στοιχεία του καθενός, απλά παρουσιάζονται και δεν δικαιολογείται το πως αποκτήθηκαν.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η προσπάθεια χρονολογείται, καθώς η Βουλή με την προηγούμενη σύνθεσή της είχε εξετάσει σχετικό νομοθέτημα, το οποίο όμως δεν προωθήθηκε στην Ολομέλεια του σώματος για ψήφιση.

Της Ελένης Χαραλάμπους