You are here

Χιλιάδες αιτήματα για επίδομα πατρότητας

23/02/2018 07:05

Χιλιάδες αιτήματα έχουν λάβει μέχρι στιγμής οι αρμόδιες υπηρεσίες για πληρωμή επιδόματος πατρότητας, με τη νέα πολιτική να αγκαλιάζεται από πατέρες την ίδια στιγμή που η βουλή σπεύδει να τη βελτιώσει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του τμήματος κοινωνικών ασφαλίσεων που εξασφάλισε η StockWatch, από την 1η Αυγούστου 2017 που μπήκε σε εφαρμογή η σχετική νομοθεσία μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2018 κατατέθηκαν συνολικά 2590 αιτήσεις.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία, τον Αύγουστο 2017 παραλήφθηκαν 769, το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους 488, τον Οκτώβριο 354, το Νοέμβριο 344, το Δεκέμβριο 2017 παραλήφθηκαν 299 ενώ τον Ιανουάριο του 2018 παραλήφθηκαν 336 αιτήσεις.

Η συνολική δαπάνη μέχρι 31/12/2017 ήταν €621.000 μέχρι στιγμής.

Στο συγκεκριμένο ποσό δεν περιλαμβάνει το ποσό που καταβλήθηκε στους δικαιούχους, τον Ιανουάριο 2018 διότι δεν έχει περάσει ακόμη στο μηχανογραφικό σύστημα του τμήματος κοινωνικών ασφαλίσεων.

Με βάση το σχέδιο, ο μισθωτός πατέρας δικαιούται πληρωμένη άδεια πατρότητας δύο συνεχιζόμενων εβδομάδων, υπό την προϋπόθεση τη συγκεκριμένη περίοδο θα είναι και η μητέρα με άδεια μητρότητας διότι γέννησε ή υιοθέτησε, ή απέκτησε παιδί από παρένθετη μητέρα.

Το ύψος του επιδόματος είναι στη βάση του επιδόματος μητρότητας και είναι στο 72% επί των ασφαλιστικών αποδοχών στη βάση των εισφορών του ασφαλισμένου τη χρονική ημερομηνία που υποβάλλεται η αίτηση για επίδομα πατρότητας.

Σημειώνεται ότι η άδεια μητρότητας είναι 18 συνεχόμενες εβδομάδες.

Βελτίωση του νόμου πατρότητας από βουλή

Στο μεταξύ η κοινοβουλευτική επιτροπή εργασίας ξεκίνησε να εξετάζει προτάσεις νόμου με σκοπό τη βελτίωση της νομοθεσίας περί επιδόματος και άδειας πατρότητας.

Παράλληλα, εξετάζει τα προβλήματα που προέκυψαν κατά την εφαρμογή του σχετικού νόμου, επειδή δεν καλύπτει τις περιπτώσεις που ένα ζευγάρι δεν είχε συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή δεν είχε τελέσει γάμο και απλώς ζούσαν μαζί.

Ο πρόεδρος της επιτροπής εργασίας Αντρέας Φακοντής, ανέφερε ότι η νομοθεσία που ψηφίστηκε πρόσφατα κρίθηκε πρωτοποριακή και πολύ θετική, ωστόσο, στην εφαρμογή της έχει παρουσιάσει προβλήματα, και σημείωσε ότι «γίναμε δέκτες πολλών παραπόνων από πατεράδες τους οποίους δεν καλύπτει η συγκεκριμένη νομοθεσία».

Της Ηρώς Ευθυμίου