You are here

Χορηγία πέραν των €11 εκατ. στα κόμματα

25/11/2022 12:23

Πιστώσεις ύψους €11,2 εκατ. περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός της Βουλής των Αντιπροσώπων, που θα τεθεί σήμερα το απόγευμα ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών για συζήτηση, για σκοπούς χρηματοδότησης των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, ποσό ύψους €6.649.451 αφορά την κρατική χρηματοδότηση και κατανέμεται, σύμφωνα με τις διατάξεις του περί Πολιτικών Κομμάτων Νόμου ήτοι, ποσοστό 15% αυτής καταβάλλεται ισόποσα και το υπόλοιπο μέρος, καταβάλλεται κατ’ αναλογία των ποσοστών που αυτά έλαβαν στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.

Συγκεκριμένα, τα κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή των Αντιπροσώπων, θα λάβουν ως κρατική χορηγία για το έτος 2023, ποσά που αφορούν: ΔΗΣΥ - €1,9 εκατ., ΑΚΕΛ - €1,6 εκατ., ΔΗΚΟ - €889 χιλ., ΕΛΑΜ - €591 χιλ., ΕΔΕΚ - €587 χιλ., ΔΗΠΑ - €546 χιλ. και Κίνημα Οικολόγων - €434 χιλ.

Επιπρόσθετα, ποσό ύψους €4,5 εκατ. θα καλύψει τη δαπάνη εργοδότησης των κοινοβουλευτικών συνεργατών, ενώ ποσό ύψους €50 χιλ. κατανέμεται για την κάλυψη των συνεισφορών των κοινοβουλευτικών κομμάτων στα αντίστοιχα πολιτικά κόμματα της ΕΕ.

Επίσης, πιστώσεις ύψους €314 χιλ., θα παραχωρηθούν στις oργανώσεις νεολαίας των κοινοβουλευτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται με έναν ελάχιστο βουλευτή στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, €36 χιλ. θα μοιραστούν σε 7 οργανώσεις νεολαίας, ενώ ποσό ύψους €251 χιλ. θα δοθεί με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα κατά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.  

Ακόμα στον προϋπολογισμό της Βουλής των Αντιπροσώπων, περιλαμβάνονται πιστώσεις ύψους €6 εκατ., για σκοπούς κάλυψης της βουλευτικής αποζημίωσης και των επιδομάτων των μελών του Κοινοβουλίου.

1,4 εκατ. σε έξοδα παραστάσεως

Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός της Βουλής για το οικονομικό έτος 2023, ο οποίος ως ποσοστό του κρατικού προϋπολογισμού ανέρχεται στο 0,003%, προβλέπει δαπάνες €31,5 εκατ., εκ των οποίων αφορούν σε δαπάνες προσωπικού €15,5 εκατ. (49,2%) (περιλαμβανομένης της βουλευτικής αποζημίωσης), λειτουργικές δαπάνες €3,7 εκατ. (11,7%), μεταβιβάσεις €11,8 εκατ. (37,4%), πάγια €0,5 εκατ. (1,6%) και έργα υπό κατασκευή €0,02 εκατ. (0,1 %).

Μεταξύ άλλων στον προϋπολογισμό περιλαμβάνονται πιστώσεις ύψους €1,4 εκατ. που προορίζονται για να καλύψουν τα επιδόματα παραστάσεως της Προέδρου με ποσό €30 χιλ. και των 55 βουλευτών με ποσό €24 χιλ. για τον κάθε ένα βουλευτή.

Αναφέρεται ότι το ίδιο ποσό λαμβάνουν έκαστος και οι 3 εκπρόσωποι των θρησκευτικών ομάδων.

Δαπάνες προσωπικού

Κονδύλι ύψους €9,5 εκατ. προορίζεται για το μισθολόγιο του μόνιμου προσωπικού και του ωρομίσθιου κυβερνητικού προσωπικού της Βουλής.

Συναφώς, στο πλαίσιο της προσπάθειας για εξορθολογισμό της οργανωτικής διάρθρωσης των υπηρεσιών της Βουλής καταργούνται δεκαέξι θέσεις και δημιουργούνται δεκατρείς νέες σε ανελικτικό βαθμό, σύμφωνα με σημείωμα στην Επιτροπή Οικονομικών.

Όσον αφορά τις λειτουργικές δαπάνες περιλαμβάνονται οι καθημερινές λειτουργικές δαπάνες (€1,8 εκατ.), οι κτιριακές συντηρήσεις και επιδιορθώσεις (€0,4 εκατ.), οι δαπάνες για εκπαίδευση του προσωπικού και οι δαπάνες για συνέδρια στην Κύπρο και αποστολές στο εξωτερικό (€0,9 εκατ.), καθώς και οι δαπάνες για εκδόσεις και αγορά υπηρεσιών εμπειρογνωμόνων, νομικών συμβούλων και άλλων συμβάσεων υπηρεσιών, όπως το κόστος για άμεση μετάδοση των συνεδριάσεων της Ολομέλειας που καταβάλλεται στο ΚΥΠΕ (€0,5 εκατ.).

Επίσης, κονδύλι ύψους €0,5 εκατ. προορίζεται για την αγορά μηχανολογικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού της Βουλής και ειδικότερα νέου σύγχρονου συστήματος μικροφωνικής και ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στην αίθουσα της Ολομέλειας, όπως και για εξ αποστάσεως παρεμβάσεις και τηλεδιασκέψεις, κατά το πρότυπο ξένων κοινοβουλίων.

Ίδρυμα Κοινοβουλευτισμού

Αξίζει να αναφερθεί ότι στον προϋπολογισμό της Βουλής περιλαμβάνεται επίσης κονδύλι ύψους €0,1 εκατ. για τη λειτουργία του ιδρύματος της Βουλής, το οποίο επονομάζεται «Ίδρυμα Κοινοβουλευτισμού και Συμμετοχικής Δημοκρατίας» και του οποίου η εγγραφή έχει ήδη εγκριθεί από την Έφορο Σωματείων και Ιδρυμάτων.

Το ίδρυμα της Βουλής αναμένεται να δραστηριοποιηθεί πλήρως εντός του 2023 στο ανακαινισμένο «Σπίτι του Πολίτη», στο οποίο έχει ήδη μεταστεγαστεί και η Βιβλιοθήκη της Βουλής.

Στον υπό συζήτηση προϋπολογισμό έχει επίσης περιληφθεί συμβολική πρόνοια €0,02 εκατ. για σκοπούς της έναρξης μελετών για ανέγερση του νέου κτιρίου της Βουλής, αφού ως γνωστόν, το πρόβλημα της ανεπάρκειας των υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων συζητείται από το 1994, όταν είχαν αρχίσει προσπάθειες για επίλυσή του, με την ανέγερση νέων κτιριακών εγκαταστάσεων για τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Της Ελένης Χαραλάμπους