You are here

Χωρίς ανακριτικές αρμοδιότητες η Αρχή κατά της Διαφθοράς

20/01/2021 14:31

Το νομοσχέδιο για τη σύσταση και λειτουργία της Αρχής κατά της Διαφθοράς δεν θα περιλαμβάνει πρόνοιες αναφορικά με ανακριτικές αρμοδιότητες, ώστε να αποτρέπεται επικάλυψη αρμοδιοτήτων άλλων φορέων, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών Γιώργος Γεωργίου.

Η Επιτροπή ολοκλήρωσε σήμερα την κατ’ άρθρον συζήτηση του νομοσχεδίου που εκτιμάται ότι θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Τα μέλη προέβησαν στις τελευταίες προσθαφαιρέσεις στο κείμενο, με τον κ. Γεωργίου να σημειώνει ότι δόθηκε περιθώριο δύο εβδομάδων στο Υπουργείο Δικαιοσύνης ώστε μέσα από διαβούλευση με αρμόδιους φορείς, να διαμορφώσει ένα αναθεωρημένο κείμενο στη βάση και των εισηγήσεων που κατέθεσαν τα κόμματα.

Πρόσθεσε ότι πολύ σύντομα το νομοσχέδιο θα είναι έτοιμο να τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής για ψήφιση.

«Μέσα από την αμφίδρομη συζήτηση έχουν κατατεθεί προτάσεις, οι οποίες προσθέτουν ή και αφαιρούν κάποιες πρόνοιες των διατάξεων του υπό συζήτηση νομοσχεδίου», ανέφερε ο κ. Γεωργίου.

Εξήγησε ότι η Αρχή που θα συσταθεί θα είναι τριμελής και θα στελεχώνεται από γραμματειακό προσωπικό. Η Αρχή θα αποτελείται από τον Επίτροπο Διαφάνειας και δύο μέλη της Αρχής με σκοπό να εξετάζει τόσο στο δημόσιο, ημιδημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα οποιεσδήποτε καταγγελίες έρχονται ενώπιον της ή ακόμα και αυτεπάγγελτα φαινόμενα ή πράξεις διαφθοράς, ή ενδεχόμενες ή εν δυνάμει πράξεις διαφθοράς οι οποίες θα τίθενται ενώπιον της.

Ο κ. Γεωργίου σημείωσε ότι κατά τη συζήτηση προέκυψαν θέματα ιδιαίτερα όσον αφορά τις αρμοδιότητες της Αρχής και πως οριοθετούνται στο πλαίσιο της ανακριτικής αρμοδιότητας ή όχι. «Είναι κάτι το οποίο εμείς λέμε ότι το αποκλείουμε για να μην υπάρχει επικάλυψη αρμοδιοτήτων άλλου θεσμικού φορέα όπως είναι η Νομική Υπηρεσία, όπως είναι ο Γενικός Εισαγγελέας», διευκρίνισε.

Ερωτηθείς αν η Αρχή θα μπορεί να επιλαμβάνεται καταγγελιών για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή ένα υπουργό, απάντησε «οποιοδήποτε πρόσωπο εντάσσεται μέσα στα πλαίσια που έχω αναφέρει προηγουμένως», είτε αυτό είναι θεσμικό όργανο, είτε είναι συλλογικό όργανο, δημόσιο, ημιδημόσιο, ευρύτερου δημόσιου τομέα, ή ιδιωτικές εταιρείες ή πρόσωπα.

Πρόσθεσε πως στις ερμηνευτικές διατάξεις της νομοθεσίας έχει καθοριστεί τι είναι διαφθορά και παρουσιάζονται ερμηνείες με βάση και άλλες νομοθεσίες των τελευταίων ετών.

Μ.Χ.