You are here

Χωρίς εκπλήξεις οι τροπολογίες κομμάτων

08/12/2021 07:29

Δεκάδες τροπολογίες, οι οποίες κινούνται στο πλαίσιο προηγούμενων ετών, ετοιμάζονται να καταθέσουν τα κοινοβουλευτικά κόμματα επί του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022, με στόχο όπως υποστηρίζουν να μειώσουν τις αχρείαστες δαπάνες και την κακοδιαχείριση.

Οι τροπολογίες, θα οριστικοποιηθούν εντός των επόμενων μία δύο ημερών και θα τεθούν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών σε έκτακτη συνεδρία την ερχόμενη Παρασκευή, ώστε να αποφασισθεί ποιες θα προωθηθούν στην Ολομέλεια του Σώματος.

Σημειώνεται ότι η σχετική διαδικασία ακολουθείται κάθε χρόνο από την Επιτροπή Οικονομικών ώστε να υπάρχει ομαδοποίηση των τροπολογιών των κομμάτων που είναι κοινές ή ταυτόσημες.

Σύμφωνα με πληροφόρηση της Stockwatch, τα πλείστα κόμματα αναμένεται ότι θα κινηθούν πολύ κοντά στις περσινές τροπολογίες τους, με δέσμευση κονδυλίων που αφορούν στις συμβουλευτικές υπηρεσίες και έρευνες, σε λειτουργικές δαπάνες, στα σεμινάρια και την εκπαίδευση προσωπικού, καθώς και στα κονδύλια για τις αποκρατικοποιήσεις.

Κάποια κόμματα προτίθενται να ζητήσουν με τις τροπολογίες ψαλίδι 5%, στις δαπάνες συμβουλευτικές υπηρεσίες και έρευνες, σε λειτουργικές δαπάνες, στα σεμινάρια και την εκπαίδευση προσωπικού, όπως η ΔΗΠΑ, ενώ κάποια άλλα όπως το ΔΗΚΟ και το ΑΚΕΛ το ποσοστό αποκοπής που προτίθενται να ζητήσουν φτάνει το 10%, όπως ήταν και αποκοπές για το τρέχον έτος μετά από σχετική τροπολογία κομμάτων.

Όσο αφορά το σταύρωμα των δαπανών σε σχέση με αποκρατικοποίηση/ιδιωτικοποίηση δημόσιων οργανισμών και κρατικών επιχειρήσεων, κυβερνητικών τμημάτων και υπηρεσιών, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ζητηθεί εξαίρεση για το έργο της ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, την ανάπτυξη της περιοχής Τροόδους, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη αφορά το Ταμείο Αλληλεγγύης από πλευράς ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ, ΕΔΕΚ και Κίνημα Οικολόγων.

Σε σχέση με τα κονδύλια που αφορούν την ανάπτυξη της περιοχής Τροόδους, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, καθώς και οποιαδήποτε άλλη δαπάνη που αφορά αποξένωση κρατικών περιουσιακών στοιχείων, τα πλείστα κοινοβουλευτικά κόμματα θα ζητήσουν μέσω τροπολογιών να δίδεται η γραπτή συγκατάθεσή της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.

Επίσης σχεδόν όλα τα κόμματα προτίθενται να σταυρώσουν κονδύλια σε σχέση με αγορά κτιρίων και ενοίκια που καταβάλλει το κράτος για τη στέγαση κυβερνητικών τμημάτων, πλην κάποιων εξαιρέσεων όπως για κτίρια πρεσβειών. Σημειώνεται ότι θα ζητήσουν όπως η έγκριση των συγκεκριμένων δαπανών να τίθεται για έγκριση από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών ώστε να υπάρξει σχετικό έλεγχος.

Σε τακτές ενημερώσεις της Επιτροπής Οικονομικών θα πρέπει να προβαίνουν οι κυβερνητικές υπηρεσίες για δαπάνες που προτίθενται να διεξάγουν υπουργεία, υφυπουργεία και υπηρεσίες του δημοσίου.

Επίσης προτίθενται τα πλείστα κόμματα να ζητήσουν την ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού και να εξασφαλίζεται η γραπτή συγκατάθεσή της για τις δαπάνες που αφορούν στην υλοποίηση των απαραίτητων υποδομών για έλευση Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Κύπρο.

Έτοιμα εξάλλου είναι σχεδόν όλα τα κόμματα να σταυρώσουν τα κονδύλια για την αγορά νέων οχημάτων σε κρατικούς αξιωματούχους, αλλά και να ζητήσουν τακτική ενημέρωση για τις δαπάνες που διενεργούν υπουργεία και υφυπουργεία σχετικά με δωρεές και έξοδα παραστάσεων.

Σύμφωνα με την ίδια πληροφόρηση ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και Κίνημα Οικολόγων συζητούν για την κατάθεση τροπολογίας βάσει της οποία θα πρέπει να ενημερώνεται η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για τις δαπάνες για κατασκευαστικά έργα και να εξασφαλίζεται η γραπτή συγκατάθεσή της πριν την αποδέσμευση σχετικών κονδυλίων.

Τις περισσότερες τροπολογίες αναμένεται ότι θα καταθέσει για διάλογο στην Επιτροπή Οικονομικών το Κίνημα Οικολόγων, οι οποίες υπολογίζεται να ξεπεράσουν τις 40, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα θα καταθέσουν περίπου 20 τροπολογίες.

 Μεταξύ των τροπολογιών που θα καταθέσει το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τα κτίρια που προτίθεται να αγοράσει ή ενοικιάσει για τη στέγαση υπουργείων, υφυπουργείων και άλλα κρατικών υπηρεσιών.

Από πλευράς του Κινήματος Οικολόγων μεταξύ άλλων θα κατατεθεί και η διαχρονική πρόταση τους, που αφορά αποκοπή επιδόματος τηλεφώνου σε Διευθυντές Τμημάτων/Υπηρεσιών με πάγιο μισθό πέραν των €65 χιλ., καθώς επίσης μεταξύ άλλων θα θέσουν εισήγηση για αποκοπή του ημίσεως του επιδόματος παραστάσεως των Προέδρων των Επαρχιακών Δικαστηρίων.

Τον έλεγχο από την Επιτροπή Οικονομικών προτίθεται να ζητήσει η ΕΔΕΚ, μεταξύ άλλων τροπολογιών όσον αφορά τα ευρωπαϊκά κονδύλια που αφορούν τους μετανάστες, ενώ από την πλευρά του το ΕΛΑΜ προτίθεται να καταθέσει εισήγηση για την αποκοπή πίστωσης για το κέντρο υποδοχής για ασυνόδευτους ανηλίκους.

Όσον αφορά τη ΔΗΠΑ μεταξύ των εισηγήσεων της ξεχωρίζουν αυτές που αφορούν δέσμευση κονδυλίων που προορίζονται να καλύψουν το Σχέδιο προώθησης Οπτικοακουστικής Βιομηχανίας, το «Ίδρυμα Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου» και το English School.

Σημειώνεται ότι τα κόμματα θα οριστικοποιήσουν πριν την Πέμπτη τις τροπολογίες τους και θα τις καταθέσουν στην Επιτροπή Οικονομικών, ώστε να τεθούν σε διάλογο την Παρασκευή. 

Της Ελένης Χαραλάμπους