You are here

Χωρίς κανονισμούς το «πληρώνω όσο πετώ»

11/05/2022 07:33

Την επίσπευση της διαδικασίας ψήφισης από την Ολομέλεια της Βουλής των κανονισμών για τη διαχείριση των δημοτικών αποβλήτων από τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης ζητά από την πρόεδρο του σώματος Αννίτα Δημητρίου, ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Όπως τονίζει σε σχετική επιστολή, η έγκριση των Κανονισμών από τη Βουλή των Αντιπροσώπων σχετίζεται µε την εκπλήρωση από την Κύπρο της «εκ των προτέρων αιρεσιµότητας (ex-ante conditionalitγ)» για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, η οποία αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για τη συγχρηματοδότηση έργων στον τομέα των στερεών αποβλήτων από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία Πολιτικής Συνοχής.

Περαιτέρω, σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε γραπτώς ως προϋπόθεση για την έγκριση του νέου Προγράμματος Πολιτικής Συνοχής «ΘΑΛΕΙΑ 2021-2027» προϋπολογισμό €1,8 δισ., για την εκπλήρωση της συγκεκριμένης αιρεσιµότητας.

Ο κ. Πετρίδης υπογραμμίζει στην επιστολή ότι κρίνεται απολύτως αναγκαία η ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης των Κανονισμών από την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος και η προώθηση της ψήφισής τους από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων πριν την ημερομηνία επίσκεψης, καθώς η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων της Ε.Ε. κ. Ferreira θα βρίσκεται στην Κύπρο στις 7-9 Ιουλίου 2022 µε στόχο την ανακοίνωση της έναρξης του Προγράμματος.

Σημειώνεται ότι οι εν λόγω Κανονισμοί καθορίζουν λεπτομερείς ρυθμίσεις και υποχρεώσεις, για τα τοπικά σχέδια που θα πρέπει να εκπονηθούν, καθώς και για τα συστήματα χωριστής συλλογής και «πληρώνω όσο πετώ» που θα πρέπει να εφαρμόσουν οι Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Υπενθυμίζεται ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε τον περασμένο Οκτώβριο τροποποίηση στον νόμο περί αποβλήτων, που προωθεί περαιτέρω την ανακύκλωση και την εφαρμογή του συστήματος «πληρώνω όσο πετώ», ενώ εκκρεμεί η θέσπιση των κανονισμών που προβλέπουν ειδικότερες ρυθμίσεις αναφορικά με το σύστημα «Πληρώνω Όσο Πετώ».

Της Ελένης Χαραλάμπους