You are here

Χωρίς θαλάσσια σπορ κινδυνεύουν να μείνουν παραλίες

18/05/2022 14:53

Χωρίς θαλάσσια σπορ κινδυνεύουν να μείνουν κάποιες παραλίες, καθώς παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στην κατακύρωση προσφορών σε κάποιες περιοχές.

Για την εξομάλυνση του προβλήματος που παρατηρείται τέθηκε σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών πρόταση νόμου των βουλευτών του ΔΗΣΥ Κυριάκου Χατζηγιάννη και της ΕΔΕΚ Κωστή Ευσταθίου, για παράταση των υφιστάμενων αδειών επιχειρήσεων θαλάσσιων αθλημάτων, σε όσους δήμους δεν κατάφεραν να διενεργήσουν προσφορές.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Αντώνης Οικονομίδης ανέφερε μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής ότι είναι ένα ζήτημα που απασχόλησε και τα προηγούμενα χρόνια, με το υπουργείο Εσωτερικών να εκφράζει τις επιφυλάξεις του, ως προς τη νομιμότητα της απόφασης για παράταση δια νόμου προσφορών.

Είπε ότι είναι μεμονωμένες οι περιπτώσεις που δημοτικές αρχές δεν έχουν ολοκληρώσει μέχρι σήμερα τη διαδικασία αξιολόγησης και κατακύρωσης των προσφορών, τονίζοντας ότι δεν μπορούν να συμφωνήσουν με την εκ νέου παράταση.

Σημείωσε ότι και πέρσι το υπουργείο Εσωτερικών έκανε αποδεκτή τη συγκεκριμένη ρύθμιση, λόγω του ότι ήταν σε εξέλιξη η συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο λειτουργός του υφυπουργείου Τουρισμού Ιάκωβος Λοϊζίδης ανέφερε από την πλευρά του ότι έγιναν αποδέκτες πολλών παραπόνων από το εξωτερικό, όσον αφορά παραλίες που δεν έχουν ακόμα λειτουργήσει μονάδες θαλάσσιων αθλημάτων. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση του προβλήματος, η οποία θα είναι όμως εντός του νόμου.

Εκ μέρους της Νομικής Υπηρεσίας αναφέρθηκε ότι είναι αντισυνταγματική η πρόταση νόμου που έχει ενώπιον της η Επιτροπή. Πρόσθεσε επίσης ότι αντίκειται και στην ευρωπαϊκή οδηγία και δεν θα πρέπει να υιοθετηθεί ως έχει.

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου, Θεόδωρος Πυρίλλης, εκ μέρους της Ένωσης Δήμων, τόνισε ότι δεν πρέπει να νομιμοποιηθούν παρανομίες και διερωτήθηκε αν πίσω από την καθυστέρηση στην εφαρμογή των προσφορών είναι άλλες επιδιώξεις και κυρίως η πρόνοια του νόμου, τα αθλητικά σπορ, να τοποθετούνται στις άκρες των παραλιών και όχι στους χώρους των λουόμενων.

Ο Δήμος Παραλιμνίου, είπε, θα ολοκληρώσει εντός της βδομάδες τη διαδικασία κατακύρωσης των προσφορών για τις παραλίες του Πρωταρά. Πρόσθεσε ότι ο Δήμος Παραλιμνίου, συμμορφούμενος µε τη νομοθεσία που εξακολουθεί να είναι σε ισχύ, έχει προβεί σε προκήρυξη 12 διαγωνισμών, κατακυρώθηκαν 6 και εξακολουθεί να εκκρεμεί η εξέταση των υπόλοιπων 6 προσφορών.

Σημείωσε ότι η καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην κατακύρωση κάποιων προσφορών οφείλεται στους ίδιους τους επιχειρηματίες καθώς έχουν προβεί σε προσφυγές κατά αποφάσεων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Θαλάσσιων Σπορ Δημήτρης Χατζηδημητρίου είπε ότι είναι μονόδρομος η παράταση των αδειών, «γιατί ήδη εισήλθαμε στην τουριστική περίοδο και σε όσους δήμους υπάρχουν περισσότερες από μια προσφορές, ακολουθούν δικαστικές διαδικασίες, οι οποίες είναι χρονοβόρες».

Προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος η περιοχή Πρωταρά να παραμείνει χωρίς θαλάσσια σπορ.

Εξάλλου ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης, και εκ των εισηγητών της πρότασης νόμου απέρριψε κατηγορηματικά τις κατηγορίες ότι εμπλέκεται σε συμφέροντα, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «φωνάζει ο φταίχτης για να φοβάται ο νοικοκύρης».

Της Ελένης Χαραλάμπους