You are here

Η ΕΔΕΚ θα υπερψηφίσει τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό

20/01/2021 23:58

Το πολιτικό γραφείο της ΕΔΕΚ ομόφωνα εξουσιοδότησε την κοινοβουλευτική ομάδα να υπερψηφίσει τον αναθεωρημένο κρατικό προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΔΕΚ, κατά τη διάρκεια της σημερινής διαδικτυακής συνεδρίασης του Πολιτικού Γραφείου της ΕΔΕΚ, ο Πρόεδρος του Κόμματος Μαρίνος Σιζόπουλος προέβη σε ενημέρωση των μελών γύρω από τις προτάσεις που το κόμμα κατέθεσε στην Κυβέρνηση με στόχο ο νέος κρατικός προϋπολογισμός να αποκτήσει μεγαλύτερη ανθρωποκεντρική μορφή.
 
Όπως αναφέρεται, με γνώμονα την συμπερίληψη των πιο κάτω προτάσεων της ΕΔΕΚ στον αναθεωρημένο προϋπολογισμό και τις σημερινές ανακοινώσεις της Κυβέρνησης για δημιουργία ειδικού δικαστηρίου για χρηματοπιστωτικές υποθέσεις με παγοποίηση των εκποιήσεων έως την εκδίκαση της υπόθεσης, το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος εκτιμά πως ο στόχος που είχε θέσει για δημιουργία δικτύου προστασίας των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, ικανοποιείται σε πολύ μεγάλο βαθμό.

«Ως εκ τούτου ομόφωνα αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει την κοινοβουλευτική ομάδα να υπερψηφίσει τον αναθεωρημένο κρατικό προϋπολογισμό για το 2021», προστίθεται.
 
Η ΕΔΕΚ παραθέτει τις προτάσεις της που συμπεριλήφθηκαν στον προϋπολογισμό ή και υιοθετήθηκαν από την Κυβέρνηση.

Αυτές είναι ο καθορισμός κατώτατης σύνταξης, η παραχώρηση σύνταξης στο 63ο έτος σε εργαζόμενους σε βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα χωρίς την αποκοπή του 12%, η επιδότηση των εργαζόμενων μητέρων για την φύλαξη των παιδιών τους σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και η παραχώρηση πρόωρης σύνταξης στους πάσχοντες με θαλασσαιμία χωρίς οποιεσδήποτε περικοπές  κάτι που έχει ήδη έχει υλοποιηθεί.

Επίσης η αύξηση του ποσού επιδότησης απόκτησης κατοικίας στις 259 δυσπραγούντες (ακριτικές, ορεινές, με μειωμένο πληθυσμό) κοινότητες από 10 χιλ. μέχρι και 30 χιλ. ευρώ, η ένταξη στο σχέδιο και των υπολοίπων 134 κοινοτήτων με ποσό 15-20 χιλ. ευρώ και η επέκταση του χρόνου πολεοδομικής αμνηστίας κατά ένα χρόνο (μέχρι 31/12/2022).

Ακόμα η προώθηση προγράμματος εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε κατοικίες μονίμων κατοίκων ορεινών και ημιορεινών κοινοτήτων για τη μείωση της τιμής του ρεύματος που καταβάλλουν.

Επιπλέον οι προτάσεις της για πάταξη της φοροδιαφυγής και επίσπευση της διαδικασίας επιστροφής στους δικαιούχους του ΦΠΑ και του Φόρου εισοδήματος και η προσθήκη στον προϋπολογισμό του αναγκαίου ποσού για την προαγωγή των ΣΥΠ και των εθελοντριών Υπαξιωματικών της ΕΦ.

Επίσης η σύσταση ειδικού δικαστηρίου για χρηματοπιστωτικές υποθέσεις που σχετίζεται με τις εκποιήσεις.

Περιλαμβάνεται επίσης κατάθεση αιτήματος στη νομική υπηρεσία για γνωμοδότηση εάν σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία του ΓεΣΥ οι ασθενείς δικαιούνται να λαμβάνουν φάρμακα και τα αναλώσιμα που περιλαμβάνονται στους ειδικούς καταλόγους τα οποία συνταγογραφούν ειδικοί γιατροί εκτός ΓεΣΥ.

Από την ΕΔΕΚ καταγράφεται επίσης η επίσπευση της διαδικασίας οικιστικής ανάπτυξης για σκοπούς ιδιοκατοίκησης αγροτεμαχίων τα οποία εμπίπτουν εντός του πλαισίου που καθορίζεται με τη διαδικασία της κατά παρέκκλιση παραχώρησης άδειας και υπόσχεση για εκπόνηση προγράμματος αντιμετώπισης της υπογεννητικότητας και στήριξη των πολύτεκνων οικογενειών.