You are here

Η επ. Θεσμών απέρριψε συζήτηση των Pandora Papers

13/10/2021 15:02

Η κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, απέρριψε πρόταση του ΑΚΕΛ για εγγραφή ενώπιον της θέματος για την έρευνα (Pandora Papers) της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) και των αναφορών στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Η απόφαση για μη εγγραφή του θέματος στην Επιτροπή λήφθηκε, καθώς πέραν από τους βουλευτές του ΔΗΣΥ την εισήγηση απέρριψε και ο βουλευτής Αντρέας Θεμιστοκλέους, ενώ ο βουλευτής τη ΔΗΠΑ Μαρίνος Μουσιούτας τήρησε αποχή.

Υπέρ της εγγραφής του θέματος ψήφισε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης ο οποίος ήταν και ο μοναδικός βουλευτής του ΑΚΕΛ, μέλος της Επιτροπής, που παρίστατο στη συνεδρία, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας και η βουλευτής των Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου.

Σε δηλώσεις ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης υπέδειξε ότι πρόκειται για ζήτημα που συζητήθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο και πως σε πολλές χώρες  έχουν ήδη ξεκινήσει να αναλαμβάνονται ενέργειες από αρμόδιες αρχές.

Υπενθύμισε ότι η Βουλή των αντιπροσώπων και στο παρελθόν είχε συζητήσει σε αρμόδιες επιτροπές αντίστοιχες αποκαλύψεις όπως τα Panama Papers, αλλά δυστυχώς, όπως είπε, η επιτροπή με ευκαιριακή πλειοψηφία απέρριψε την εγγραφή.

Ο κ. Λουκαϊδης τόνισε επίσης, ότι το ΑΚΕΛ θα επιχειρήσει να  εγγράψει ξανά το θέμα, τηρουμένων των κανονισμών της Βουλής, τονίζοντας ότι η συμπεριφορά αυτή ακρωτηριάζει και το ρόλο της Βουλής και πως δεν είναι δυνατόν, βουλευτές να μη θέλουν να συζητούν τέτοια σοβαρά θέματα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου απέρριψε τα όσα δήλωσε εκ μέρους του ΑΚΕΛ ο κ. Λουκαΐδης και είπε ότι εάν ξαναέρθει το θέμα στην Βουλή και εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία πως θα συζητηθεί.

Ο κ. Δημητρίου, ανέφερε συγκεκριμένα ότι δεν υπάρχει ζήτημα είτε απόκρυψης είτε αλλοίωσης του ρόλου του Κοινοβουλίου και ότι δεν υπάρχει πρόβλημα να ελεγχθεί οτιδήποτε. Απόδειξη τούτου, πρόσθεσε, είναι ότι πριν δύο εβδομάδας συζητήθηκε με πρωτοβουλία του ΔΗΣΥ στην Επιτροπή, η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπή για το κράτους δικαίου.

Αυτό που ενοχλεί, πρόσθεσε, είναι η συνεχής προσπάθεια του ΑΚΕΛ να κτυπά είτε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας είτε τους θεσμούς αυτής της χώρα αντιπολιτευτικά και μόνο. Κι αυτό, όπως είπε, διαφάνηκε από τη συζήτηση που προηγήθηκε.

«Η θέση του ΔΗΣΥ είναι πολιτική θέση, δεν είναι κάτι άλλο και ως εκ τούτου απορρίπτουμε όσα κατάλαβα ότι ειπώθηκαν εκ μέρους του ΑΚΕΛ για προσπάθεια είτε αλλοίωσης του ρόλου της Επιτροπής ή της Βουλής για να μην διεξάγει τον απαιτούμενο έλεγχο», είπε. Πρόσθεσε ότι αν έρθει ξανά το θέμα στην Επιτροπή και εξευρεθεί η κατάλληλη πλειοψηφία τότε θα εγγραφεί.

Η βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Αλεξάνδρα Ατταλίδου είπε ότι ζήτησε από τους βουλευτές που έχουν εγγράψει το θέμα να συμπεριλάβουν και το δικό της όνομα στην πρόταση και εξέφρασε την ελπίδα στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής να εγκριθεί για να συζητηθεί, γιατί όπως είπε θεωρεί πολύ σημαντικό το θέμα αυτό για την Κύπρο.

Είπε επίσης ότι με επιστολή της στις 31 Αυγούστου ζήτησε να συζητηθεί στην Επιτροπή το θέμα των Paradise Papers στα οποία αναφέρεται επίσης το όνομα της Κύπρου για θέματα φοροδιαφυγής και οι καταγγελίες διεθνούς οργανισμού Organised Crime and Corruption Reporting Project για τις δραστηριότητες δικηγορικών γραφείων της Κύπρου σε σχέση με πολιτογράφηση υπηκόων τρίτων χωρών και παροχή υπηρεσιών σε άτομα που φέρεται να είναι εμπλεκόμενα σε ύποπτες δραστηριότητες.

Εξέφρασε την άποψη πως η Βουλή που είναι ο ύψιστος θεσμός της Δημοκρατίας της Κύπρου και είναι η φωνή των πολιτών θα πρέπει να συζητήσει όλα αυτά τα θέματα τα οποία έχουν ρίξει μια τεράστια σκιά πάνω στην Κύπρο και έχουν υποσκάψει το όνομα της Κύπρου ως επιχειρηματικού ή οικονομικού κέντρου.  Θα πρέπει, όπως είπε να εξετάσει η Επιτροπή και η Ολομέλεια τα θέματα αυτά για να βάλει φραγμό και να καθαρίσει το όνομα της Κύπρου.

Σημείωσε ότι δεν γίνεται να κρύβουμε το κεφάλι μας στην άμμο, και δεν γίνεται να γράφεται σε όλο τον παγκόσμιο Τύπο το θέμα των Pandora Papers και η Βουλή ενός κράτους που αναφέρεται το όνομα του πρώτου τη τάξει πολίτη της σε αυτά να μην θέλει να συζητήσει το θέμα. Είπε ότι όσοι θεωρούν ότι τα πολιτικά κόμματα είναι πάνω από την Κύπρο κάνουν πολύ μεγάλο λάθος.

Ο βουλευτής Λεμεσού Ανδρέας Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι οι δηλώσεις Λουκαΐδη πόρρω απέχουν από την αλήθεια και ότι η Επιτροπή εισηγήθηκε στον βουλευτή του ΑΚΕΛ να επαναφέρει το θέμα όποτε θέλει σε άλλη συνεδρία, άρα δεν απορρίφθηκε το ζήτημα.

Ερωτηθείς γιατί ο ίδιος αντιτίθεται στη συζήτηση του θέματος, ανέφερε ότι αν θέλει το ΑΚΕΛ να συζητήσει το θέμα θα πρέπει να διορθώσει τον τίτλο του αφού δεν μπορεί η εγγραφή ενός θέματος να στιγματίζει πολιτικά πρόσωπα επειδή τώρα ξέσπασε μια συζήτηση σε άλλες χώρες και στην Κύπρο.  Είπε ότι ο ίδιος δεν είναι εναντίον στο να συζητηθεί το θέμα, αλλά πρέπει να διορθωθεί ο τίτλος, ώστε να περιλαμβάνει όλη την μεγάλη εικόνα αυτών των ζητημάτων όπως και τα Panama Papers, Paradise Papers και γενικά το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος που αφορά την παγκόσμια κοινωνία, την ΕΕ, την Κύπρο αλλά όχι, όπως είπε επιλεκτικά.

Συμπλήρωσε ότι το ΑΚΕΛ αυτό που έκανε ήταν να ζητήσει μια ευκαιρία να πλήξει συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα, την Κυπριακή Δημοκρατία και «τα πολυτιμότερα συμφέροντά της».

Έκπληξη Μ. Μουσιούττα για δηλώσεις Λουκαΐδη 

Έκπληξη για τις δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργου Λουκαΐδη αναφορικά με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών εξέφρασε το Βουλευτής της ΔΗΠΑ- Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων Μαρίνος Μουσιούττας.
 
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Μουσιούττας είπε ότι αναφορικά με την μη εγγραφή του θέματος για τα Pandora Papers που είχε προτείνει το ΑΚΕΛ, ο κ. Λουκαΐδης αντί να μέμφεται την κοινοβουλευτική του ομάδα που δεν παρευρέθηκε στη συνεδρία για να στηρίξει τη θέση τους, δίνει απρεπείς χαρακτηρισμούς σε συναδέλφους γιατί είτε είχαν αντίθετη από τη δική του άποψη, είτε απείχαν της ψηφοφορίας.
 
«Προσωπικά απείχα της ψηφοφορίας θεωρώντας ότι δεν είναι θέμα προτεραιότητας αυτό, αλλά υπάρχουν πολύ πιο σημαντικά και πρακτικά θέματα που ως Επιτροπή Θεσμών θα έπρεπε να βάλουν ως προτεραιότητα και να επιλύσουν. Το να χαρακτηρίζεις όμως συναδέλφους όπως έκανε ο κ. Λουκαΐδης με χαρακτηρισμούς όπως «δεκανίκια» και άλλα, γιατί δεν συμφωνούν με την άποψη του, το θεωρώ τουλάχιστον ατυχές και το αφήνω στην κρίση του κόσμου», είπε.
 
Ας φροντίσει, πρόσθεσε, ο κ. Λουκαΐδης τα του οίκου του και σε επόμενη συνεδρία να επανέλθει και να αναζητήσει επανεγγραφή του θέματος, έχοντας παρόντα όλα τα μέλη της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας κι ας μην ρίχνει πέτρες όταν είναι σε γυάλινο σπίτι.

Ε.Χ.