You are here

Η «οδύσσεια» του προϋπολογισμού του ΓΕΡΗΕΤ

11/07/2022 13:45

Προς ψήφιση οδηγείται στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Πέμπτη ο προϋπολογισμός του Γραφείου Επιτρόπου για τη Ρύθμιση Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΕΡΗΕΤ) για το 2022, του μοναδικού Νομικού Προσώπου Δημόσιου Δικαίου που δεν εγκρίθηκε σχεδόν επτά μήνες μετά την προβλεπόμενη προθεσμία.

Το νομοσχέδιο θα τεθεί σήμερα για τοποθέτηση των κομμάτων και λήψη τελικής απόφασης, ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών της Βουλής πριν οδηγηθεί για ψήφιση την Πέμπτη στην Ολομέλεια, ενώ μέχρι σήμερα το Γραφείο του Επιτρόπου λειτουργεί με δωδεκατημόρια, καθώς δεν διέπεται από τον χρονικό περιορισμό των δύο μηνών.

Οι δαπάνες για το 2022 σύμφωνα με τον τροποποιημένο προϋπολογισμό του ΓΕΡΗΕΤ, είναι ύψους €6.693.688 και είναι κατά €1.737.642 αυξημένες σε σχέση µε τον Προϋπολογισμό του Γραφείου για το 2021, αφού περιλαμβάνει επιστροφή τελών ύψους €1.786.316 προς τους παροχείς ηλεκτρονικών επικοινωνιών και ταχυδρομείων.

Τα έσοδα για το έτος 2022 θα ανέλθουν στο ποσό των €4.646.518 και ως εκ τούτου, ο Προϋπολογισμός του 2022 είναι ελλειμματικός, ενώ σημειώνεται ότι το εν λόγω έλλειμμα θα καλυφθεί από το αποθεματικό του Γραφείου.

Επισημαίνεται ότι ο προϋπολογισμός του ΓΕΡΗΕΤ πέρασε μια «οδύσσεια» μέχρι να κατατεθεί στη Βουλή, καθώς τα δύο αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Μεταφορών είχαν διαφωνίες προς το ύψος του, ενώ αρνητικά επηρέασαν και ενέργειες του επιτρόπου στο ύψος των τελών σε παροχείς ηλεκτρονικών επικοινωνιών και ταχυδρομικών υπηρεσιών.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών είχε ζητήσει στα τέλη Απριλίου τη μείωση του προϋπολογισμού του ΓΕΡΗΕΤ, κατά €286 χιλ., με τον Επίτροπο Γιώργο Μιχαηλίδη να εκφράζει τη διαφωνία του, δηλώνοντας ότι οι μειώσεις επηρεάζουν θεμελιωδώς το ρυθμιστικό έργο του Γραφείου και προγραμματισμένα έργα.

Απαντώντας από πλευράς υπουργού Οικονομικών διευκρινίστηκε ότι με τις ζητούμενες μειώσεις δεν έχει προτείνει τη µη υλοποίηση συγκεκριμένων έργων, αλλά την επιβολή μειώσεων κατά την κρίση του ΓΕΡΗΕΤ, ενώ πρότεινε το μεγαλύτερο μέρος της απαιτούμενης μείωσης για το 2022 να επιτευχθεί από διόρθωση του μισθολογίου.

Κατήγγειλε παρέμβαση

Ο Επίτροπος απέστειλε εκ νέου αναθεωρημένο Προϋπολογισμό στον οποίο προχώρησε σε μειώσεις ύψους €115 χιλ. από το μισθολόγιο και σε μειώσεις ύψους €171 χιλ. από διάφορα έργα όπως εισηγήθηκε το υπουργείο Οικονομικών, ενώ παράλληλα προχώρησε σε μειώσεις στα διοικητικά τέλη σε παροχείς ηλεκτρονικών επικοινωνιών και ταχυδρομικών υπηρεσιών, όπως εισηγήθηκε το υπουργείο Μεταφορών.

Σε συνέχεια της αλληλογραφίας του με τα δύο υπουργεία εξέφρασε εκ νέου την έντονη αντίθεση του στις συγκεκριμένες αλλαγές, τις οποίες χαρακτήρισε επιπρόσθετα ως παρακώλυση του και παρέμβαση στο ρυθμιστικό έργο του Γραφείου του.

Σε νέα απάντηση το Υπουργείο Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι σε καμία περίπτωση δεν είχε πρόθεση να επέμβει στο ρυθμιστικό έργο του ΓΕΡΗΕΤ, αλλά να τον καθοδηγήσει στην ορθή ετοιμασία του Προϋπολογισμού και σε πιο αντικειμενική εκτίμηση των απαιτούμενων δαπανών και εσόδων.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Μεταφορών είχε εισηγηθεί όπως ο Προϋπολογισμός του 2022 αναδιαμορφωθεί έτσι ώστε τα διοικητικά τέλη για όλους τους παρόχους ηλεκτρονικών επικοινωνιών και ταχυδρομικών υπηρεσιών παραμείνουν στο επίπεδο του 2021, µε ανάλογες μειώσεις στις δαπάνες, χωρίς να επηρεαστούν τα έργα ρυθμιστικής φύσης του Επιτρόπου.

Ως εκ τούτου, εισηγήθηκε να περιληφθεί στον προϋπολογισμό δαπανών για το έτος 2022, συνολική πρόνοια ύψους €1,5 εκατ. για επιστροφή τελών.

Προστίθεται ότι τα τελευταία χρόνια, ο Επίτροπος δεν επέστρεψε στους παρόχους το ποσό που δεν χρησιμοποιήθηκε για τη μεταστέγαση του Γραφείου του, γεγονός που καταδεικνύει ότι το ΓΕΡΗΕΤ παρουσιάζει αυξημένες δαπάνες σε μια προσπάθεια απόκτησης ιδιόκτητου κτηρίου.

Σύμφωνα µε τον Επίτροπο, «η υπηρεσία διατηρεί επίσης αποθεματικό για απόκτηση κτηρίου το οποίο θα επιστραφεί στην αγορά εφόσον επιτραπεί στην υπηρεσία να προχωρήσει µε την ενοικίαση κτηρίου».

Της Ελένης Χαραλάμπους