You are here

Η Βουλή ψήφισε τον προϋπολογισμό ΚΦΙΚΒ

14/01/2021 19:37

Ομόφωνα μεν, εν μέσω αντεγκλήσεων δε, η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε τον προϋπολογισμό του Κεντρικού Φορέα Ιστότιμης Κατανομής Βαρών (ΚΦΙΚΒ) για το 2021. Η συζήτηση στην Ολομέλεια για τον προϋπολογισμό επεκτάθηκε σε θέματα γενικότερης προσφυγικής πολιτικής αλλά και του Κυπριακού Προβλήματος.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά αφού σημείωσε τη σημασία του Φορέα ανέφερε ότι αυτός έχει «ξεδοντιαστεί» και οι πολιτικές αποφάσεις τον κρατούν υποβαθμισμένο, ενώ είπε ότι ο προσφυγικός κόσμος είναι απογοητευμένος γιατί τα σχέδια που προφέρονται δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των προσφύγων. Είπε επίσης ότι πέραν από τα φοιτητικά δάνεια επιβάλλεται να επανέλθουν τα στεγαστικά και επαγγελματικά δάνεια και η δημιουργία ενός νέου σχεδίου για δυσπραγούσες περιπτώσεις και για ιδιοκτήτες κατεχόμενων περιουσιών.
 
Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου ανέφερε ότι η Κυβέρνηση με την πολιτική της αναφορικά με τον Φορέα, οδηγεί τους πρόσφυγες στην επιτροπή αποζημιώσεων της Τουρκίας ή την πώλησή των  κατεχόμενων περιουσιών τους σε ξένους επενδυτές.
Είπε επίσης ότι μετά και τη διάλυση του Συνεργατισμού ο ρόλος του Φορέα έχει αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία.
 
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς ανέφερε ότι θα ήταν καλά κάθε χρόνο να υπάρχουν εκλογές για να λύνονται τα προβλήματα του προσφυγικού κόσμου, αφού πολλοί πρόσφυγες πήραν τίτλους προεκλογικά, ενώ άλλοι ακόμα όχι. Διερωτήθηκε επίσης πότε θα δοθούν λύσεις από την εκτελεστική εξουσία στο θέμα της κληρονομικότητας.
 
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά ανέφερε ότι ο φορέας κάνει καλή δουλειά και ανταποκρίνεται στη ζήτηση, έχοντας δώσει ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες €40 εκ χαμηλότοκα φοιτητικά δάνεια. Ο φορέας, είπε, μπορεί και ανταποκρίνεται στη ζήτηση για τέτοια δάνεια. Είπε επίσης ότι αυξήθηκε η επιδότηση την επιδότηση των στεγαστικών δανείων, ώστε ο πρόσφυγας να επιβαρύνεται μόνο 1%. Είπε επίσης ότι εδώ και 46 χρόνια δεν είναι μόνο ο ΔΗΣΥ που κυβερνά, και ότι το κόμμα δεν έμαθε το κόλπο να δίνει τίτλους πριν από τις εκλογές. Σημείωσε επίσης ότι οι εκ μητρογονίας πρόσφυγες αναγνωρίστηκαν το 2014 και ότι ο ΚΦΙΚΒ ιδρύθηκε επί προεδρία Γλαύκου Κληρίδη.
 
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαριας Κουλίας έκανε λόγο για αδικίες αναφορικά με την τιτλοποίηση προσφυγικών οικιών και είπε ότι το μοίρασμα τίτλων προεκλογικά ξεκίνησε επί διακυβέρνησης ΔΗΣΥ. Επέκρινε επίσης την πολιτική ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ που δέχτηκε την επιτροπή αποζημιώσεων των κατεχομένων.
 
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χαζτηγιάννης ανέφερε ότι όσοι προσφεύγουν στην επιτροπή αποζημιώσεων των κατεχομένων το κάνουν λόγω οικονομικών δυσκολιών, και ότι το ΑΚΕΛ έχει τις μεγαλύτερες μετοχές στην οικονομική μιζέρια του τόπου.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου ζήτησε από τους βουλευτές που επέκριναν το ΑΚΕΛ για το προσφυγικό να είναι πιο προσεκτικοί, κάνοντας αναφορές στο πραξικόπημα που οδήγησε στην τουρκική εισβολή και είπε ότι η παράταξη είναι πολύ ευαίσθητη για το θέμα. Κατηγόρησε επίσης Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ ότι έδωσε προσφυγικούς τίτλους πριν από τις εκλογές.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος διερωτήθηκε γιατί τα κόμματα που λένε ότι θέλουν τόσο πολύ να βοηθήσουν τους πρόσφυγες δέχονται τα έξι σημεία  του ΓΓ του ΟΗΕ που δίνουν τον  πρώτο λόγο για τις κατεχόμενες περιουσίες στους χρήστες.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης ανέφερε ότι είναι πολύ ευαίσθητο το θέμα των προσφύγων και αδικήθηκαν πολύ οι πρόσφυγες, ενώ είπε ότι ο ΔΗΣΥ αναγνωρίζει ευθύνες και στις Κυβερνήσεις κάτι που το ΑΚΕΛ δεν κάνει για κανένα απολύτως θέμα.

Ο βουλευτής της «Αλληλεγγύης» Μιχάλης Γιωργάλλας ανέφερε ότι το 1974 ήταν μια μεγάλη τραγωδία αλλά η μεγαλύτερη τραγωδία είναι η σημερινή προσπάθεια να επιρρίψει ο ένας ευθύνες στον άλλο. Πρόσθεσε ότι αυτό που πρέπει να κάνει η Κυβέρνηση είναι να ενισχύσει το προσωπικό και τις διαδικασίες του ΚΦΙΚΒ για να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση των όποιων αιτημάτων.

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου ανέφερε ότι τα κόμματα που αντιπαρατίθενται είναι αυτά που κυβέρνησαν τον τόπο και θα έπρεπε να έχουν καθορίσει την προσφυγική πολιτική. Είπε επίσης ότι αναζητούνται χρήματα για ενίσχυση των προσφύγων ενώ πέραν των 100 εκ. ευρώ θα δαπανηθούν φέτος για τους πολιτικούς πρόσφυγες που έρχονται στην Κύπρο.

Ο βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε ότι με τις λύσεις του Κυπριακού που διαπραγματευόμαστε όσον αφορά το δικαίωμα επιστροφή και ιδιοκτησία θα πρέπει αυτό το κράτος να σχεδιάζει πως θα στηρίξει τους πρόσφυγες και μετά τη λύση του Κυπριακού.
 
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιωργος Λουκαΐδης διερωτήθηκε τι θα γίνει με όλους τους πρόσφυγές αν χαθεί η προοπτική λύσης του Κυπριακού.

Ο προϋπολογισμός του ΚΦΙΚΒ προβλέπει δαπάνες ύψους €111.700.040 και έσοδα του ίδιου ύψους, τα οποία προέρχονται από κρατική χορηγία ύψους €28.200.000, διαχειριστικά έξοδα ύψους €2.250.980, τραπεζικά τέλη ύψους €3.200.000 και επιχορήγηση επιτοκίου δανείων ύψους €22.749.020.  Στα έσοδα περιλαμβάνονται επίσης πρόσοδοι από τόκους ύψους €6 εκατομ., έσοδα εκδοθέντων δανείων ύψους €31.500.000 και αναλήψεις δανείων εσωτερικού ύψους €46 εκατομ.