You are here

Η Βουλή θα συνεχίσει συζήτηση για εξαφανίσεις προσώπων

15/05/2019 17:31

Οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα συνεχίσουν τη συζήτηση της διαδικασίας που ακολουθείται στις εξαφανίσεις προσώπων μετά τις Ευρωεκλογές, δήλωσε μετά την κοινή συνεδρία της Τρίτης, η Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στις δηλώσεις που ακολούθησαν τη συνεδρία Βουλευτές  δήλωσαν έκπληκτοι για τη δήλωση του Αρχηγού Αστυνομίας Κύπρου Μιχαηλίδη ότι δεν υπάρχει πρωτόκολλο για διαχείριση των καταγγελιών εξαφανίσεων και προσβεβλημένοι από την καταγγελία μέλους της κοινότητας των Φιλιππινέζων οικιακών βοηθών, ότι 5 οικιακές βοηθοί τον μήνα υπόκεινται σε σεξουαλική παρενόχληση, την οποία δεν καταγγέλλουν είτε από φόβο να μην χάσουν τη δουλειά τους, είτε επειδή δεν πιστεύουν ότι η Αστυνομία θα διερευνήσει το παράπονο τους και κατά τρόπο που θα τύχουν προστασίας ως θύματα.

Ο Αρχηγός Αστυνομίας απαντώντας στις ερωτήσεις που έθεσαν οι Βουλευτές στην προηγούμενη κοινή συνεδρία των δύο Επιτροπών, τόνισε πως θα είναι αμείλικτος προς τα μέλη της Αστυνομίας που δεν κάνουν τη δουλειά τους.

Πρόσθεσε πως το ενδεχόμενο να υπήρξαν λάθη και παραλείψεις στη διερεύνηση των καταγγελιών των εξαφανίσεων των θυμάτων του μετά από ομολογία κατ’ εξακολούθηση δολοφόνου ανήλικων κοριτσιών και γυναικών, είναι αντικείμενο της ποινικής έρευνας που διεξάγεται και η ηγεσία της Αστυνομίας αναμένει το αποτέλεσμα.

Ο κ. Μιχαηλίδης επανέλαβε πως θα είναι αμείλικτος στην απόδοση ευθυνών καθώς ο στόχος και η πρόθεση του είναι να καθαρίσει το σώμα από τα μέλη που δεν επιτελούν τα καθήκοντα τους με αφοσίωση ως έχουν υποχρέωση.

Περαιτέρω ο Αρχηγός Αστυνομίας ανέφερε πως με βάση το αποτέλεσμα της έρευνας θα αποφασισθούν ενέργειες πλήρωσης των κενών, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον τα πιθανά λάθη που θα εντοπιστούν.  Ανέφερε επίσης πως η υπόθεση και οι δικαστικές διαδικασίες που θα διεξαχθούν θα αποτελέσουν υπόθεση πρότυπο μελέτης (case study)  στην εκπαίδευση που παρέχεται στην Αστυνομική Ακαδημία.

Ο Αρχηγός Αστυνομίας περιορίστηκε να απαντήσει σε γενικές απαντήσεις για τις υπό διερεύνηση δολοφονίες επειδή όπως είπε βρίσκονται σε εξέλιξη η ποινική έρευνα κατά τις αστυνομίας και οι ανακρίσεις για την εξιχνίαση των εγκλημάτων του κατά παραδοχή φονιά.

Απαντώντας στις ερωτήσεις των Βουλευτών ο Αρχηγός είπε πως αν οι εξαφανίσεις ήταν θέμα απαγωγών θα φανεί από την έρευνα, προσθέτοντας πως από τις 4 υποθέσεις οι 3 πήγαν στη Νομική Υπηρεσία.

Πρόσθεσε πως υπήρξαν περιπτώσεις που έγιναν επαφές με τις πρεσβείες για τις 7 υποθέσεις και με τη δικοινοτική ομάδα επαφής, προσθέτοντας πως η κάθε υπόθεση έχει τη δική της ιδιαιτερότητα και  περιπτώσεις που έγιναν έρευνες σε τράπεζες.

Σε ό,τι αφορά το γεγονός ότι η Μαριάννα Φρατζή, εξέφρασε φόβους για τη ζωή της οικιακής της βοηθού, ο Αρχηγός παρατήρησε πως όταν ένα πρόσωπο ελλείπει δημιουργούνται ανησυχίες ότι κινδυνεύει.

Σε ό,τι αφορά τη δήλωση του Εκπρόσωπου Τύπου της Αστυνομίας, ο Αρχηγός παρατήρησε πως ο Εκπρόσωπος Τύπου δεν επέρριψε όλη την ευθύνη στη Βουλή και ανέφερε πως ενδεχομένως να ερευνηθεί διοικητικά η έκδοση της δήλωσης. Διευκρίνισε ταυτόχρονα πως το γραφείο Τύπου της Αστυνομίας προβαίνει σε ενημέρωση πάντα στη βάση των στοιχείων που έχει ενώπιον του.

Ο Αρχηγός Αστυνομίας είπε ακόμα ότι υπάρχει ανάγκη για νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε  η Αστυνομία να μπορεί να εξασφαλίσει τηλεπικοινωνιακά δεδομένα στις περιπτώσεις εξαφανίσεων όπως και στις απαγωγές. Πρόσθεσε πως αν προκύψει από την αξιολόγηση της έρευνας ότι απαιτούνται περαιτέρω νομοθετικές ρυθμίσεις αυτές θα προωθηθούν.

Αναφορικά με τις άμεσες ενέργειες που έγιναν ώστε να συμπληρωθεί το κενό που διαπιστώνεται, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως είναι στο τελικό στάδιο να θεσπιστεί το πρωτόκολλο που θα ακολουθείται.

Πρόσθεσε πως έχει συσταθεί ειδική ομάδα που υπάγεται στο γραφείο για τη βία στην οικογένεια που θα εξετάζει τις εξαφανίσεις, σημειώνοντας ότι έχουν συσταθεί ομάδες ανά επαρχία που ξεσκονίζουν τις υποθέσεις εξαφανίσεων και θα γίνονται συσκέψεις για ανατροφοδότηση των ερευνών.

Ενημέρωσε επίσης τη Βουλή πως υπάρχει συνεργασία με τους συνδέσμους και τις κοινότητες των μεταναστών, όταν αυτοί υπάρχουν, με τις τοπικές αρχές και ενεργοποιούνται οι παρατηρητές της γειτονίας για εντοπισμό του εξαφανισθέντος προσώπου ή και για συλλογή πληροφοριών.

Κληθείς να τοποθετηθεί επί της δήλωσης του προκατόχου του για παρεμβάσεις στις προσλήψεις και τα τεκταινόμενα στην Αστυνομία,  ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι «ξέρετε καλύτερα από τον καθένα το πολιτικό – οικονομικό σύστημα και αν υπάρχουν παρεμβάσεις".

Είπε ακόμα πως αν έχουμε περιπτώσεις εξαφανίσεων αλλοδαπών ή παιδιών γίνονται επιπλέον ενέργειες, όπως η επικοινωνία με τις πρεσβείες τους.

Σε ερώτηση για ρατσιστικές συμπεριφορές αστυνομικών, ο Αρχηγός είπε πως είναι δυνατόν όπως και στην κοινωνία να υπάρχουν κάποιες ρατσιστικές συμπεριφορές στην Αστυνομία. Πρόσθεσε πως γίνεται προσπάθεια με διάφορους τρόπους αυτές να εκλείψουν και είπε πως η συντριπτική πλειοψηφία των αστυνομικών είναι καταρτισμένοι σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για την αντιμετώπιση του ρατσισμού.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι υπάρχουν αστυνομικοί που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι απαράδεκτοι, αλλά παρατήρησε η Αστυνομία είναι η Αστυνομία της Κύπρου και πρέπει να την προστατεύσουμε.

Η Λίζα Τζιουτάας, μιλώντας εκ μέρους των Φιλιππινεζών οικιακών βοηθών είπε ότι 5 γυναίκες κάθε μήνα δέχονται σεξουαλική παρενόχλησης.  Διευκρίνισε πως δεν ισχυρίζεται ότι έγιναν καταγγελίες και ανέφερε ότι κάποιες παραπονούμενες παίρνουν το έγγραφο αποδέσμευσης από τον εργοδότη, αλλά δεν καταγγέλλουν.  Είπε ακόμα πως κάποιες που καταγγέλλουν, απλά απολύονται χωρίς να γίνεται η έρευνα. Διερωτήθηκε τέλος πού είναι οι νόμοι και οι συμβάσεις.

Απαντώντας στην τοποθέτηση της κ. Τζιουτάας, ο Αρχηγός είπε ότι πολλές κοπέλες δεν καταγγέλλουν. Παρατήρησε πως δεν καταγγέλλουν όχι επειδή φοβούνται την Αστυνομία, αλλά επειδή φοβούνται να χάσουν τη δουλειά τους. Ανέφερε ταυτόχρονα πως ίσως και να υπάρχουν μέλη της Αστυνομίας που δεν ανταποκρίνονται δεόντως στις καταγγελίες αυτές.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Στέλλα Κυριακίδου είπε πως κατά τη συνεδρία πολλές ερωτήσεις που τέθηκαν δεν απαντήθηκαν εξαιτίας των ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη. Πρόσθεσε πως θα συνεχιστεί η συζήτηση αρχές Ιουνίου και όταν ολοκληρωθεί η έρευνα σε 3 μήνες θα συζητηθεί το θέμα από την αρχή.

Η κ. Κυριακίδου ανέφερε πως παρόλο που υπάρχουν διαδικασίες για διερεύνηση των εξαφανίσεων, δεν υπάρχουν πρωτόκολλα και η διαφορά είναι τεράστια επειδή με βάση το πρωτόκολλο, μπορεί να γίνει έλεγχος, συμπλήρωσε.

Ακολούθως η κ. Κυριακίδου είπε πως σαν γυναίκα βουλευτής και σαν Κύπρια πολίτης ντρέπεται που 5 οικιακές βοηθοί τον μήνα πέφτουν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης Πολλές από αυτές δεν  να καταγγείλουν επειδή φοβούνται να χάσουν τη δουλειά τους.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είπε οι διαδικασία που ακολουθούν οι Φιλιππινέζες οικιακές βοηθοί όταν ελλείπει κάποια κοπέλα κάνουν, αναφορά σε προξενείο το οποίο προβαίνει σε καταγγελία. Η κ. Κυριακίδου ανέφερε ακόμα πως  το προξενείο έκανε καταγγελία για τις εξαφανίσεις των θυμάτων του 35χρονου και δεν πήρε ποτέ απάντηση.

Η κ. Κυριακίδου είπε ακόμα πως είναι κρίμα να χαθούν 7 ζωές και πρέπει να φανεί τι πραγματικά πήγε λάθος. Δεν θεωρούμε ότι το θέμα έχει τελειώσει, συνέχισε και πρόσθεσε πως εκεί και όπου υπάρχουν ευθύνες πρέπει να αποδοθούν.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, είπε πως κατά τη συνεδρία καταβλήθηκε προσπάθεια να μην απαντηθούν τα ερωτήματα της κοινοβουλευτικής του ομάδα, προσθέτοντας πως με λύπη διαπίστωσε ότι ο Αρχηγός προσπάθησε να καλύψει με κέλυφος αυτοπροστασίας και αυτοάμυνας τα συμβάντα, διατυπώνοντας τη θέση ότι κακώς γίνεται επίκληση της ποινικής έρευνας.
Δεν υπάρχει ούτε ένα πρωτόκολλο σε εφαρμογή, είπε ο κ. Δαμιανού παρατηρώντας πως με αυτό δεδομένο μετακύλισαν τις ασήκωτες τους ευθύνες στη Βουλή.

Ο κ. Δαμιανού είπε πως η κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ υπέβαλε αίτημα για συνέχιση της συζήτησης, επειδή όπως ανέφερε θέλουμε να βρούμε τις παθογένειες. Παρατήρησε ακόμα πως οι  διπλωματικές αρχές των Φιλιππίνων προέβαιναν σε ενέργειες για τις εξαφανισμένες γυναίκες όπως και  διπλωματικές αρχές άλλης χώρας

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων  - Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε πως κατά τη συνεδρία αποκαλύφθηκε η αλήθεια για τα ερωτήματα που βασάνιζαν την κοινή γνώμη, αυτές τις εβδομάδες και αυτή είναι πως δεν υπάρχει πρωτόκολλο διερεύνησης καταγγελίας εξαφάνισης.

Περαιτέρω ανέφερε πως το πρόβλημα της σεξουαλικής παρενόχλησης των οικιακών βοηθών και οι απαντήσεις που δόθηκαν γενικότερα αφήνει πολύ πικρή γεύση από τη συνεδρία.
Δήλωσε πως το Κίνημα θα παρακολουθεί στενά την έγκριση πρωτοκόλλου και την εφαρμογή του και ανέφερε πως η  Βουλή πρέπει να επιμένει και να ζητήσει να δει έργα, καθώς χρειάζονται να αλλάξουν πολλά στην Αστυνομία.

Παραίτηση Υπουργού Δικαιοσύνης

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού παρατήρησε πως η νέα αναβολή της παραίτησης του Υπουργού Δικαιοσύνης συνιστά εμπαιγμό της νοημοσύνης των πολιτών. Διασύρονται και διασύρουν τους θεσμούς τους οποίους εκπροσωπούν, συνέχισε προσθέτοντας ότι μόνο τιμή δεν περιποιεί προς τον ίδιο τον Υπουργό και προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, η αναβολή παραίτησης.

Ο κ Περδίκης εξέφρασε έκπληξη που ανακοινώθηκε η παραίτηση του Υπουργού Δικαιοσύνης για την 1η Ιουνίου. Παραλληλίζοντας την με την παραίτηση του Υπουργού Οικονομικών, ο κ. Περδίκης έκανε λόγο  για παραιτήσεις με αναστολή και χρονοδιακόπτη «σαν να είναι τα φώτα του κήπου τους», όπως είπε.