You are here

Ίδιες οι προκλήσεις μετά τις βουλευτικές

23/05/2011 13:42
Η επόμενη μέρα των βουλευτικών εκλογών βρίσκει το λαό αντιμέτωπο με τις ίδιες σοβαρές προκλήσεις που υπήρχαν και πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας. O πρόεδρος απευθύνει έκκληση για διάλογο και συναίνεση ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις.

Στη δήλωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση θα εργαστεί για να αναπτυχθεί διάλογος και να επιτευχθεί στενή και αγαστή συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης και βουλής.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημειώνει ότι ένεκα της παρελκυστικής στάσης της τουρκικής πλευράς συνεχίζει να παραμένει άλυτο και τονίζει ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την «τιτάνια προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού», πάντοτε με συνέπεια σε αρχές και με την επίδειξη του απαραίτητου ρεαλισμού.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, υποδεικνύει ότι διάλογος και συναίνεση επιβάλλεται να επιτευχθεί και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της κυπριακής οικονομίας, τα οποία προκλήθηκαν από την παγκόσμια οικονομική κρίση και άλλα, που ανέδειξε η κρίση και ταλανίζουν για χρόνια την κυπριακή οικονομία.

«Ευελπιστούμε ότι θα βρούμε ανταπόκριση στο κάλεσμα για διάλογο και συνεργασία, αφήνοντας πίσω το κλίμα έντονης αντιπαράθεσης και μηδενισμού που χαρακτήριζε την προεκλογική περίοδο. Σ’ αυτό το δύσκολο έργο βασικός συνεργάτης της κυβέρνησης είναι η Βουλή των Αντιπροσώπων. Θα εργαστούμε για να αναπτυχθεί διάλογος και να επιτευχθεί στενή και αγαστή συνεργασία μεταξύ της Κυβέρνησης και της Βουλής, στοιχείο πολύ σημαντικό για εύρυθμη λειτουργία του κράτους και για εφαρμογή πολιτικών προς όφελος της κοινωνίας και της χώρας μας», αναφέρει.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εκφράζει συγχαρητήριά προς τα κόμματα που εξασφάλισαν θέση στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στους εκλεγέντες βουλευτές. Συγχαίρει ιδιαίτερα τα κόμματα που ενίσχυσαν τα εκλογικά τους ποσοστά και αναδείχθηκαν νικητές των εκλογών.

Νικητής η αποχή

Ωστόσο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημειώνει παράλληλα ότι οι εκλογές «δυστυχώς ανέδειξαν νικητή και την αποχή».

«Το ψηλό, για τα δεδομένα της Κύπρου, ποσοστό αποχής πρέπει να απασχολήσει όλους. Η αποχή από τις εκλογές δεν είναι υγιές φαινόμενο για το πολιτικό μας σύστημα. Στέλλει μηνύματα τα οποία όλοι έχουμε καθήκον να αναλύσουμε και να ερμηνεύσουμε», αναφέρει.

Προσθέτει ότι η ευθύνη για τη διόρθωση της κατάστασης ανήκει πρώτιστα στις πολιτικές δυνάμεις, στην εκτελεστική και τη νομοθετική εξουσία. Σημειώνει ότι το φαινόμενο της αποχής θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συλλογικά και συγκεκριμένα, με στόχο να πεισθούν οι πολίτες ότι μέσα από την οργανωμένη συμμετοχή στο πολιτικό γίγνεσθαι, μπορούν να βρίσκονται λύσεις στα προβλήματα και να διανοίγονται προοπτικές για τον τόπο και το λαό.

«Μακριά από λαϊκισμούς, ακρότητες και φανατισμούς. Με διάλογο, συναίνεση και αλληλοσεβασμό. Χωρίς θριαμβολογίες αλλά και χωρίς μηδενισμούς. Με αίσθημα ευθύνης για το δημόσιο συμφέρον», αναφέρει.

Ο Πρόεδρος καλεί όλους σε ενδοσκόπηση «για την ποιότητα του πολιτικού λόγου, καθώς και για το ρόλο όλων των μέσων που οι πολιτικές δυνάμεις χρησιμοποιούν για να περάσουν τα μηνύματά τους στο λαό».