You are here

Ηλεκτρονικά τα τιμολόγια για δημόσιες συμβάσεις

14/06/2019 16:12

Εναρμονιστική νομοθεσία για την έκδοση ηλεκτρονικών τιμολογίων στο πλαίσιο των δημόσιων συμβάσεων, ψήφισε η βουλή.

Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, οι αναθέτουσες αρχές και φορείς θα αποδέχονται ηλεκτρονικά τιμολόγια κατά την εκτέλεση συμβάσεων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της νομοθεσίας που προβλέπει για τη σύναψη δημόσιων συμβάσεων.

Σχετική ευρωπαϊκή οδηγία υποχρεώνει τις κεντρικές κυβερνήσεις, τις τοπικές ή περιφερειακές αρχές και τους οργανισμούς δημόσιου δικαίου των κρατών μελών να παραλαμβάνουν και να επεξεργάζονται ηλεκτρονικά τιμολόγια στο πλαίσιο δημόσιων συμβάσεων, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρότυπο έκδοσης ηλεκτρονικών τιμολογίων.

Ωστόσο, ελλείψει κοινού προτύπου ηλεκτρονικών τιμολογίων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταρτίσει κοινό ευρωπαϊκό πρότυπο βασικών στοιχείων ηλεκτρονικού τιμολογίου, για να εξαλείψει τα εμπόδια στις διασυνοριακές συναλλαγές και να διευκολύνει την αποστολή και παραλαβή ηλεκτρονικών τιμολογίων μεταξύ συστημάτων που βασίζονται σε διαφορετικά τεχνικά πρότυπα.

Στο πλαίσιο της συζήτησης εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών υποστήριξε ότι τα κυριότερα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, είναι η μείωση των λαθών στην καταχώριση, ο ταχύτερος κύκλος πληρωμής, η διαφάνεια στη διαδικασία πληρωμών, η καλύτερη διαχείριση της ρευστότητας.

Βελτίωση της σχέσης πελάτη-προμηθευτή, η καλύτερη διαχείριση του λογιστικού προγράμματος, η αντιμετώπιση της φοροαποφυγής/φοροδιαφυγής και η μείωση του διοικητικού κόστους.

Η κυπριακή Δημοκρατία έπρεπε να θεσπίσει σχετική νομοθεσία μέχρι την 18η Απριλίου 2019 ως προς την εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης και μέχρι τον Απρίλιο του 2020, ως προς τις μη κεντρικές αναθέτουσες αρχές και αναθέτοντες φορείς.

Η κυπριακή Δημοκρατία έλαβε προειδοποιητική επιστολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ημερομηνίας 22 Μαΐου 2019, για μη έγκαιρη εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με την ευρωπαϊκή οδηγία.

Ειδικό λογισμικό στο τέλος 2020

Σύμφωνα με την ενημέρωση της επιτροπής οικονομικών, το Γενικό Λογιστήριο προχωρά με την υλοποίηση ειδικού λογισμικού συστήματος μέσω του οποίου θα εκτελείται η διαδικασία της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, το οποίο όμως αναμένεται να είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του έτους 2020. 

Ωστόσο, για την άμεση εφαρμογή της νομοθεσίας για την κεντρική κυβέρνηση έχει εξευρεθεί ενδιάμεση λύση, ώστε να μπορεί να γίνεται παραλαβή και διακίνηση των τιμολογίων με ηλεκτρονικά μέσα.

Μέσω ιδιωτικής πλατφόρμας η εφαρμογή

Οι εκπρόσωποι των εταίρων του έργου ανέφεραν ότι το νομοσχέδιο παρέχει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να στέλνουν ηλεκτρονικά τιμολόγια προς την κυβέρνηση και πως η υλοποίηση της εν λόγω μεθόδου θα υλοποιηθεί μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Pan-European Public Procurement On-Line (PEPPOL) που επιτρέπει την ανταλλαγή ηλεκτρονικών εγγράφων μεταξύ δημόσιων φορέων, αλλά και μεταξύ δημόσιων φορέων και των προμηθευτών τους.

Την επιτροπή απασχόλησε το ενδεχόμενο σύστασης κρατικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας για πραγματοποίηση των συναλλαγών, αντί της χρήσης ιδιωτικής πλατφόρμας.

Εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών ανέφερε ότι διενεργήθηκε μελέτη κόστους-οφέλους εκ μέρους του υπουργείου, η οποία κατέδειξε ότι η σύσταση κρατικής πλατφόρμας θα ήταν ασύμφορη και ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα δημιουργούσε πρόσθετο διοικητικό κόστος στο τμήμα υπηρεσιών πληροφορικής.

Μ.Χ.