You are here

Κόντρα γενικού εισαγγελέα και προέδρου Ανωτάτου στη βουλή

23/01/2019 12:05

Εν μέσω αντεγκλήσεων μεταξύ του γενικού εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη και του προέδρου του Ανωτάτου Μύρωνα Νικολάτου διεξήχθη η μαραθώνια συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών η οποία συζήτησε τις καταγγελίες για οικογενειοκρατία και διαπλοκή στο δικαστικό σύστημα.

Ο κ. Κληρίδης επιμένει ότι είναι εσφαλμένη η απόφαση του Ανωτάτου στην υπόθεση της Τράπεζας Κύπρου και Ανδρέα Ηλιάδη τονίζοντας την ανάγκη μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης.

Ο γενικός εισαγγελέας αντέδρασε έντονα όταν ο κ. Νικολάτος ανέφερε ότι τερματίστηκε εκ μέρους του, η φιλία 45 χρόνων και η μακρά συνεργασία με τον γενικό εισαγγελέα μετά την απόφαση του Ανωτάτου στην υπόθεση των στελεχών της Τράπεζας Κύπρου.

Απαντώντας ο κ. Κληρίδης είπε ότι «είναι πραγματικά προσβλητικό για μένα να ακούω κάτι τέτοιο. Είχαμε και στο παρελθόν περιπτώσεις που χάθηκαν ή απορρίφθηκαν και είναι λυπηρό να προβάλλεται αυτό το επιχείρημα».

Στην κατ’ αρχήν τοποθέτηση του ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών ο κ. Κληρίδης ανέφερε «κατά τη δική μου άποψη στην υπόθεση της τράπεζας Κύπρου δεν έχει εξασφαλιστεί το κριτήριο της αντικειμενικής αμεροληψίας των μελών του Εφετείου λόγω του τρόπου που είχαν προσεγγίσει τις σχέσεις κάποιων εξ’ αυτών με εμφανιζόμενους δικηγόρους».

Τόνισε ότι «δεν ήταν ορθή και η ουσία της απόφασης για απόρριψη της έφεσης ως άνευ αντικειμένου» και υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει κανένα διαθέσιμο ένδικο μέσο περαιτέρω θεραπείας».

Στην αρχή της αναφοράς του ο γενικός εισαγγελέας ανέγνωσε τις καταγγελίες που καταδεικνύουν τη διαπλοκή, με αναφορά και στην υπόθεση Νίκολας.

Σημείωσε ότι «τα προβλήματα υπήρχαν στη δικαιοσύνη εδώ και καιρό. Πρέπει να βρεθεί τρόπος να εξετάζεται η συγγενικότητα δικαστών και άλλων» είπε.

Ο κ. Κληρίδης ήγειρε και θέματα αξιοπιστίας του συστήματος» και εξέφρασε τη διαφωνία του στην ανακοίνωση του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, ότι δεν τίθεται θέμα αξιοπιστίας του Νομικού συστήματος.

Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν είπε ότι «πρώτον, πρέπει να γίνει θέσπιση αυστηρών κανόνων δεοντολογίας και δεύτερον, πρέπει να εξεταστεί η δημιουργία τριτοβάθμιου δικαστηρίου».

Τόνισε ακόμη ότι θα πρέπει να έχει λόγο στις ενέργειες που γίνονται στη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Μιχάλη Γιωργάλλα, εάν η απογοήτευση που έχει εκφράσει οφείλεται και για άλλες υποθέσεις για τις οποίες διαφωνεί για το χειρισμό και τις αποφάσεις που έχουν εκδοθεί, απάντησε καταφατικά.

«Κατά την άποψη μου υπάρχουν και άλλες υποθέσεις όπως κάποιες που εκκρεμούν στο εκλογοδικείο», επεσήμανε.

Επανέλαβε ότι «το πρόβλημα δεν είναι αν διαφωνείς αλλά αν έχεις τα ένδικα μέσα να προσβάλεις αυτή την υπόθεση. Θα πρέπει όμως να πω στις συγκεκριμένες υποθέσεις των τραπεζών που έχει δημιουργηθεί το πρόβλημα, πρέπει να παραδεχθώ ότι η απογοήτευση ήταν ιδιαίτερα μεγάλη».

Ένταση δημιουργήθηκε και όταν ο κ. Νικολάτος ανέφερε τις καταγγελίες του δικηγόρου Νίκου Κληρίδη, (αδελφού του γενικού εισαγγελέα) κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του γενικού εισαγγελέα, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν μπορεί να κατηγορείται κάποιος που είναι απών. Ωστόσο επέμεινε ο κ. Νικολάτος, ρωτώντας «ποιος δικαστής θα λειτουργήσει χωρίς φόβο πλέον;» ,για να απαντήσει πολύ έντονα η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου «εκείνος που δεν έχει σύγκρουση συμφέροντος».

Ο πρόεδρος του Ανωτάτου, Μύρων Νικολάτος κατήγγειλε ότι στην υπόθεση Νίκολας ο γενικός εισαγγελέας ήταν αντίπαλος του Πόλυ Πολυβίου με τον οποίο είναι καλαδερφοί. «Θλίβομαι γιατί αφιέρωσα ολόκληρη τη ζωή μου στην ανύψωση της αξιοπιστίας της δικαστικής εξουσίας και τα είδα όλα να χάνονται προς εξυπηρέτηση συμφερόντων», κατέληξε.

«Έπρεπε να παραιτηθείτε» φώναξε η Ειρήνη Χαραλαμπίδου, για να απαντήσει ο Μύρων Νικολάτος «έχω τα χέρια μου καθαρά για όλη την περίοδο της δικαστικής μου σταδιοδρομίας».

Ο κ. Νικολάτος ανέφερε επίσης ότι ο ίδιος έχει διαπομπευτεί και τον "κατακρεούργησαν" τα ΜΜΕ επειδή έδωσε αθωωτική ψήφο στην υπόθεση Ηλιάδη – Τράπεζας Κύπρου και διερωτήθηκε αν ο ίδιος ο πρόεδρος του Ανωτάτου έχει τύχει αυτής της μεταχείρισης, πως θα αντιμετωπίζουν οι δικαστές τις υποθέσεις όταν εγκυμονεί κίνδυνος διαπόμπευσης τους.

Ο υπουργός δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου ο οποίος επίσης παρευρέθηκε στη συνεδρίαση ανέφερε ότι πρέπει με κάθε τρόπο να επισπευσθεί η μεταρρύθμιση στον τομέα της δικαιοσύνης και επισήμανε ότι τα σχετικά νομοσχέδια έχουν συζητηθεί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς πριν λάβουν την τελική τους μορφή.

«Συζητήθηκαν και με το γενικό εισαγγελέα και τα μέλη του Ανωτάτου αλλά και με το δικηγορικό σύλλογο», τόνισε ο υπουργός δικαιοσύνης.

«Με τα τελευταία γεγονότα, έχουμε δώσει το τελειωτικό χτύπημα στη δικαιοσύνη» ανέφερε ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Δώρος Ιωαννίδης.

Υπογράμμισε ότι «έχει δοθεί το μήνυμα ότι οι δικαστές είναι πιασμένοι».

Εξέφρασε την άποψη ότι κάποιες εξουσίες πρέπει να φύγουν από τα χέρια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, σημειώνοντας την ανάγκη δημιουργίας δικαστικού συμβουλίου. Ανέφερε επίσης πως δεν θα υπάρξει πειθαρχική δίωξη του Νίκου Κληρίδη.

Ανάγκη μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος

Πάντως όλοι συμφώνησαν στην ανάγκη για  τάχιστο εκσυγχρονισμό του δικαστικού συστήματος και στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στα δικαστήρια.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας μάλιστα εξέφρασε εμμέσως πλην σαφώς την άποψη ότι η μόνη οδός που απομένει στον πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μύρωνα Νικολάτο είναι η παραίτηση.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών Ζαχαρίας Ζαχαρίου είπε πως μετά την πολύωρη συνεδρία, έγινε κοινή διαπίστωση ότι υπάρχουν δύο πυλώνες επί των οποίων πρέπει να δουλέψουμε.

Πρόσθεσε πως ο ένας πυλώνας είναι η αξιοπιστία της δικαιοσύνης, θεσμικά ώστε η γυναίκα του Καίσαρα να είναι και να φαίνεται τίμια και ανέφερε πως το Ανώτατο Συμβούλιο (Συμβούλιο του Ανωτάτου Δικαστηρίου) να προχωρήσει  σε κανονισμούς εξαίρεσης δικαστών από συγκεκριμένες δίκες όταν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων ή συγγενειών μεταξύ δικαστών και διαδίκων όπως συμβαίνει και στο εξωτερικό  και ο δεύτερος πυλώνας είναι ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου που διέπει την απονομή της δικαιοσύνης στην Κύπρο.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι το κόμμα του έκρινε ότι επιβαλλόταν να συζητηθούν τα προβλήματα που προέκυψαν ως αποτέλεσμα των πολύ σοβαρών καταγγελιών που έγιναν για την οικογενειοκρατεία και άλλες σχέσεις εξάρτησης στη δικαιοσύνη.

Ο κ. Δαμιανού πρόσθεσε πως η εικόνα  που εξήχθη από τη συνεδρία της επιτροπής είναι αποκαρδιωτική.

«Αναμέναμε από τους εμπλεκόμενους θεσμούς και ειδικά από τη δικαστική εξουσία  αντίληψη των μηνυμάτων που εκπέμπει η κοινωνία και το πολιτικό προσωπικό» συνέχισε προσθέτοντας ότι έχει την πεποίθηση ότι θα κινηθούν με μεγαλύτερη ταχύτητα τα ζητήματα της αυτορύθμισης της δικαστικής εξουσίας.

Σε δήλωση εκ μέρους της ΕΔΕΚ, το μέλος του κόμματος Έλενα Λυμπουρή  είπε πως καθίσταται από όλους παραδεκτό ότι οι κανονισμοί που αφορούν το ποιοι εμφανίζονται ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ποιοι εξαιρούνται και με ποια κριτήρια εξαιρούνται είναι καθαρά θέμα που με βάση το Άρθρο 135 του Συντάγματος επαφίεται  στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Συμμαχίας Πολιτών Ανδρέας Αποστόλου είπε πως είναι χρέος όλων να προσφέρουν το καλύτερο και πιο αποτελεσματικό σύστημα δικαιοσύνης στην κυπριακή κοινωνία.

Ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας είπε πως από η συνεδρία τεκμηρίωσε ότι το δικαστικό σύστημα ακροβατεί στην κόψη του ξυραφιού. Πρόσθεσε πως από τα τελευταία γεγονότα η δικαιοσύνη πλήγηκε ανεπανόρθωτα και είπε πως περισσότερο όλων ανησυχεί η διαπίστωση του Γενικού Εισαγγελέα ότι σε πολλές υποθέσεις η νομική υπηρεσία διαπιστώνει ότι δεν γίνεται σωστή απονομή της δικαιοσύνης και ως εκ τούτου η αξιοπιστία της δικαιοσύνης και η εμπιστοσύνη των πολιτών προς αυτήν θα επιστρέψουν μόνο αν γίνουν οι απαιτούμενες έρευνες και διερευνηθούν όλες οι καταγγελίες που υπάρχουν για Δικαστές και αν η πολιτεία προχωρήσει στις αναγκαίες τομές.

Η αναπληρωτής πρόεδρος των Οικολόγων Έφη Ξάνθου είπε ότι φαίνεται ξεκάθαρα, πως το κύριο πρόβλημα που υπάρχει στη δικαστική εξουσία είναι δεν έχει επαφή με τα προβλήματα του πολίτη και δεν φαίνεται να αντιλαμβάνονται το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

Η κ. Ξάνθου είπε επίσης πως είναι απαράδεκτο η δικαστική εξουσία να επιτίθεται στην τέταρτη εξουσία, ενώ θα πρέπει να αφουγκράζεται τα προβλήματα για να τα επιλύει.

Ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου είπε πως θεωρεί υγιές το γεγονός ότι  για πρώτη φορά Δικαστές του Ανωτάτου βρίσκονται σε μια Κοινοβουλευτική Επιτροπή για έλεγχο.

Της Ηρώς Ευθυμίου