You are here

Και μουσικός της jazz στους συμβούλους του προεδρικού

29/03/2021 06:56

Από κατόχους διπλώματος και μεταπτυχιακούς φοιτητές, μέχρι κατόχους δύο μεταπτυχιακών τίτλων και άτομα με μακρά πείρα στα ΜΜΕ, περιλαμβάνει ο κατάλογος των συνεργατών του προεδρικού.

Το υπουργείο Οικονομικών υπέβαλε στη Βουλή αίτημα αποδέσμευσης ποσού €210,4 χιλ., για την κάλυψη του κόστους υπηρεσιών 11 συνεργατών, του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω και του Κυβερνητικού εκπροσώπου, για την περίοδο Μαΐου – Δεκεμβρίου 2021. Στους συνεργάτες του προέδρου συγκαταλέγεται και η βοηθός της πρώτης κυρίας.

Οι αμοιβές των εν λόγω ατόμων κυμαίνονται από €13,8 χιλ. μέχρι €28,2 χιλ. για ολόκληρη την οκτάμηνη περίοδο.

Το αίτημα της αποδέσμευσης θα εξετάσει η κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών. Στην επιστολή που προωθήθηκε στην Επιτροπή, περιλαμβάνονται τα ονόματα των συμβούλων του προεδρικού, ωστόσο σημειώνεται ότι το έγγραφο περιέχει ευαίσθητες πληροφορίες που ενδείκνυται να τύχουν χειρισμού με βάση την αρχή της «ανάγκης γνώσης».

Οι συνεργάτες του Προέδρου της Δημοκρατίας

Από τους 11 συμβούλους, οι οκτώ είναι σύμβουλοι του Προέδρου της Δημοκρατίας, οι δύο είναι σύμβουλοι του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω με υφιστάμενα συμβόλαια και ένας σύμβουλος του Κυβερνητικού Εκπροσώπου.

Σε ότι αφορά τους συμβούλους του ΠτΔ, το πρώτο άτομο που καταγράφεται στον κατάλογο εκτελεί καθήκοντα ιδιαιτέρας γραμματέως και οργάνωσης και διοίκησης γραφείου στο γραφείο Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Περιοχών, με απολαβές ύψους €14,3 χιλ. για το διάστημα των οκτώ μηνών. Το συγκεκριμένο άτομο κατέχει πτυχίο Business Administration.

Το δεύτερο άτομο ασχολείται με τη διαχείριση ανθρωπιστικών θεμάτων, αιτημάτων και παραπόνων πολιτών, με απολαβές €20,6 χιλ. για οκτώ μήνες, ενώ κατέχει πτυχίο Δημόσιας Διοίκησης και Πολιτικών Επιστημών. Το τρίτο άτομο στη λίστα με απολαβές €27,8 χιλ. το οκτάμηνο, ετοιμάζει ομιλίες και μελέτες για τον ΠτΔ και άλλους αξιωματούχους της προεδρίας, ενώ κατέχει πτυχίο νομικής, μεταπτυχιακό τίτλο στις Κοινωνικές Επιστήμες και «μακρά και ευδόκιμη πείρα σε θέσεις στα ΜΜΕ», όπως σημειώνεται.

Τέταρτος συνεργάτης του ΠτΔ εκτελεί καθήκοντα που αφορούν διαχείριση φυσικών πόρων και περιβάλλοντος και που σχετίζονται με τον τομέα στρατηγικής ανάπτυξης, στο γραφείο του Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων. Οι απολαβές του ανέρχονται στις €14,3 χιλ. για το οκτάμηνο. Το εν λόγω άτομο, είναι μεταπτυχιακός φοιτητής στη Διοίκηση Επιχειρήσεων.

Πέμπτος συνεργάτης του ΠτΔ με απολαβές €20,6 χιλ. εκτελεί καθήκοντα στο γραφείο του Προέδρου και ασχολείται με το συντονισμό και την παρακολούθηση του προγράμματος παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου «Εξάντας». Κατέχει πτυχίο Δημοτικής Εκπαίδευσης και MBA.

Έκτο άτομο το οποίο κατέχει πτυχίο Δημοσιογραφίας και Δημοσίων Σχέσεων και πτυχίο Marketing, ασχολείται με τη διαχείριση θεμάτων μη κυβερνητικών οργανώσεων, στο γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, με απολαβές €18,3 χιλ.

Έβδομος συνεργάτης του προέδρου κατέχει απολυτήριο λυκείου, δίπλωμα στις σπουδές Jazz και δίπλωμα εκπαιδευτή Kindermusik. Με απολαβές €13,8 χιλ. εκτελεί καθήκοντα στην Υπηρεσία Διασποράς και Επαναπατρισθέντων Κυπρίων και στο Γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας, ενώ συνεργάζεται με το σύμβουλο του ΠτΔ για θέματα πολυπολιτισμικότητας και σεβασμού στη διαφορετικότητα, που όπως σημειώνεται, προσφέρει τις υπηρεσίες του αμισθί.

Ο τελευταίος συνεργάτης του προέδρου, κατέχει ανώτερο δίπλωμα Business Studies και με απολαβές €13,8 χιλ. είναι η προσωπική βοηθός της Πρώτης Κυρίας, ενώ χειρίζεται τις αεροπορικές υπηρεσίες για την προεδρία και το προεδρικό μέγαρο.

Οι συνεργάτες Υφυπουργού και Εκπροσώπου

Σε ότι αφορά τους συνεργάτες του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω, ένα άτομο ασχολείται με τη διεξαγωγή ερευνών, ετοιμασία μελετών, διεκπεραίωση σημειωμάτων για θέματα θρησκευτικών ομάδων, Κυπρίων της διασποράς, αγνοουμένων και εγκλωβισμένων στο γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας, με απολαβές €18,1 χιλ. για οκτώ μήνες. Κατέχει πτυχίο Οικονομικών, μεταπτυχιακό στην Ευρωπαϊκή Πολιτική και MBA.

Το δεύτερο άτομο κατέχει πτυχίο μαθηματικών επιστημών και μεταπτυχιακό European Politics, Business and Law και ασχολείται με τη διεξαγωγή ερευνών, ετοιμασία μελετών και σημειωμάτων για θέματα που χειρίζεται ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω ενώ, εκτελεί καθήκοντα και στο διπλωματικό γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το ύψος των απολαβών του για την περίοδο Μαΐου – Δεκεμβρίου 2021 ανέρχεται στις €28,2 χιλ.

Ο συνεργάτης του Κυβερνητικού Εκπροσώπου παρέχει υπηρεσίες και στον ΠτΔ. Συγκεκριμένα ασχολείται με τη διεξαγωγή ερευνών, την ετοιμασία μελετών και σημειωμάτων για θέματα που χειρίζεται ο ΠτΔ και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, με απολαβές €20,6 χιλ. το οκτάμηνο. Κατέχει πτυχίο και μεταπτυχιακό τίτλο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων.

Της Μαρίας Χαμπή