You are here

Κάλεσμα στη ΜΟΚΑΣ για τον «θείο» των σικέ

29/06/2011 14:48
Την αυτεπάγγελτη παρέμβαση των διωκτικών αρχών και ιδιαίτερα της Μονάδας Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης για να κάνει φύλλο και φτερό τραπεζικούς λογαριασμούς στους οποίους ενδεχομένως να έχουν καταλήξει τα χρήματα από τα στημένα παιχνίδια, ζήτα ο ΔΗΣΥ, ενώ την ίδια ώρα το ΑΚΕΛ επισημαίνει ότι εκεί και όπου υπάρχουν περιθώρια αυτεπάγγελτης έρευνας αυτή θα διεξαχθεί.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ιωνάς Νικολάου, ανέφερε σήμερα ότι αναμένει την πλήρη διερεύνηση των εννέα φακέλων που διαβιβάστηκαν από την ΟΥΕΦΑ στις διωκτικές αρχές, υπογραμμίζοντας ότι «ήδη ο Γενικός Εισαγγελέας φαίνεται ότι έδωσε οδηγίες να επαναξιολογηθούν αυτές οι υποθέσεις και πιστεύω ότι θα αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες και όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, οι εμπειρίες δηλαδή των εισαγγελικών στην Ελλάδα και η δυνατότητα που παρέχεται μέσω της ΟΥΕΦΑ για να έχουμε σωστή ενημέρωση και πληροφόρηση για τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει και τον τρόπο με τον οποίο τα έχει συγκεντρώσει».

Ο κ. Νικολάου δεν έκρυψε και την ενόχληση του για το γεγονός ότι δεν γίνονται προσαγωγές υπόπτων στην Κύπρο για στημένα παιχνίδια, την ώρα που στην Ελλάδα δεκάδες πρόσωπα οδηγούνται στον Εισαγγελέα Εφετών για να καταθέσουν για το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ κάλεσε τις αστυνομικές αρχές της Κύπρου να ζητήσουν στοιχεία από τις Ελληνικές αρχές για τους Κύπριους οι οποίοι ενδεχομένως να εμπλέκονται, αλλά και για τον αποκαλούμενο «θείο» ο οποίος περιλαμβάνεται στις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις κάποιων εμπλεκόμενων πρόσωπων στην Ελλάδα.

«Δεν μπορούμε να λέμε απλώς ότι περιμένουμε τα στοιχεία από την Ελλάδα», είπε ο κ. Νικολάου, προσθέτοντας ότι «έχουμε και από μόνοι μας με βάση τη δική μας νομοθεσία υποχρέωση να ενεργήσουμε αυτεπάγγελτα για τη διερεύνηση όλων αυτών των υποθέσεων, περιλαμβανομένου και του γεγονότος ότι γίνεται αναφορά σε κάποιο «θείο» ο οποίος φαίνεται να εμπλέκεται σε στημένα παιχνίδια ή τον εμπλέκουν κάποιοι σε στημένα παιχνίδια».

Καταλήγοντας, λόγω της φύσης των αδικημάτων τα οποία έχουν σχέση με το οικονομικό έγκλημα, ζήτησε από τη ΜΟΚΑΣ να εμπλακεί στη διερεύνηση των υποθέσεων.

Εκ μέρους του ΑΚΕΛ, ο βουλευτής Άριστος Δαμιανού, σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι εκεί που υπάρχουν περιθώρια αυτεπάγγελτης έρευνας, αυτή θα διεξαχθεί.

«Σεβόμενοι», είπε ο κ. Δαμιανού, «τις ξεχωριστές εξουσίες και αρμοδιότητες της νομικής υπηρεσίας και των υπόλοιπων διωκτικών αρχών, εκτιμούμε ότι είναι πιο φρόνιμο να αναμένουμε την ολοκλήρωση αυτής της έρευνας», συμπληρώνοντας ότι εάν η βουλή χρειαστεί θα ασκήσει τον αναγκαίο κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου