You are here

Καλό φθινόπωρο σηκώνει μανίκια η Βουλή

22/06/2021 06:29

Δεν θα προλάβουν να καθίσουν στα έδρανα οι νέοι βουλευτές, και η Βουλή θα κλείσει για το καλοκαίρι, μετά από μόλις δυόμιση εβδομάδες κοινοβουλευτικού έργου.

Την ώρα μάλιστα, που δεκάδες νομοθετήματα εκκρεμούν ενώπιον των πλείστων Επιτροπών, κάποια από τα οποία θα πρέπει να εγκριθούν σύντομα, καθώς σχετίζονται με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Σύμφωνα με πληροφόρηση της StockWatch, οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές θα πιάσουν δουλειά τη Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021, ενώ η Βουλή των Αντιπροσώπων διαχρονικά σταματά το κοινοβουλευτικό έργο της πριν τις 15 Ιουλίου που είναι η τελευταία, επετειακή συνεδρία της Ολομέλειας.

Με αυτά τα δεδομένα, οι επιτροπές δεν αναμένεται να έχουν τον χρόνο για να εισέλθουν στα βαθιά σε ότι αφορά σημαντικές εκκρεμότητες της προηγούμενης περιόδου, όπως τα νομοσχέδια για τις μεταρρυθμίσεις του δημοσίου, της δικαιοσύνης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, της αντιμετώπισης της διαφθοράς και άλλα.

Σήμερα αναμένεται ότι θα συνεδριάσει η Επιτροπή Επιλογής για να αποφασίσει τις συνθέσεις των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και στη συνέχεια την Πέμπτη, η Ολομέλεια του Σώματος θα προχωρήσει στην έγκρισή τους.

Υπενθυμίζεται ότι την Επιτροπή Επιλογής απαρτίζουν ως ex officio πρόεδρος, η πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, οι Αβέρωφ Νεοφύτου, Χάρης Γεωργιάδης και Νίκος Τορναρίτης εκ μέρους του ΔΗΣΥ, οι Γιώργος Λουκαΐδης, Άριστος Δαμιανού και Στέφανος Στεφάνου εκ μέρους του ΑΚΕΛ και οι Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και Πανίκος Λεωνίδου από το ΔΗΚΟ.

Οι σημαντικότερες εκκρεμότητες

Με βαρυφορτωμένες ατζέντες αναμένεται να ξεκινήσουν δουλειά οι περισσότερες Επιτροπές, καθώς η προηγούμενη Βουλή άφησε πολλά θέματα ανοιχτά, εν μέρει λόγω και της πανδημίας που δυσκόλεψε για μεγάλο διάστημα το κοινοβουλευτικό έργο.

Ταυτόχρονα, οι Επιτροπές θα κληθούν να εξετάσουν και να εγκρίνουν πριν το τέλος του χρόνου, πολλά από τα μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια, που έχουν τεθεί ως προαπαιτούμενα για την άντληση των €1,2 δισεκατομμυρίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ.

Η Επιτροπή Οικονομικών αναμένεται και αυτή την κοινοβουλευτική περίοδο να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς θα κληθεί να εξετάσει μεταξύ άλλων, νομοθετήματα για τις μεταρρυθμίσεις, τις εκποιήσεις και τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στο πινάκιο των εκκρεμοτήτων της εξάλλου, βρίσκονται 76 προτάσεις νόμου και νομοσχέδια.

Μεταρρύθμιση δημοσίου και εκποιήσεις

Η Επιτροπή θα πρέπει να ασχοληθεί και με τα νομοσχέδια που εκκρεμούν ενώπιον της από το 2019 και αφορούν στη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, που αποτελεί μια από τις βασικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υλοποιήσει η Κύπρος, για να ανοίξει η στρόφιγγα και να εισρεύσει ευρωπαϊκό χρήμα στην κυπριακή οικονομία.

Εξίσου σημαντικό ζήτημα που αναμένεται να τεθεί άμεσα επί τάπητος είναι το πλαίσιο εκποιήσεων, καθώς τέλος Ιουλίου εκπνέει η περίοδος αναστολής τους.

Υπενθυμίζεται ότι η προηγουμένη Βουλή «πάγωσε» μέχρι την 31η Ιουλίου τις εκποιήσεις, μετά από πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ. Η αναστολή αφορά κύρια κατοικία αξίας μέχρι €500 χιλ., μικρή επαγγελματική στέγη με ετήσιο κύκλο εργασιών €2 εκατ. και κάτω των 10 εργαζομένων, καθώς και αγροτεμάχια αξίας μέχρι €250 χιλ. Σημειώνεται ότι ενώπιον της Επιτροπής εκκρεμούν 15 προτάσεις νόμου, που αφορούν στην τροποποίηση του νομικού πλαισίου για τις εκποιήσεις.

Μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης  

Σωρεία νομοθετημάτων εκκρεμεί και ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, τα νέα μέλη της οποίας θα βρουν μπροστά τους 98 εκκρεμούντα νομοθετήματα.

Πρώτο στην λίστα που θα κληθεί να εξετάσει η Επιτροπή, αναμένεται να η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης.

Το θέμα εξακολουθεί να εκκρεμεί λόγω αδυναμιών, κενών και παραλείψεων που εντοπίζουν στα σχετικά νομοσχέδια τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Τα κόμματα είχαν διαφωνήσει με την προώθησή των νομοσχεδίων προς ψήφιση πριν τις βουλευτικές εκλογές, αποδίδοντας τις σχετικές πιέσεις της κυβέρνησης σε προεκλογικούς σκοπούς.

Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Αρκετά μέτωπα παραμένουν ανοικτά στην Επιτροπή Εσωτερικών, η σύνθεση της οποίας θα αλλάξει ριζικά, λόγω της μη επανεκλογής πολλών βουλευτών που συμμετείχαν σε αυτή.

Στις προτεραιότητες της κοινοβουλευτικής Επιτροπής αναμένεται ότι θα είναι η ολοκλήρωση της συζήτησης για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία επίσης έμεινε στη μέση μετά την απόρριψη εκ μέρους της πλειοψηφίας της Βουλής, της πρότασης της κυβέρνησης για άμεση διενέργεια δημοψηφίσματος σε σχέση με τη συνένωση δήμων.

Η πρόταση, είχε προκύψει, μετά τις αλλαγές που επέφερε η επιτροπή εσωτερικών στα σχετικά νομοσχέδια, εισάγοντας μεταξύ άλλων, πρόνοια για τη διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων πριν την εφαρμογή των συνενώσεων.

Τόσο η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όσο και της Δικαιοσύνης που βρίσκονται ενώπιον της επιτροπής Νομικών, είναι από τα ζητήματα που απαιτεί η Κομισιόν να ρυθμιστούν για να εκταμιευθούν χρήματα προς την Κύπρο, από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

Ε.Χ.