You are here

Καλούν σε δημοσιοποίηση πορίσματος για διαβατήρια

22/04/2021 20:03

Σε υψηλούς τόνους διεξάχθηκε η συζήτηση στη Βουλή γύρω από το σχέδιο απόφασης που κατέθεσαν ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, Οικολόγοι και Αλληλεγγύη, για δημοσιοποίηση του ενδιάμεσου πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής για τα διαβατήρια.

Το σχέδιο απόφασης εγκρίθηκε από την πλειοψηφία του Σώματος με 28 ψήφους υπέρ, 18 ψήφους εναντίον και 8 αποχές.

Με το σχέδιο απόφασης, η Βουλή καλεί τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα να σεβαστούν τις αρχές δεοντολογίας και να απέχουν από την αξιολόγηση του λεγόμενου ενδιάμεσου και του τελικού πορίσματος της ερευνητικής επιτροπής και να αναθέσουν το έργο αυτό συλλογικά στους εισαγγελείς της Νομικής Υπηρεσίας, νοουμένου ότι θα εξαιρεθεί κατ’ ανάλογο τρόπο και οποιοσδήποτε εισαγγελέας έχει κώλυμα για οποιοδήποτε τρόπο.

Σημειώνεται πως κατ’ ανάλογο τρόπο θα πρέπει να τύχουν αξιολόγησης οι δημοσιευθείσες εκθέσεις της ελεγκτικής υπηρεσίας που παραπέμπουν σε ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες, μεταξύ άλλων και των μελών του υπουργικού συμβουλίου.

Η Βουλή καλεί επίσης, τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και την Ερευνητική Επιτροπή να προχωρήσουν αμέσως στη δημοσιοποίηση του λεγόμενου ενδιάμεσου πορίσματος.

Επιπρόσθετα, σημειώνεται στην απόφαση, πως σε περίπτωση άρνησης ή παράλειψης του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα να ενεργήσουν σύμφωνα με τους κανόνες δεοντολογίας που αρμόζουν στο υψηλό αξίωμα της θέσης τους, η Βουλή καλεί το Ανώτατο Δικαστήριο, ως τον ύψιστο θεματοφύλακα του Συντάγματος, να ενεργήσει αυτεπάγγελτα με τον τρόπο και σύμφωνα με τις πρόνοιες του Συντάγματος.

Βουλευτές κομμάτων που δεν περιλαμβάνονται στους εισηγητές του σχεδίου απόφασης, έκαναν λόγο για παρέμβαση σε άλλες εξουσίες, αντισυνταγματική πρόταση και εξωθεσμική διαδικασία, αποδίδοντας προεκλογικές σκοπιμότητες. Όλα τα κόμματα τάχθηκαν υπέρ της πλήρους διαφάνειας.

Μ.Χ.