You are here

Καταγράφουν τα αγκάθια της μεταρρύθμισης ΤΑ

14/10/2021 14:57

Τα επίμαχα ζητήματα που εξακολουθούν να παραμένουν ανοικτά και αναμένεται ότι θα αποτελέσουν σημεία τριβής κατά τη συζήτηση των νομοσχεδίων της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης, καταγράφει η επιτροπή Εσωτερικών.

Η επιτροπή Εσωτερικών ολοκλήρωσε σήμερα την κατ’ άρθρον συζήτηση των δύο εκ των τριών νομοσχεδίων που αφορούν στη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Συγκεκριμένα   ολοκλήρωσε την εξέταση του νομοσχεδίου Περί Δήμων νόμου και του περί Κοινοτήτων νόμου και στην επόμενη συνεδρία αναμένεται να τεθεί επί τάπητος το  νομοσχέδιο που αφορά στα περιφερειακά συμβούλια.

Στα επίμαχα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά περιλαμβάνεται ο αριθμός των αντιδημάρχων που θα απαρτίζουν τον κάθε δήμο, καθώς παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο ο κάθε δήμος να στελεχώνεται από μεγάλο αριθμό αντιδημάρχων, οι οποίοι θα λογοδοτούν στον εκάστοτε δήμαρχο.

Στόχος των μελών της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής είναι μετά και από την ολοκλήρωση της κατ’ άρθρον συζήτησης του τρίτου νομοσχεδίου να επικεντρωθούν στα «επίμαχα» -όπως τα έχουν ονομάσει- ζητήματα, που παραμένουν ανοικτά και να εξεύρουν τις αναγκαίες συναινέσεις, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η προσπάθεια μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου και να οδηγηθούν τα νομοσχέδια  στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση.

Τα ζητήματα που παραμένουν ανοικτά στην Επιτροπή Εσωτερικών αφορούν, μεταξύ άλλων, σε ορισμένες αρμοδιότητες, που αποτυπώνονται στα υπομνήματα τόσο της Ένωσης Δήμων, όσο και της Ένωσης Κοινοτήτων, στη διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων, στις συνενώσεις και συμπλεγματοποιήσεις, καθώς και στον αριθμό των Δήμων. Στο «καλάθι των εκκρεμοτήτων» σήμερα μπήκαν επίσης και τα άρθρα των νομοσχεδίων που αφορούν στην επιτροπή ελέγχου και στο τοπικό γραφείο παροχής υπηρεσιών.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Άριστος Δαμιανού,  αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ολοκληρώθηκε η  κατ’ άρθρον συζήτηση των δύο νομοσχεδίων, ανέφερε πως «η κάθε πολιτική δύναμη διατηρεί τις απόψεις της σε μια σειρά από ζητήματα, γι’ αυτό με βάση και τον κανονισμό της Βουλής αρχής γενομένης από την ερχόμενη εβδομάδα θα δούμε αυτά τα λίγα ανοικτά ζητήματα και το βαθμό στον οποίο μπορούν να γεφυρωθούν οι διαφωνίες, για να καταλήξουμε κατά το ιδανικότερο σε ομόφωνα κείμενα, ώστε να τεθούν ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής».

Πρόσθεσε ότι «αν αυτό δεν γίνει κατορθωτό, τότε με βάση τον κανονισμό, πλειοψηφικά θα στείλουμε στην Ολομέλεια τα τρία νομοσχέδια». Ερωτηθείς αν θα κατατεθούν προτάσεις, ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές, ο κ. Δαμιανού είπε ότι «στα πλαίσια της διαβούλευσης μεταξύ των κομμάτων θα γίνει και αυτό».

«Βεβαίως να πω ότι η πολιτική διεργασία δεν ξεκινά και δεν τελειώνει στην τετράωρη συνεδρίαση της Επιτροπής Εσωτερικών. Υπάρχουν εφτά μέρες τη εβδομάδα και με ένα τρόπο συγκροτημένο πρέπει να συνομιλήσουμε μεταξύ μας ακριβώς για να βρούμε λύσεις στα ανοικτά ζητήματα. Αν δεν βρούμε ομόφωνα τις λύσεις θα πρέπει να τις βρούμε πλειοψηφικά», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Σύκας, είπε πως θέση του κόμματος του σε σχέση με τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ότι «αποτελεί αδήριτη εθνική και κοινωνική ανάγκη».

«Ως Δημοκρατικός Συναγερμός, πιστοί σε αυτό που ακολουθούμε πάντα, τη συναίνεση, να μπορέσουμε να βρούμε τις κοινές συνισταμένες, για να προχωρήσει σε εκείνο το χρονοδιάγραμμα της 30ης Νοεμβρίου, όπως έχει οριοθετηθεί από την Επιτροπή η προώθηση των νομοσχεδίων για ψήφιση στην Ολομέλεια».

Ανέφερε ακόμα ότι η Επιτροπή Εσωτερικών «με την υπευθυνότητα όλων των μελών της αποδείξαμε ότι και θέλουμε και μπορούμε να προχωρήσουμε με τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης», σημειώνοντας πως «αυτός είναι και ο εθνικός μας στόχος».

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκκος Λεωνίδου, ανέφερε ότι εκκρεμούν τα μεγάλα ζητήματα, τα οποία άφησαν στο περιθώριο, σημειώνοντας ότι στην επόμενη συνεδρία θα τεθούν επί τάπητος το δημοψήφισμα, οι εκλογικές διαδικασίες, οι σχολικές εφορίες και οι συνενώσεις.

Εξέφρασε αισιοδοξία ότι θα ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ότι με το ρυθμό που ξεκίνησαν προσβλέπουν ότι στα χρονικά πλαίσια που έχουν θέσει θα υπάρξει οριστική τοποθέτηση, για να οδηγηθούν τα νομοσχέδια ενώπιον της Ολομέλειας.

Ανέφερε, μάλιστα, πως το ΔΗΚΟ θα έχει τις επόμενες μέρες μια σειρά από συζητήσεις με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να τοποθετηθεί «οριστικά και αμετάκλητα» επί όλων των θεμάτων που εκκρεμούν και που τα θεωρεί πρώτιστα για συζήτηση.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μαρίνος Μουσιούττας είπε πως «υπάρχει γενική ομοθυμία από τα μέλη της Επιτροπής να βρεθούν συγκλίσεις, προκειμένου να τεθούν με τις λιγότερες διαφορές τα τρία νομοσχέδια», για να προσθέσει πως θα ενσκήψουν στα σημεία διαφοράς που υπάρχουν, προκειμένου να υπάρχει συναίνεση.

Πρόσθεσε ότι το κόμμα του δηλώνει έτοιμο να δεχθεί λιγότερους από 17 Δήμους και συγκεκριμένα 14, ενώ είναι έτοιμη να δεχθεί να προχωρήσουν χωρίς δημοψηφίσματα. Επίσης, ανέφερε ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να δεχθεί  περισσότερα συμπλέγματα για τις κοινότητες.

Η βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, είπε πως το Κίνημά της είναι δεσμευμένο μέχρι τον Δεκέμβριο να εργαστεί σκληρά για να παραδώσει στην Ολομέλεια τα νομοσχέδια έτοιμα για ψήφιση.

«Εμείς ως Οικολόγοι θεωρούμε πολύ σημαντικό πρώτον να διασφαλίσουμε τη λειτουργικότητα των Δήμων όσο και την ευημερία των Κοινοτήτων, αλλά να υπογραμμίσω για μια ακόμα φορά ότι ως Οικολογικό Κίνημα εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι η αειφορία, το περιβάλλον και η ευημερία των πολιτών, δηλαδή να καταλήξουμε σε μια μεταρρύθμιση, η οποία θα έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον», κατέληξε.

 

Ε.Χ.