You are here

Κατακερματισμένη βουλή με νέες ισορροπίες στην ολομέλεια

01/08/2020 10:43

Καθαρή αντανάκλαση των πρόσφατων αλλαγών που σημειώθηκαν στο πολιτικό σκηνικό μετά την αποχώρηση τριών βουλευτών από τους κόλπους του ΔΗΚΟ, ήταν η χθεσινή συνεδρίαση της ολομέλειας της βουλής, η τελευταία του Σώματος πριν τις θερινές διακοπές.

Οι τρεις βουλευτές Άγγελος Βότσης, Μαρίνος Μουσιούττας και Γιώργος Προκοπίου, έχουν μετακινηθεί πλέον στις πίσω θέσεις του κεντρώου χώρου της ολομέλειας, πίσω από τους βουλευτές του ΔΗΚΟ και άλλων μικρότερων κομμάτων.

Η εικόνα κατέδειξε με χαρακτηριστικό τρόπο τον κατακερματισμό του κεντρώου χώρου, που μετρά πλέον επτά διαφορετικές ομάδες (ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη, Συμμαχία, Οικολόγοι, Βότσης-Μουσιούττας- Προκοπίου, Άννα Θεολόγου). Ξεκάθαρος ήταν και ο αποδυναμωμένος ρόλος του ΔΗΚΟ, σε ότι αφορά τη δυνατότητα να καθορίσει ψηφοφορίες και να διαμορφώσει τις ισορροπίες στην ολομέλεια.

Εκτός από την αλλαγή της θέσης τους στα έδρανα, τρεις βουλευτές παρουσίασαν διαφορετική τοποθέτηση σε σχέση με το ΔΗΚΟ, σε ορισμένα από τα πιο σημαντικά θέματα που τέθηκαν χθες σε ψηφοφορία, γεγονός που έδωσε την αφορμή για σχόλια και δηλώσεις της μιας πλευράς έναντι της άλλης.

«Μάχη» μέσω κοινωνικών δικτύων

Η πρώτη αντίδραση ήρθε εκ μέρους του ΔΗΚΟ, αμέσως μετά τη ψηφοφορία επί της αναπομπής της λίστας Γιωρκάτζη, την οποία απέρριψε το ΔΗΚΟ, αλλά αποδέχθηκαν οι τρεις βουλευτές.

«Το ΔΗΚΟ και σήμερα σταθερά στη βουλή υπέρ της δημοσιοποίησης της λίστας Γιωρκάτζη. Υπέρ της απόκρυψης της λίστας (αποδοχή αναπομπής) ο ΔΗΣΥ. Μαζί με ΔΗΣΥ και οι 3 αποστάτες πρώην βουλευτές ΔΗΚΟ», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο γραμματέας του ΔΗΚΟ Άθως Αντωνιάδης, κάνοντας λόγο για «φιλιππινέζες του προεδρικού».

Ακολούθησε ανάρτηση του προέδρου του ΔΗΚΟ σύμφωνα με την οποία «σήμερα στη Βουλή ο ΔΗΣΥ, το ΕΛΑΜ και οι 3 αποστάτες, άλλαξαν τη θέση τους και κρυβόμενοι πίσω από την αναιτιολόγητη αναπομπή του ΠτΔ για τη ‘λίστα Γιωρκάτζη’ απέτρεψαν τη δημοσιοποίηση της». Ο κ. Παπαδόπουλος έκανε αναφορά σε υποκρισία, τακτικισμούς και συνεργασία με τον ΠτΔ για την αποτροπή της δημοσιοποίησης της λίστας.

Η απάντηση της άλλης πλευράς ήρθε μέσω ανάρτησης του Άγγελου Βότση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «επειδή κάποιοι, εκτός τόπου και χρόνου, μας παρουσιάζουν ότι ψηφίσαμε μαζί με τον ΔΗΣΥ υπέρ της αναπομπής, σημειώστε ότι όλοι σχεδόν οι βουλευτές ψήφισαν υπέρ της αναπομπής με μόνους εναντίον τους 5 από τους 7 εναπομείναντες βουλευτές του ΔΗΚΟ».

«Αν ψηφίζαμε εναντίον της αναπομπής, όπως ψήφισε μόνο του το ΔΗΚΟ, το θέμα θα πήγαινε και θα χανόταν στις… νομικές καλένδες και στις χρονοβόρες διαδικασίες του Ανώτατου Δικαστηρίου και η λίστα θα παρέμενε... άφαντη για τα επόμενα χρόνια», σημείωσε ο κ. Βότσης.

Στην αναφορά πρόσθεσε ο Μαρίνος Μουσιούττας, σημειώνοντας ότι «τα πράγματα πρέπει να λέγονται με το όνομά τους, με επιχειρήματα, χωρίς ατάκες και ρατσιστικές αναφορές, όπως αυτές του Άθου Αντωνιάδη».

Αφορμή για συνέχιση της αντιπαράθεσης, έδωσε και η ψηφοφορία επί των τροπολογιών σε σχέση με τους κανονισμούς πολιτογράφησης αλλοδαπών επενδυτών και συγκεκριμένα, η ψηφοφορία επί τροπολογίας των Οικολόγων για την συμπερίληψη του ταμείου αλληλεγγύης κουρεμένων καταθετών και μετόχων, στους αποδέκτες της εισφοράς των €100 χιλ. που θα καλούνται να καταβάλουν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές.

Οι τρεις ανεξάρτητοι βουλευτές υποστήριξαν την τροπολογία, που εγκρίθηκε με 30 ψήφους υπέρ, 18 εναντίον και μια αποχή.

 Σε σχετική ανάρτησή του, ο κ. Βότσης ανέφερε ότι «οι τρεις ανεξάρτητοι βουλευτές, βεβαίως το ψηφίσαμε και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Εναντίον ψήφισε ο ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ, με εξαίρεση τον Π. Μυλωνά. Σημείωση: Αυτό το γαϊτανάκι δεν το ξεκινήσαμε εμείς». Ωστόσο, στη μαγνητοσκοπημένη συνεδρία, φαίνεται πως πέραν του κ. Μυλωνά, την τροπολογία υπερψήφισαν επίσης, ο κ. Λεωνίδου και ο κ. Πιττοκοπίτης.

Πιο ρευστό το πολιτικό σκηνικό

Όπως κατέδειξε η πρώτη συνεδρίαση της ολομέλειας με τα νέα δεδομένα, η απόφαση των τριών θα έχει αναπόφευκτα επίδραση στο πώς θα διαμορφώνονται στο εξής οι κοινοβουλευτικές ισορροπίες, καθιστώντας ακόμα πιο ρευστό το πολιτικό σκηνικό.

Η αποχώρησή τους από το ΔΗΚΟ προκύπτει την στιγμή που τα κόμματα εισέρχονται σε ρυθμούς προεκλογικής περιόδου ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2021, μετά από τις οποίες οι ισορροπίες αναμένεται να διαφοροποιηθούν εκ νέου.

Αναφορές που βλέπουν το φως της δημοσιότητας φέρουν τους τρεις ανεξάρτητους, που εξήγγειλαν την πρόθεσή τους για δημιουργία πολιτικής πλατφόρμας, να συνεργάζονται ή ακόμα και να εντάσσονται στη Δημοκρατική Παράταξη, που δημιουργήθηκε από το πρώτο κύμα φυγής βουλευτών από το ΔΗΚΟ.

«Δεν θα ενταχθούμε στο ΔΗΠΑ», δήλωσε στη StockWatch ο Άγγελος Βότσης, σημειώνοντας ωστόσο, ότι η πολιτική πλατφόρμα θα αποφασίσει όταν οργανωθεί, πως θα κινηθεί σε σχέση με τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές.

Με βάση τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται, με τη συμμετοχή περισσότερων ομάδων στη βουλή, το έργο της κυβέρνησης, αλλά και της αντιπολίτευσης καθίσταται πλέον δυσκολότερο, καθώς η κάθε πλευρά θα πρέπει να προσπαθεί να πείσει και να προβαίνει σε διαβούλευση με περισσότερους μικρότερους παίκτες ώστε να πετύχει πλειοψηφία για την επίτευξη των στόχων της στη βουλή.

Της Μαρίας Χαμπή