You are here

Καταψήφισαν την αυτοδιάλυση της βουλής

23/10/2020 13:47

Η πλειοψηφία της ολομέλειας με 26 ψήφους υπέρ και 30 εναντίον καταψήφισε το σχέδιο απόφασης που κατέθεσαν Οικολόγοι και Άννα Θεολόγου, για την αυτοδιάλυση της βουλής.

Την πλάστιγγα φαίνεται να έγειραν οι τρεις ψήφοι της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων που καταψήφισαν το σχέδιο απόφασης, όπως έπραξαν ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, Συμμαχία και Αλληλεγγύη.

Υπέρ της πρότασης ψήφισαν ΔΗΣΥ, ΕΔΕΚ, Οικολόγοι, ΕΛΑΜ και η Άννα Θεολογου.

Η ολομέλεια καταψήφισε και τροπολογία που είχε κατατεθεί εκ μέρους της Συμμαχίας για την εξαίρεση όλων των ενεργεία βουλευτών από τις πρόωρες εκλογές, σε περίπτωση που εγκρινόταν η απόφαση.

Στις τοποθετήσεις των κομμάτων επικράτησαν αλληλοκατηγορίες σε σχέση με τις ευθύνες που φέρει η βουλή και τα κόμματα γενικότερα για τη διαχρονική συγκάλυψη σκανδάλων και ειδικότερα, σε σχέση με την πορεία που ακολούθησε το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα.

Κόμματα της αντιπολίτευσης, εξαπέλυσαν πυρά εναντίον της κυβέρνησης και του ΠτΔ συνδέοντας την με τα όσα κατά καιρούς έβλεπαν το φως της δημοσιότητας σε σχέση με το σχέδιο πολιτογραφήσεων.

Οι διαφωνούντες με την πρόταση αυτοδιάλυσης της βουλής, υποστήριξαν πως πρώτιστη ευθύνη φέρει η κυβέρνηση και ο ΠτΔ διαμηνύοντας ότι δεν αποδέχονται την ισοπεδωτική απόδοση ευθυνών σε όλους, αναφέροντας ότι η πρόταση διευκολύνει την κυβέρνηση. Κόμματα εξέφρασαν την πρόθεση να προωθήσουν νομοθετικές πρωτοβουλίες στο επόμενο διάστημα για θέματα που θα απαντούν στις ανησυχίες και τις προσδοκίες των πολιτών.

Οι υποστηρικτές της πρότασης, υπέδειξαν ότι το σώμα φέρει ευθύνη για την διαμόρφωση του πλαισίου πολιτογραφήσεων, καθώς παλαιότερα απορρίφθηκαν προτάσεις για περισσότερη διαφάνεια στο πρόγραμμα καθώς και για τη στάση που τήρησαν έναντι μεγάλων σκανδάλων που αφορούσαν μεταξύ άλλων, την οικονομία, τη ΣΚΤ, τις κυπριακές αερογραμμές.

Οι τοποθετήσεις των κομμάτων

Με τη φράση «ο αναμάρτητος πρώτος το λίθο βαλέτω» άρχισε την τοποθέτησή του ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, υποστηρίζοντας πως ουδείς είναι αναμάρτητος. Αναφερόμενος στις προειδοποιήσεις του ΔΗΚΟ για μη ψήφιση του προϋπολογισμού είπε ότι «με ή χωρίς εκλογές δεν θα περάσουν οι εκβιασμοί», ασκώντας παράλληλα επικρίσεις, λέγοντας πως «αντί να συμβάλλουμε στην επίλυση προβλημάτων, καθημερινά εντείνουμε το τοξικό κλίμα». Ο κ. Νεοφύτου κάλεσε όλους να αναλάβουν τις μικρές ή μεγάλες τους ευθύνες. «Ας προτάξουμε ένα καθολικό mea culpa  και μια υπόσχεση ότι ανεξαρτήτως του αποτελέσματος της ψηφοφορίας, πρόταξη όλων μας θα είναι μέτρα που θα κλείνουν τρύπες» και θα επαναφέρουν την αξιοπιστία και την ομαλότητα στη χώρα, είπε, σημειώνοντας ότι το σχέδιο πολιτογραφήσεων βοήθησε την οικονομία και καταρράκωσε το κύρος της χώρας.

Συγνώμη από τον κόσμο του ΑΚΕΛ ζήτησε ο γγ του κόμματος Άντρος Κυπριανού, σημειώνοντας ότι «μας ενόχλησε και εμάς το βίντεο και μας αναστάτωσε πραγματικά». Υπέδειξε ωστόσο, ότι ο βουλευτής του κόμματος παραιτήθηκε σε αντίθεση με τον ΠτΔ που δηλώνει «άμωμος». Αναφερόμενος στο ΔΗΣΥ είπε ότι «θέλει να μεταφέρει όλη την ευθύνη στην βουλή των αντιπροσώπων, να εξαγνιστούν οι ίδιοι και να αναλάβουμε εμείς όλες τις ευθύνες». Αναγνώρισε ότι η βουλή μπορούσε να είχε πράξει περισσότερα ωστόσο, επεσήμανε πως πολλές φορές η βουλή ζήτησε να ληφθούν μέτρα και για αυτό και για άλλα σκάνδαλα, καλώντας τα κόμματα να μην ισοπεδώνουν τα πάντα και δηλώνοντας πως δεν θα γίνει ανάληψη ευθυνών που ανήκουν σε άλλους.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος χαρακτήρισε «εύκολες δικαιολογίες» τα όσα αναφέρονται για τα κενά και τις τρύπες του προγράμματος πολιτογραφήσεων, υποστηρίζοντας πως οι νόμοι και οι κανονισμοί αποτελούν εργαλεία και εξαρτάται από τον καθένα πως θα τα χρησιμοποιήσει. Επεσήμανε τις δυσκολίες που προκύπτουν σε περίπτωση υλοποίησης της εισήγησης για πρόωρες εκλογές, ειδικότερα εν των μέσω της πανδημίας και υπογράμμισε πως είναι η ώρα η βουλή να αναλάβει την ευθύνη της ελέγχοντας την «κυβέρνηση της διαφθοράς», όπως είπε. Σημείωσε πως αυτό πράττει το ΔΗΚΟ μέσω της εισήγησής του σε σχέση με την πρόσβαση του γενικού ελεγκτή στους φακέλους για τις πολιτογραφήσεις, επαναλαμβάνοντας τη θέση του κόμματος ότι θα καταψηφίσει τος κρατικό προϋπολογισμό εάν η εισήγηση δεν γίνει αποδεκτή. Με αυτή τη θέση κάλεσε και τα υπόλοιπα κόμματα να συμπορευτούν.

Να ανοίξουν όλοι φάκελοι των σκανδάλων που έγιναν και τα προηγούμενα χρόνια, ζήτησε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος κάνοντας λόγο για συγκάλυψή τους με «πολιτική ευθύνη και εισαγγελική συμβολή» και αμφισβητώντας την πρόθεση των κομμάτων να επιδιώξουν την κάθαρση.

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας αναφέρθηκε στην τροπολογία του για μη επαναδιεκδίκηση ψήφου στις επόμενες βουλευτικές, θέτοντάς την ως προϋπόθεση για να υποστηρίξει την απόφαση αυτοδιάλυσης της βουλής, ωστόσο η τροποποίηση δεν εγκρίθηκε. Ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε θλίψη για το διασυρμό της χώρας στον οποίο οδήγησε το επίμαχο βίντεο του AL Jazeera. Παράλληλα, υποστήριξε ότι η αυτοδιάλυση της βουλής θα είναι συνταγή για να μην υπάρξει καμία ανανέωση της βουλής, αφού σε διάστημα 40 ημερών οι πολίτες τους μόνους που θα ξέρουν και θα επανεκλέξουν είναι οι υφιστάμενοι βουλευτές.

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας αμφισβήτησε κατά πόσο η αυτοδιάλυση της βουλής θα βοηθήσει στην επιστροφή της περηφάνιας του κόσμου και της αξιοπιστίας του κοινοβουλίου, υποδεικνύοντας πως απλώς θα αλλάξουν τα πρόσωπα. Συμφώνησε με τον κ. Βότση ότι είναι καιρός και υπάρχει περιθώριο μέχρι τις βουλευτικές εκλογές Μαΐου, η βουλή να προχωρήσει σε σωστές νομοθεσίες για την οριζόντια ψηφοφορία, το ασυμβίβαστο, τα ωφελήματα αξιωματούχων, την αστική και ποινική ευθύνη αξιωματούχων και δημοσίων υπαλλήλων κ.α.

Για ευκαιρία της βουλής να ανοίξει το κεφάλαιο της ανάληψης ευθύνης, έκανε λόγο ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι την ευθύνη φέρει κυρίως η κυβέρνηση που με τον τρόπο που εφάρμοσε το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων, «οδήγησε τη χώρα σε ανυποληψία», κάτι το οποίο χαρακτήρισε ως προδοσία. Ο κ. Περδίκης ανέφερε πως και η βουλή φέρει ευθύνη γιατί είχε προειδοποιηθεί για το πρόγραμμα επανειλημμένως, δεν ψήφισε προτάσεις για περισσότερη διαφάνεια και πέρασε τρύπιους κανονισμούς για την εφαρμογή του. Παράλληλα, επέκρινε την αναβολή της συζήτησης άλλων προτάσεων που έθεσε σήμερα ως κατεπείγουσες λέγοντας ότι στάλθηκαν στις «κυπριακές καλένδες».

Εκ μέρους του ΕΛΑΜ, ο Χρήστος Χρήστου ανέφερε πως της συζήτησης για την αυτοδιάλυση της βουλής θα έπρεπε να προηγηθεί η συζήτηση για τη δημοσιοποίηση της λίστας Γιωρκάτζη, σημειώνοντας πως έτι θα ήταν πλέον φανερό πως τα κόμματα δεν προχωρούν σε πρόωρες εκλογές για να συγκαλύψουν την υπάρχουσα κατάσταση.

Η βουλευτής του Κινήματος ανεξάρτητων Άννα Θεολόγου ανέφερε ότι δέχθηκε κοινοβουλευτικό bullying για να αποσύρει την πρόταση αυτοδιάλυσης της βουλής που κατέθεσε από κοινού με τους Οικολόγους, αναφορά για την οποία ζήτησε διευκρινίσεις ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Μιχάλης Σοφοκλέους. Η κ. Θεολόγου, εξέφρασε επίσης απογοήτευση για το γεγονός ότι «κάποιοι επιχείρησαν να μας αποδώσουν αλλότρια κίνητρα», όπως είπε, αφήνοντας αιχμές για το ΔΗΚΟ. Την ίδια στιγμή, κάλεσε τη βουλή να κάνει πράξη την συλλογική ανάληψη ευθύνης υποστηρίζοντας πως ενώ η κυπριακή Δημοκρατία αντιμετωπίζει διαδικασίες επί παραβάσει, η βουλή δεν μπορεί να σφυρίζει αδιάφορα μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας της.

Ο βουλευτής της Συνεργασίας Άγγελος Βότσης δήλωσε ότι «δεν θα είχαμε πρόβλημα να στηρίξουμε την αυτοδιάλυση τη βουλής (…) αλλά,  με αυτόν τον τρόπο δεν απαντούμε αυτό που οι πολίτες περιμένουν». Σημείωσε ότι πρέπει άμεσα η βουλή να αναλάβει πρωτοβουλία για πραγματικές μεταρρυθμίσεις σε θέματα όπως η οριζόντια ψηφοφορία, το ασυμβίβαστο βουλευτών και το όριο θητειών, αναφέροντας πως αυτό θα κάνει η Συνεργασία από τη Δευτέρα.

Της Μαρίας Χαμπή