You are here

Κατάθεση Τ. Κληρίδη: Ήθος και Ευθύνες (2)

13/02/2002 18:58
Η αποκάλυψη της Μαρίας Κυριακού για ένα περιστατικό που αφορά τον Τάκη Κληρίδη, πολύ πριν από την υπουργοποίηση του, ήταν αυτό που ξεχώρισε κατά την απογευματινή συνεδρία της βουλής, κατά την οποία συνεχίσθηκε η «ανάκριση» του υπουργού Οικονομικών για τις πολιτικές ευθύνες την επίμαχη διετία 1999-2000 στο ΧΑΚ.

Όπως ανέφερε η βουλευτής του ΔΗΣΥ και πρώην Έφορος Εταιριών, γύρω στα 1995, όταν ακόμη ο Τάκης Κληρίδης εργαζόταν ως λογιστής σε γνωστό ελεγκτικό Οίκο και είχε αναλάβει την ετοιμασία του ενημερωτικού δελτίου υπό ένταξη εταιρίας στο ΧΑΚ, κάλεσε την συγκεκριμένη εταιρία να επιστρέψει τα χρήματα που είχε λάβει από τους επενδυτές/μετόχους της, αφού είχε διαπιστώσει ότι «κάτι δεν πήγαινε καλά». Η Μαρία Κυριακού διερωτήθηκε γιατί δεν έγινε το ίδιο και την επίμαχη περίοδο (από άλλους λογιστές).

Ο κ. Κληρίδης, άφησε πάντως υπονοούμενα για την στάση των αρμοδίων εποπτικών αρχών, επαναλαμβάνοντας τα όσα είχε πει και στην πρωινή συνεδρία, περί μη έγκαιρης και έγκυρης ενημέρωσης για την διάσταση των προβλημάτων τα οποία τώρα εμφανίζονται, κάποιοι αρμόδιοι να έχουν καταθέσει ενώπιον των επιτροπών Οικονομικών και Ελέγχου της βουλής. «Τώρα βλέπω πρακτικά των τότε συνεδριάσεων» είπε χαρακτηριστικά.

Ο βουλευτής Γιώργος Λιλλήκας (ΑΚΕΛ) διερωτήθηκε γιατί δεν υπήρξε κυβερνητική παρέμβαση στο μέγα θέμα της ίδρυσης επενδυτικών εταιριών από χρηματιστηριακά γραφεία, με τα υπέρογκα έξοδα διαχείρισης που υποστηρίζουν ότι έχουν. (Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, ότι μία από αυτές, προβλέπει έξοδα ενός εκατομμυρίου, διακόσιων χιλιάδων λιρών).

Επίσης ανέφερε, ότι παράτυπα και παράνομα, οι επενδυτικές αυτές εταιρίες χωρίς να εισφέρουν κανένα ποσό, εισέπρατταν εκατομμύρια λίρες, μεγάλο μέρος των οποίων, όπως είπε, οι χρηματιστές «έβαζαν στην τσέπη τους» με τη μορφή των (δήθεν) υπέρογκων εξόδων διαχείρισης

Απαντώντας ο υπουργός Οικονομικών, υπέδειξε ότι οι πολιτικές παρεμβάσεις δεν επιτρέπονταν από την κείμενη νομοθεσία, ενώ προσέκρουαν παράλληλα στη νομοθεσία, ακόμα και σχετικές παρεμβάσεις των αρμοδίων εποπτικών αρχών.
Στην παρατήρηση των βουλευτών Γ. Λιλλήκα και Σταύρου Ευαγόρου (ΑΚΕΛ) γιατί ο υπουργός δεν παρενέβη για παράταση του κλεισίματος του ΧΑΚ, όταν προέκυψε το θέμα της μη έγκαιρης έκδοσης των τίτλων και γιατί δεν ζήτησε την βοήθεια του νομοθετικού σώματος, ο κ. Κληρίδης σημείωσε ότι ο νόμος δεν του παρέχει την δυνατότητα πολιτικών παρεμβάσεων.

Τέλος, ο Τάκης Κληρίδης δεσμεύτηκε να παρουσιάσει ενώπιον της βουλής, στοιχεία για τον κόσμο που είχε επενδύσει το εφάπαξ του, σε ασφαλιστικές εταιρίες και σε επενδυτικά σχέδια.

Σημειώνεται ότι η κατάθεση του υπουργού ενώπιον των επιτροπών Ελέγχου και Οικονομικών θα συνεχισθεί την ερχόμενη Τετάρτη.