You are here

Κλειδώνει ο Α. Αδάμου για την προεδρία της βουλής

16/10/2020 06:24

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αδάμος Αδάμου αναμένεται να είναι όπως όλα δείχνουν, ο επόμενος πρόεδρος της βουλής, καθώς τα κόμματα να εκφράζουν διάθεση επιλογής υποψηφίου καθολικής αποδοχής.

Μετά τη χθεσινή παραίτηση του Δημήτρη Συλλούρη από το αξίωμα του προέδρου της βουλής και τη θέση του βουλευτή, άνοιξε ο δρόμος για την εφαρμογή του άρθρου 72 του Συντάγματος που προβλέπει την εκλογή νέου προέδρου του Σώματος το συντομότερο δυνατό. Η θητεία του νέου προέδρου αναμένεται να διαρκέσει για διάστημα περίπου έξι μηνών, μέχρι τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Όπως πληροφορείται η StockWatch, το ΑΚΕΛ θα προτείνει τον Αδάμο Αδάμου για την προεδρία της βουλής, έχοντας την υποστήριξη του ΔΗΚΟ, των Οικολόγων και της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων. Τα τέσσερα κόμματα συγκεντρώνουν 28 ψήφους.

Η Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων και το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών εξέφρασαν από χθες την πρόθεση να προτείνουν και να στηρίξουν τον Αδάμο Αδάμου για νέο πρόεδρο της βουλής, ενώ ο κ. Αδάμου σχολίασε στο Sigma πως εάν τον προτείνουν οι πολιτικές δυνάμεις, θα αποδεχθεί τη θέση.

Χωρίς να χάσουν χρόνο, τα κόμματα συνέρχονται σήμερα το μεσημέρι σε σύσκεψη αρχηγών στη βουλή, κατά την οποία αναμένεται να καθοριστεί το χρονοδιάγραμμα και τα επόμενα βήματα για την εκλογή του νέου προέδρου.

Τα επόμενα βήματα της βουλής έχουν σκοπό τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του Σώματος και των κοινοβουλευτικών επιτροπών.

Έτοιμα για συναινετική επιλογή τα κόμματα

Σκιαγραφόντας το προφίλ του βουλευτή που κρίνουν ως κατάλληλο για τη διαδοχή της προεδρίας της βουλής, τα κόμματα επικεντρώθηκαν χθες στην ανάγκη το πρόσωπο αυτό να συγκεντρώνει τη συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων.

Μιλώντας στη StockWatch ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου, ανέφερε ότι το κόμμα θα προσέλθει στην σύσκεψη αρχηγών με συναινετικό πνεύμα για την εξεύρεση υποψηφίου κοινής αποδοχής και χωρίς εισήγηση για συγκεκριμένο όνομα. Το κόμμα δεν αναμένεται να προβάλει δική του υποψηφιότητα, ώστε εάν είναι δυνατό να υπάρξει μια υποψηφιότητα καθολικής αποδοχής.

Σε δηλώσεις του ο γγ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού υπογράμμισε ότι στο μικρό διάστημα που απομένει μέχρι την ολοκλήρωση της τρέχουσας θητείας, πρέπει να επιδιωχθούν συναινετικές λύσεις.

Σε ότι αφορά τα κριτήρια που θα πρέπει να πληροί το άτομο που θα επιλεγεί, ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι θα πρέπει να έχει τις γνώσεις και τις ικανότητες για να προεδρεύσει της βουλής, να έχει το επίπεδο και την εμπειρία για να εκπροσωπεί αποτελεσματικά τη βουλή στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και να συγκεντρώνει τη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων.

Η στάση που θα τηρήσει η ΕΔΕΚ δεν έχει ακόμα καθοριστεί, καθώς όπως πληροφορείται η StockWatch, οι επιλογές που θα τεθούν επί τάπητος στη σημερινή σύσκεψη για το θέμα του νέου προέδρου, θα εξεταστούν ακολούθως από το πολιτικό γραφείο του κόμματος που θα αποφασίσει ποια θα είναι η τελική του θέση.

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, υπογράμμισε την ανάγκη να επικρατήσει πνεύμα συναίνεσης για κοινό υποψήφιο, σημειώνοντας ότι το θέμα είναι να εξευρεθεί πρόσωπο με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και κύρος, το οποίο να χαίρει της εμπιστοσύνης όλων των πολιτικών δυνάμεων, ώστε να αποφευχθούν οι διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις και συμμαχίες, για να μην πληγεί άλλο η εικόνα του Σώματος.

 «Ευελπιστούμε όπως και τα άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα αποφασίσουν όπως συμπορευτούν με αυτή την επιλογή, καθώς ο κ. Αδάμου, χαίρει εκτίμησης και σεβασμού από όλο το φάσμα της πολιτικής ζωής», σημειώνεται σε ανακοίνωση των Οικολόγων και τονίζεται πως «αυτή την ώρα, αυτό που απαιτείται είναι ενότητα».

Η Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, ανακοίνωσε ότι για σκοπούς συναίνεσης, ενότητας και εύρυθμης λειτουργίας της βουλής, μακριά από αντιπαραθέσεις και αχρείαστες συγκρούσεις, θα προτείνει τον Α. Αδάμου, ο οποίος χαίρει ευρύτερης εκτίμησης για το ήθος του, τις ικανότητές του και το συναινετικό του χαρακτήρα.

Ο βουλευτής της Συνεργασίας Άγγελος Βότσης, σημείωσε ότι θα γίνει προσπάθεια να πειστούν οι πολιτικές δυνάμεις για την εξασφάλιση της μεγαλύτερης δυνατής ενότητας με αυτή την επιλογή, ώστε να σταλεί το μήνυμα ότι σε δύσκολες συνθήκες η βουλή μπορεί να βρίσκει λύσεις. Προειδοποίησε μάλιστα, πως από την ερχόμενη Δευτέρα, ενδεχομένως να υπάρχουν έντονες διεργασίες σε σχέση με το κυπριακό, γεγονός που δεν αφήνει στα κόμματα την πολυτέλεια αντιπαραθέσεων για μια θητεία έξι μηνών.

Της Μαρίας Χαμπή