You are here

Κλειδώνει το σταύρωμα του Εστία

12/12/2018 06:13

Με τη στήριξη των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύης, Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών και Συμμαχίας Πολιτών, κλειδώνει το σταύρωμα του κονδυλίου των €33 εκ. που περιλαμβάνεται στον κρατικό προϋπολογισμό αναφορικά με το σχέδιο Εστία.

Σχετικές τροπολογίες έχουν καταθέσει τουλάχιστον τέσσερα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Οικολόγοι με τους εκπροσώπους των κομμάτων να διαμηνύουν ότι θέλουν να τεθεί ενώπιον της βουλής το τελικό σχέδιο Εστία για να εξεταστούν οι πρόνοιές του, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις τραπεζών και υπουργείου οικονομικών περί μη εφαρμογής του σχεδίου, σε περίπτωση δέσμευσης του κονδυλίου.

Τα κόμματα έχουν ήδη προβεί σε μια αρχική συζήτηση των προτεινόμενων τροπολογιών τους επί του προϋπολογισμού σε κλειστή συνεδρίαση και η συζήτηση αναμένεται ότι θα συνεχιστεί την ερχόμενη Πέμπτη με ομαδοποίηση των τροπολογιών ενόψει της ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού την Παρασκευή.

Ευρείες συναινέσεις στο κόψε-ράψε του προϋπολογισμού

Σε αρκετά ζητήματα τα κόμματα της αντιπολίτευσης φαίνεται να έχουν καταλήξει σε συναινέσεις μέσα από τη συζήτηση των αλλαγών που επιδιώκουν να φέρουν στον κρατικό προϋπολογισμό.

Όπως διαρρέει, με την ομόφωνη στήριξη όλων των κομμάτων ενδεχομένως περιλαμβανομένου και του ΔΗΣΥ, θα αποκοπεί ποσοστό 5% από τις δαπάνες εκπαίδευσης προσωπικού, συνεδρίων, σεμιναρίων και άλλων γεγονότων όλων των υπουργείων, ανεξάρτητων υπηρεσιών και γραφείων. Το κονδύλι σύμφωνα με το ΑΚΕΛ αυξήθηκε κατά 11,3% μεταξύ του 2018 και του 2019.

Με την ομόφωνη στήριξη της αντιπολίτευσης φαίνεται ότι θα εγκριθεί η δέσμευση πιστώσεων που βρίσκονται στη διάθεση των υπουργών για σκοπούς επιχορήγησης εκδηλώσεων και άλλων έργων. Το συνολικό κονδύλι ανέρχεται γύρω στα €3 εκ. και το μεγαλύτερο μέρος του αναλογεί στο υπουργείο εσωτερικών με €1,5 εκ. Τη σχετική τροπολογία στηρίζουν ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη, Οικολόγοι και η βουλευτής Άννα Θεολόγου.

Ευρεία στήριξη εκ μέρους των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, Αλληλεγγύης, Οικολόγων και της ανεξάρτητης βουλευτού Άννας Θεολόγου κερδίζει τροπολογία για την αποκοπή ποσοστού 5% από τα κονδύλια για συμβουλευτικές υπηρεσίες και έρευνες, εξαιρουμένων αυτών που αφορούν συγκεκριμένα θέματα όπως η διερευνητική επιτροπή αγνοουμένων, τις τεχνικές επιτροπές, το τμήμα εξωτερικής πολιτικής και κυπριακού, το έργο ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας.

Για όλες τις εναπομένουσες δαπάνες, απαιτείται ενημέρωση της επιτροπής οικονομικών ανά τετράμηνο.

ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ προσανατολίζονται προς αποκοπή μέρους των λειτουργικών δαπανών του κράτους και συγκεκριμένα ποσοστού 5% από το σύνολο των λειτουργικών δαπανών, εξαιρουμένων δαπανών που αφορούν θέματα όπως η αγορά ύδατος, φάρμακα και ιατρικές προμήθειες.

Δεν αποκλείεται στην πορεία να στηρίξουν και άλλα κόμματα την τροπολογία δεδομένου ότι και πέρσι είχε εγκριθεί από την πλειοψηφία ανάλογη αλλαγή στον προϋπολογισμό του 2018.

ΑΚΕΛ, Αλληλεγγύη, Οικολόγοι και η ανεξάρτητη βουλευτής Άννα Θεολόγου θα υποστηρίξουν τροπολογία για τη δέσμευση κονδυλίου που αφορά στα ενοίκια που καταβάλλει το κράτος.

ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία και Οικολόγοι συμφωνούν επίσης όπως οποιοδήποτε μη δαπανηθέν ποσό εκ του συνόλου των πιστώσεων ύψους €52 εκ. μετά την καταβολή των φοιτητικών επιδομάτων διατίθεται για παραχώρηση φοιτητικών επιδομάτων..

Ψάχνουν φόρμουλα για αποκρατικοποιήσεις

Τα κόμματα φαίνεται να ψάχνουν την καταλληλότερη φόρμουλα για να διατηρήσουν τον κοινοβουλευτικό έλεγχο επί των προσπαθειών της κυβέρνησης για προώθηση αποκρατικοποιήσεων, καθώς έχουν υποβληθεί παρόμοιες τροπολογίες εκ μέρους διαφόρων κομμάτων που θα πρέπει ενδεχομένως να συμπτυχθούν ή και να αναδιαμορφωθούν για να κερδίσουν την πλειοψηφία για την έγκρισή τους από την ολομέλεια της βουλής.

Συγκεκριμένα, το ΑΚΕΛ εισηγείται πλήρη αποκοπή δαπανών σε σχέση με αποκρατικοποιήσεις/ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων οργανισμών και κρατικών επιχειρήσεων, κυβερνητικών τμημάτων και υπηρεσιών καθώς και για την αποξένωση κρατικών περιουσιακών στοιχείων.

Εξαιρεί ωστόσο, τις δαπάνες που αφορούν τη ΔΕΑ, τις τεχνικές επιτροπές, το τμήμα εξωτερικής πολιτικής και κυπριακού, την ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, τις επιστημονικές εξετάσεις αστυνομικών τεκμηρίων και το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής.

Την τροπολογία του ΑΚΕΛ αναμένεται μέχρι στιγμής να υποστηρίξουν οι Οικολόγοι.

Το ΔΗΚΟ, σε αντίστοιχη τροπολογία δεν κάνει αναφορά στην αποξένωση κρατικών περιουσιακών στοιχείων ενώ, με δεύτερη τροπολογία, δεσμεύει επίσης κονδύλια που αφορούν συμβουλευτικές υπηρεσίες σε σχέση με την αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας, τα κυβερνητικά κτήρια, το κρατικό λαχείο, την ανάπτυξη της περιοχής Τροόδους, την ανάλυση των υπηρεσιών νερού, το εταιρικό νομικό πλαίσιο και το ΧΑΚ.

 Τα κόμματα ενδεχομένως εντός των επόμενων ημερών να αναζητήσουν κοινό παρονομαστή και να αναπροσαρμόσουν τις προτάσεις τους συνενώνοντάς τις για να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες έγκρισης.

ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ επιδιώκουν επίσης, δεσμεύσεις κονδυλίων που σχετίζονται με τη δημιουργία του εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα.

Τα δύο κόμματα μαζί με τους Οικολόγους αναμένεται να υποστηρίξουν και τροπολογία που είχε περάσει και κατά την περσινή ψήφιση του προϋπολογισμού σε σχέση με τη δέσμευση δαπάνης €3,5 εκ. για την αγορά νέων οχημάτων για αξιωματούχους του κράτους για τις ανάγκες της δημόσιας υπηρεσίας.

Της Μαρίας Χαμπή