You are here

Κλείνουν εκκρεμότητες με συστάσεις GRECO

20/01/2021 17:17

Η κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών ολοκληρώνει την εξέταση ζητημάτων που αναφέρονται στις συστάσεις της επιτροπής GRECO για την Κύπρο και τα οποία αφορούν ειδικότερα, στον κώδικα δεοντολογίας βουλευτών, στη ρύθμιση των λόμπι και στο νομοθετικό πλαίσιο του πόθεν έσχες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών Ζαχαρία Ζαχαρίου, σήμερα ολοκληρώθηκε η δουλειά της Επιτροπής όσον αφορά τον κώδικα δεοντολογίας και το θέμα θα τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας την επόμενη εβδομάδα.

Υπενθύμισε ότι η Επιτροπή άρχισε με πρώτη εισήγηση ένα Κώδικα των 150 σελίδων που περιελάμβανε θέματα λόμπι και άλλα και κατέληξε μελετώντας Κώδικες Δεοντολογίας κοινοβουλίων ευρωπαϊκών και άλλων χωρών και του ευρωκοινοβουλίου, σ’ ένα κώδικα δεοντολογίας 7-8 σελίδων.

«Είναι απλός, βατός, κατανοητός, ώστε κάθε βουλευτής που εκλέγεται, μαζί με τα έγγραφα που παίρνει όταν εκλέγεται να παίρνει και τον κώδικα δεοντολογίας» είπε.

Σημείωσε ότι ο Κώδικας θα έχει ισχύ δευτερογενούς νομοθεσίας και θα καθορίζει τον τρόπο που πρέπει να λειτουργεί ένας βουλευτής, ώστε να είναι παράδειγμα στην κοινωνία: τη συμπεριφορά του στις Επιτροπές, τη δήλωση των συμφερόντων, το ασυμβίβαστο, τυχόν αποδοχή δώρων, ταξίδια στο εξωτερικό, όλο το φάσμα κίνησης και εργασίας του βουλευτή.

Στόχος όπως είπε, είναι να σταλεί το μήνυμα «ότι τα του οίκου μας ξεκινούμε και τα διορθώνουμε».

Σε ότι αφορά τα άλλα δύο θέματα τα οποία αναφέρονται στις εκθέσεις της GRECO, η επιτροπή εξέτασε σήμερα και το διαμορφωμένο νομοσχέδιο των λόμπι του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τη λειτουργία των λόμπι και την υποχρέωση αξιωματικών του κράτους, της νομοθετικής και της εκτελεστικής εξουσίας, να κοινοποιούν επαφές με άτομα που εκφράζουν οικονομικά συμφέροντα.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαρίου ακούστηκαν εισηγήσεις και θα γίνει νέα προσπάθεια από το Υπουργείο να ενσωματωθούν όσες εκ των απόψεων έχουν κριθεί θετικές. Σκοπός είναι να γίνει πιο ξεκάθαρος ο στόχος και το πεδίο δράσης του νομοσχεδίου, με κυρίαρχο ζητούμενο τη διαφάνεια, ώστε οι πολίτες να ξέρουν ποιους βλέπουν οι αξιωματούχοι που εκλέγουν και από ποιους δέχονται πιέσεις και εισηγήσεις για συγκεκριμένα θέματα με στόχο την προώθηση συμφερόντων.

Ωστόσο η Επιτροπή θέλει να διασφαλίσει το συνταγματικό δικαίωμα των βουλευτών να είναι μαζί με τον κόσμο και να ακούνε απόψεις και εισηγήσεις. Γι’ αυτό, είπε,  «υπάρχουν και συγκεκριμένες εξαιρέσεις ώστε και το Σύνταγμα να λειτουργήσει σωστά και η διαφάνεια που είναι το ζητούμενο να είναι δεδομένη».

Σε ότι αφορά τη διόρθωση της νομοθεσίας του Πόθεν Έσχες ο κ. Ζαχαρίου σημείωσε ότι η συζήτηση έχει ήδη ξεκινήσει και θα συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα για να ολοκληρωθεί.

Στόχος της Επιτροπής, είπε, είναι να ολοκληρωθούν και τα τρία αυτά θέματα μέχρι το κλείσιμο της Βουλής. 

Της Μαρίας Χαμπή