You are here

Κονδύλια €275 εκατ. στο μικροσκόπιο της Βουλής

24/01/2022 06:37

Ενημέρωση για τις δαπάνες που εκτελούνται σε σχέση με διάφορα κονδύλια του προϋπολογισμού αναμένει η Βουλή, τα οποία σύμφωνα με κατάλογο που ετοίμασε το γραφείο της γενικής διευθύντριας του Σώματος, κυμαίνονται στα €275 εκατ.

Στον σχετικό κατάλογο που διαβιβάστηκε στους βουλευτές, περιλαμβάνονται οι ομάδες/υποομάδες δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού του 2022 και συγκεκριμένα, όλα τα κονδύλια, για τα οποία βάσει τροπολογιών στο στάδιο ψήφισης του προϋπολογισμού απαιτείται ενημέρωση της Βουλής από την Εκτελεστική Εξουσία.

Τα περισσότερα κονδύλια για τα οποία ενσωματώθηκε σημείωση στον κρατικό προϋπολογισμό για ενημέρωση των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής, αφορούν ποσά για τα οποία θα ενημερωθεί η επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ενώ το μεγαλύτερο κονδύλι εμπίπτει στις αρμοδιότητες της επιτροπής Μεταφορών. Οι αρμόδιες επιτροπές αναμένεται να λαμβάνουν ενημέρωση για τα συγκεκριμένα κονδύλια, ανά εξάμηνο.

Κονδύλι 74 εκατ. για δημόσιες μεταφορές

Το μεγαλύτερο ποσό αφορά σε πιστώσεις €74 εκατ. και συγκεκριμένα επιχορηγήσεις της διεύθυνσης δημόσιων επιβατικών μεταφορών του υπουργείου Μεταφορών.

Ειδικότερα, το ποσό προορίζεται να καλύψει τις υποχρεώσεις του κράτους που απορρέουν από τις συμβάσεις παραχώρησης δημόσιας υπηρεσίας τακτικών επιβατικών γραμμών, τις συμβάσεις για τη μεταφορά μαθητών δημόσιων σχολείων με έκτακτες γραμμές, την εγκατάσταση συστημάτων έκδοσης/ακύρωσης εισιτηρίων και διαχείρισης στόλου, συστημάτων τηλεματικής/διαχείρισης στόλου, αγορά/τοποθέτηση στάσεων λεωφορείων, καθώς και δαπάνες για προώθηση/δημοσιότητα των δημόσιων επιβατικών μεταφορών.

Ποσό 30 εκατ. για την επιδότηση επιτοκίων

Άλλα μεγάλα κονδύλια για τα οποία αναμένεται ενημέρωση της Βουλής, αφορούν στο υπόλοιπο μετά την παραχώρηση φοιτητικών επιδομάτων, που ανέρχεται σε €50.8 εκατ., καθώς και πιστώσεις ύψους €30 εκατ. που προορίζονται να καλύψουν την επιδότηση επιτοκίων μέχρι 1,5% για στεγαστικά δάνεια και μέχρι 3,5% για επιχειρηματικά δάνεια, τα οποία θα συναφθούν με βάση ειδικά σχέδια που έχουν εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο.

Στον σχετικό κατάλογο, περιλαμβάνονται επίσης, τα κονδύλια του προϋπολογισμού που αφορούν στη χρηματοδότηση του εθνικού ταμείου αλληλεγγύης (€25 εκατ.), στο σχέδιο Εστία/Οικία (€10 εκατ.) και στη χρηματοδότηση έργων και προγραμμάτων των δήμων από δάνειο που συνομολογήθηκε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (€20 εκατ.).

Περιλαμβάνονται επιπρόσθετα, ποσά που προορίζονται για την υλοποίηση στεγαστικών σχεδίων κυρίως για εκτοπισθέντες (€14,3 εκατ.), καθώς και δαπάνες σε σχέση με το έργο σταθεροποίησης εδάφους στην περιοχή «Λίμνες» στο Πισσούρι (€15 εκατ.).

Της Μαρίας Χαμπή