You are here

Κονδύλια €91 εκατ. για προσφυγική πολιτική το 2021

21/09/2021 15:18

Οι δαπάνες για την προσφυγική πολιτική σχεδόν διπλασιάστηκαν τα τελευταία χρόνια, όπως ανέφερε σήμερα ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής.

Ο κ. Νουρής ανέφερε ότι σημειώθηκε αύξηση των κρατικών δαπανών για την προσφυγική πολιτική από τα €52 εκατ. το 2017, σε €91 εκατ. το 2021. Σημειώνεται ότι ο  σχετικός προϋπολογισμός το 2018 ανερχόταν σε €58 εκατ., το 2019 σε €65 εκατ. και το 2020 σε €71 εκατ.

Πρόσθεσε ότι είναι σε ισχύ τρία σχέδια στεγαστικής πολιτικής των προσφύγων και ειδικότερα, το σχέδιο παροχής οικονομικής βοήθειας, το σχέδιο αυτοστέγασης σε οικόπεδα και το σχέδιο επιδιόρθωσης κατοικίας.

Όπως εξήγησε ο κ. Νουρής από τον Ιούλιο του 2019 τα σχέδια έχουν αναθεωρηθεί και από €18 χιλ. που ήταν η στήριξη έχει αυξηθεί σε πέραν των €90 χιλ.  Πρόσθεσε ότι με βάση τα νέα κριτήρια έχουν εξετασθεί 6500 αιτήσεις, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 4891, με την κρατική δαπάνη να ανέρχεται στα €129 εκατ.

Όσον αφορά στο σχέδιο επιδότησης ενοικίου, ο κ. Νουρής ανέφερε ότι κατά το 2020 υποβλήθηκαν περίπου πέντε χιλιάδες αιτήσεις, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 3788 με συνολική δαπάνη τα €6,5 εκατ., ενώ το 2021 εγκρίθηκαν ως τώρα 4546 αιτήσεις και δαπανήθηκαν €3,4 εκατ.

Τίτλοι ιδιοκτησίας και πιστοποιητικά μίσθωσης

Σύμφωνα με όσα δήλωσε επίσης ο υπουργός Εσωτερικών ενώπιον της Επιτροπής Προσφύγων, το κτηματολόγιο διαχειρίστηκε την έκδοση 25 χιλιάδων τίτλων ιδιοκτησίας σε τουρκοκυπριακή γή.

Όπως είπε, εκδόθηκαν 11,5 χιλιάδες τίτλοι ιδιοκτησίας και 4 χιλ. πιστοποιητικά μίσθωσης τουρκοκυπριακής γης, ενώ σε εκκρεμότητα είναι ακόμα 4,5 χιλ. τίτλοι ιδιοκτησίας και 5 χιλ. πιστοποιητικά μίσθωσης.

Ο κ. Νουρής επεσήμανε ότι οι 9,5 χιλ. πρόσφυγες που δεν προχώρησαν ακόμα στην έκδοση των τίτλων ιδιοκτησίας αντιμετωπίζουν κυρίως σοβαρά οικονομικά προβλήματα, ή  δεν μπορούν να προχωρήσουν στην έκδοση τίτλου λόγω σοβαρών παρατυπιών στα υποστατικά, ή ακόμα μπορεί και να έχει αποβιώσει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου.

Ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι μέχρι το τέλος του 2021 υπολογίζεται να εκδοθούν συνολικά 19,190 τίτλοι, καθώς  και οκτώ χιλιάδες κατά το 2022, σημειώνοντας όμως πως 4,5 χιλ. τίτλοι δεν μπορούν να εκδοθούν λόγω σοβαρών παρατυπιών στα υποστατικά.

Όσον αφορά σε συνοικισμούς αυτοστέγασης, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι δαπανήθηκαν κονδύλια ύψους  €6 εκατ. για επιδιορθωση κατοικιών που κτίσθηκαν από το 1982-1984.

ΔΗΣΥ: Aύξηση των κρατικών δαπανών για την προσφυγική πολιτική

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Γεωργίου είπε πως πρέπει από κοινού να δούμε τα πραγματικά προβλήματα και να βρούμε αποτελεσματικές λύσεις γιατί μέχρι και σήμερα ο προσφυγικός κόσμος αντιμετωπίζει αυξανόμενες ανάγκες, ενώ την ίδια ώρα βλέπει με αγανάκτηση και οργή να λεηλατούνται περιουσίες τους στα κατεχόμενα.

Αναφέρθηκε στην ενημέρωση από τον κ. Νουρή για την αύξηση των κρατικών δαπανών για την προσφυγική πολιτική από τα 52 εκατομμύρια το 2017, σε 91 εκατομμύρια το 2021, καθώς και για την έγκαιρη εξέταση των αιτήσεων για τα στεγαστικά προγράμματα.

Όμως, πρόσθεσε, η προσφυγική πολιτική του κράτους χρειάζεται αλλαγές και ανανέωση, σημειώνοντας πως σε αυτό το πλαίσιο επιβάλλεται η μεταρρύθμιση της προσφυγικής πολιτικής, που να περιλαμβάνει την κάλυψη της απώλειας χρήσης των κατεχόμενων περιουσιών, τη στεγαστική πολιτική, τη διαχείριση τουρκοκυπριακών περιουσιών και ένα πλάνο ποιοτικής αναβάθμισης των προσφυγικών συνοικισμών. 
 
 ΑΚΕΛ:Να δώσει εξηγήσεις για τα €100 εκατ. από την ΕΕ 

Να δώσει εξηγήσεις πού έχουν πάει τα 100 εκατ. που πήρε η κυβέρνηση από την ΕΕ για το προσφυγικόκάλεσε τον υπουργό Εσωτερικών σε δηλώσεις μετά την συνεδρία ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Κουκουμάς.

"Ας απαντήσει γιατί η κυβέρνηση του συναίνεσε με τις πολιτικές της ΕΕ που εγκλωβίζουν τους πρόσφυγες στο μεσογειακό Νότο. Ας πει πότε άσκησαν διώξεις για τους Κύπριους κολλεγιάρχες κι εργοδότες που έστησαν κυκλώματα δουλεμπορίου" πρόσθεσε.

Όσο δε αφορά τους πρόσφυγες της Κύπρου, ο κ. Νουρής καλό είναι να μην τους πιάνει στο στόμα του, είπε επίσης για να προσθέσει ότι ο "υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Αναστασιάδη που κούρεψε τις χορηγίες των προσφύγων, εγκατέλειψε τους συνοικισμούς στο έλεος του χρόνου και συνθλίβει τα νέα ζευγάρια των προσφύγων στη γραφειοκρατία, είναι ο τελευταίος που δικαιούται να ομιλεί".
 
ΔΗΠΑ: Eπαναφορά μεγαλύτερων ποσών για στεγαστικά σχέδια
 
 O βουλευτής της ΔΗΠΑ Μιχάλης Γιακουμή εξέφρασε την ετοιμότητα του κόμματός του να στηρίξει την εκτελεστική εξουσία ώστε να προχωρήσει στην έμπρακτη στήριξη των προσφύγων δεύτερης και τρίτης γενιάς για τις στεγαστικές τους ανάγκες. Αυτό, όπως είπε, μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την απλούστευση των διαδικασιών για την παραχώρηση τουρκοκυπριακών περιουσιών, την επιδότηση για αγορά ακινήτου, την εξεύρεση τρόπου ώστε ανέγερση σε τ/κ περιουσία να έχει αντίκρισμα στην τράπεζα για δανειοδότηση.
 
Η ΔΗΠΑ στηρίζει επίσης την επαναφορά μεγαλύτερων ποσών για τα δύο στεγαστικά σχέδια που είναι σε ισχύ για αγορά και ανέγερση οικίας, ολοκλήρωση της εγκεκριμένης διαδικασίας διαχωρισμού και παραχώρησης κυβερνητικών οικοπέδων και οικίες σε κυβερνητικούς οικισμούς στους ήδη εγκριθέντες εκτοπισθέντες και περαιτέρω ενίσχυση των σχεδίων της υπηρεσίας μερίμνης και αποκατάστασης εκτοπισθέντων.  
Της Ελένης Χαραλάμπους