You are here

Κρατικό κόσκινο στα ιδιωτικά πανεπιστήμια

29/06/2010 19:16
Από κρατικό κόσκινο θα περνούν από εδώ και μπρος τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Κύπρο με νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη βουλή που επιτρέπει στην εκτελεστική εξουσία το δικαίωμα να καθορίζει το ανώτατο όριο στο ύψος των διδάκτρων καθώς και τις αυξήσεις τους. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο το οποίο εξέτασε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας, τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια θα υποβάλλουν αίτηση στον υπουργό Παιδείας για έγκριση τους ύψους των διδάκτρων και των άλλων οικονομικών επιβαρύνσεων καθώς και αναθεώρηση τους.

Επίσης ρυθμίζεται η έκδοση κάθε χρόνο διατάγματος από τον αρμόδιο υπουργό με το οποίο θα καθορίζεται το ανώτατο επί τοις εκατό ποσοστό που θα μπορεί να εγκριθεί αύξηση στο ύψος των ήδη εγκεκριμένων διδάκτρων και άλλων επιβαρύνσεων.

Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο κατοχυρώνεται το δικαίωμα ενημέρωσης στο φοιτητή από το ίδιο το ιδιωτικό πανεπιστήμιο για το ύψος των διδάκτρων και των επιβαρύνσεων που θα πρέπει να καταβάλλει κατά τη διάρκεια των σπουδών του, ενώ καθίσταται ξεκάθαρο ότι οι αναθεωρήσεις των διδάκτρων δεν θα επηρεάζουν τους φοιτητές που ήδη φοιτούν στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Παράλληλα, καταργείται η πρακτική που ακολουθείτο τα τελευταία χρόνια με την συνεχή αύξηση των διδάκτρων τόσο για τους υφιστάμενους όσο και τους νεοεισερχόμενους φοιτητές.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η απρόσκοπτη συνέχιση των σπουδών του φοιτητή.

Ταυτόχρονα, εισάγονται διαφανή κριτήρια για έγκριση από τον υπουργό Παιδείας του ύψους των διδάκτρων καθώς και άλλων οικονομικών επιβαρύνσεων.

Μάλιστα κατοχυρώνεται η επιστροφή των διδάκτρων σε ένα φοιτητή ο οποίος θα αποχωρήσει από τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων από την ημέρα έναρξης των μαθημάτων.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και αυστηρές κυρώσεις για όσες διοικήσεις των ιδιωτικών πανεπιστημίων δεν συμμορφώνονται με τις πρόνοιες του νόμου θα υπόκεινται σε χρηματική ποινή ύψους €60 χιλ. ενώ το Υπουργικό Συμβούλιο θα έχει το δικαίωμα να αναστείλει για περίοδο ενός μέχρι τριών χρόνων την εγγραφή φοιτητών στους κλάδους που διαπιστώθηκε η παράβαση.

Επίσης, εξασφαλίζεται στο φοιτητή το δικαίωμα να συνεχίσει απρόσκοπτα τις σπουδές του στον κλάδο του οποίου το Υπουργικό Συμβούλιο ανέστειλε τη λειτουργία και το ιδιωτικό πανεπιστήμιο υποχρεούται να επιστρέψει στους φοιτητές τα ποσά που εισέπραξε από τους συγκεκριμένους κλάδους.

Στόχος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας είναι το νομοσχέδιο να πάρει το πράσινο φως από τη βουλή πριν από τις θερινές διακοπές με πρώτιστο σκοπό να τεθεί σε εφαρμογή τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά.

Παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο η Γενική Διευθύντρια του υπουργείου Παιδείας ανέφερε ότι με αυτό προβλέπονται διαφανείς διαδικασίες καλύτερου ελέγχου των διδάκτρων.

Διευκρίνισε επίσης ότι το νομοσχέδιο περιέχει λεπτομερείς ρυθμίσεις για τη λειτουργία της επιτροπής που θα εξετάζει τις εισηγήσεις των ιδιωτικών πανεπιστημίων για το ύψος των διδάκτρων συμπληρώνοντας ότι η τελική απόφαση θα λαμβάνεται από τον υπουργό που θα καθορίζει ανώτατο όριο αύξησης.

Παρά το γεγονός που οι βουλευτές όλων των κομμάτων χαιρέτισαν τις αλλαγές που θα επέλθουν από το νομοσχέδιο ωστόσο ο ΔΗΣΥ διαμαρτύρεται για την καθυστέρηση στην κατάθεση του νομοσχεδίου.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης, ανέφερε ότι η κυβέρνηση καθυστερημένα έστειλε στη βουλή το νέο νομοσχέδιο για καθορισμό των διδάκτρων των ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Η Επιτροπή Παιδείας είπε ο κ. Τορναρίτης θα συνέρχεται εκτάκτως με σκοπό το νομοσχέδιο να ψηφιστεί πριν από τις 15 Ιουλίου.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ ζήτησε από το υπουργείο Παιδείας να καταθέσει στοιχεία και για τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης, ενώ ανέφερε ότι τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια πρέπει να σκεφτούν να μην αυξήσουν τα δίδακτρα.

Από την πλευράς της η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Στέλλα Μισιαούλη, δήλωσε ότι στόχος είναι να ψηφισθεί το νομοσχέδιο πριν τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά ώστε οι φοιτητές να γνωρίζουν τα δίδακτρα που θα καταβάλουν για το σύνολο των σπουδών τους.

Την ίδια ώρα η βουλευτής του ΔΗΚΟ, Αθηνά Κυριακίδου, επισήμανε ότι πρέπει να εξαλειφθεί το αίσθημα εκμετάλλευσης από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που επικρατεί μεταξύ των μαθητών, ενώ ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Γιώργος Βαρνάβα υπογράμμισε ότι η κατάθεση είναι αποτέλεσμα της τεράστιας προσπάθειας που κατέβαλε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας.

Παρόν στην συνεδρία ήταν και φοιτητές με τον ΓΓ ΕΔΟΝ, Χάρη Καράμανο να χαιρετίζει την πρόθεση των μελών της επιτροπής για ψήφιση του νομοσχεδίου.

Επίσης εξέφρασε την ικανοποίηση του γιατί ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο ανακοίνωσε ότι δεν θα επιβάλει αυξήσεις στα δίδακτρα του. Οι φοιτητές πάντως ζητούν ευκρινέστερο καθορισμό του πλαφόν των διδάκτρων.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου