You are here

Λήξαν και το θέμα της διαχείρισης του δημοσίου χρέους

01/07/2002 19:03
Την ερχόμενη Πέμπτη για ψήφιση στην Ολομέλεια

«Κλειστό» θεωρείται για την επιτροπή Οικονομικών της βουλής (για την πλειοψηφία τουλάχιστον) το Κεφάλαιο της διαχείρισης του δημοσίου χρέους, με το σχετικό νομοσχέδιο να παραπέμπεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια του Σώματος την ερχόμενη Πέμπτη.

Κατά τη διάρκεια σημερινής συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών, συμφωνήθηκε και αποφασίσθηκε, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Μάρκο Κυπριανού, όπως η διαχείριση ανατεθεί δια νόμου στη Κεντρική Τράπεζα, με παράλληλη παραχώρηση δικαιώματος στο Υπουργικό Συμβούλιο, να αναθέτει την διαχείριση στην κυβέρνηση, με χρονικό περιθώριο προειδοποίησης προς την ΚΤ 24 μήνες.

Επιφυλάξεις εν σχέση με την σχετική πρόταση διατυπώνει ο Δημοκρατικός Συναγερμός ο οποίος επιθυμεί, όπως η απόφαση για τη διαχείριση του χρέους να ανατεθεί απευθείας στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Το νομοσχέδιο που εντάσσεται στα πλαίσια της εναρμόνισης με την ΕΕ σχετικά με την ανεξαρτησία της ΚΤ, προβλέπει ότι ο Διοικητής (και ο σύμφωνα με το σύνταγμα Τ/Κ υπό- διοικητής) της Κεντρικής Τράπεζας για περίοδο δύο χρόνων μετά την αποχώρηση τους από τη Διοίκηση δεν θα μπορούν να εργαστούν σε άλλους εμπορικούς ιδιωτικούς οργανισμούς (π.χ. τράπεζες).

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Μάρκο Κυπριανού, έγινε αποδεκτή η θέση της Γενικού Ελεγκτή Χρυστάλλας Γιωρκάτζη και η Υπηρεσία της θα συνεχίσει να ελέγχει τους λογαριασμούς της Κεντρικής Τράπεζας.

Το αρχικό νομοσχέδιο προέβλεπε όπως η απόφαση για τη διαχείριση του χρέους λαμβανόταν από τον υπουργό Οικονομικών. Το νομοσχέδιο θα έχει ημερομηνία εφαρμογής την 1ην Ιουλίου.

Του Κυριάκου Κυριακίδη