You are here

Μ. Λοττίδου: Μελετώ αν θα πάω ή όχι στην επιτροπή ελέγχου

16/12/2019 07:09

Θέμα ανεξαρτησίας του γραφείου της θέτει εκ νέου η επίτροπος διοίκησης Μαρία Λοττίδου σχολιάζοντας την αξίωση του προέδρου της κοινοβουλευτικής επιτροπής ελέγχου Ζαχαρία Κουλία, να θέσει τα ζητηθέντα από τον γενικό ελεγκτή στοιχεία ενώπιον της βουλής.

Η κ. Λοττίδου, εγείρει θέμα ανεξαρτησίας του γραφείου της επιτρόπου διοικήσεως, σε ζητήματα τα οποία διέπονται από βασικές αρχές της Βενετίας και του Συμβουλίου της Ευρώπης και τις οποίες δεν μπορεί να παραβιάσει.

Η κ. Λοττίδου δήλωσε στη StockWatch ότι μελετά επισταμένα την επιστολή Κουλία και στο παρόν στάδιο δεν έχει αποφασίσει τι θα πράξει.

«Είμαι φορέας ενός ανεξάρτητου θεσμού και βρίσκομαι έκπληκτη μπροστά σε μία επιστολή από τον πρόεδρο της επιτροπής ελέγχου της βουλής», παρατήρησε η κ. Λοττίδου

«Καλούμαι», σημείωσε, «να διαφυλάξω την ανεξαρτησία του θεσμού και όχι την Μαρία Λοττίδου», τόνισε η επίτροπος διοικήσεως και πρόσθεσε:

 «Η οποιαδήποτε παρέμβαση του δικού μου έργου έχει αντίκτυπο επί όλων των επιτρόπων διοικήσεων και θα πρέπει να σεβαστώ όπως και όλοι τις αρχές της Βενετίας και του Συμβουλίου της Ευρώπης που εγείρουν πολύ μεγάλα ζητήματα σε αυτό το σκέλος» .

Σημειώνεται ότι ο γενικός ελεγκτής, πέραν από τον οικονομικό έλεγχο που διενεργεί σε ανεξάρτητους θεσμούς, ζήτησε ειδικότερα από το γραφείο της επιτρόπου διοικήσεως επιπρόσθετα στοιχεία για να διαπιστώσει τον βαθμό παραγωγικότητας στο γραφείο της.

H κ. Λοττίδου διερωτήθηκε εάν είναι ορθή διαδικασία να λογοδοτήσει μία ανεξάρτητος επίτροπος σε ένα δημόσιο υπάλληλο όπως είναι ο γενικός ελεγκτής της Δημοκρατίας ενώπιον της βουλής.

Επικαλείται τις αρχές της Βενετίας με βάση τις οποίες ο επίτροπος διοικήσεως δεν παίρνει οδηγίες από κανένα.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η πρόνοια 21 των συγκεκριμένων αρχών λέει ρητά ότι ο οικονομικός έλεγχος περιορίζεται ως προς τον οικονομικό έλεγχο και όχι για οτιδήποτε περισσότερο.

«Είναι ενδεικτικό ότι η ελεγκτική υπηρεσία, έχει διενεργήσει τους τελευταίους περίπου 30 μήνες οκτώ τέτοιους ελέγχους», είπε η κ. Λοττίδου.

«Ο τρόπος ωστόσο που ασκώ τα καθήκοντα μου, ο τρόπος που αναθέτω παράπονα, ο χρόνος διεκπεραίωσης των παραπόνων και πολλά άλλα είναι κάτι τα οποία δεν μπορούν να κριθούν από οποιοδήποτε τρίτο ο οποίος δεν γνωρίζει τον τρόπο λειτουργίας, τις αρμοδιότητες του θεσμού και δεν έχει την τεχνογνωσία και τη νομική κατάρτιση», σημείωσε.

Η κ. Λοττίδου διερωτήθηκε σε τι αποσκοπεί ένας τέτοιος έλεγχος και αναφέρθηκε στην περίπτωση της αναδιάρθρωσης της δημόσιας υπηρεσίας το 2013 όταν είχαν χειριστεί του θέματος εμπειρογνώμονες από την Ιρλανδία.

«Οι ιρλανδοί εμπειρογνώμονες δεν προέβησαν σε έλεγχο της αναδιάρθρωσης του γραφείου της επιτρόπου διοικήσεως, αλλά για τον σκοπό αυτό ήρθαν εμπειρογνώμονες από τη Φινλανδία η οποία έχει το αρχαιότερο γραφείου επιτρόπου διοικήσεως στην Ευρώπη, γιατί μόνο εκείνοι είχαν την εμπειρογνωμοσύνη να διεξάγουν έρευνα και να προβούν σε συστάσεις», τόνισε.

Η κ. Λοττίδου εξήγησε ότι οι αρμοδιότητες της ως επίτροπος διοίκησης είναι εξαιρετικά διευρυμένες και δεν είναι εύκολο για τον οποιονδήποτε τρίτο που δεν έχει την εμπειρογνωμοσύνη να προβαίνει σε ελέγχους.

Η κ. Λοττίδου επικαλέστηκε τις παρεμβάσεις που έκαναν την περασμένη βδομάδα στο πλαίσιο του συνεδρίου με θέμα: «Οι αρχές της Βενετίας και ο ρόλος τους στην ενδυνάμωση του θεσμού του διαμεσολαβητή», ο πρόεδρος του παγκόσμιου ινστιτούτου επιτρόπου Πίτερ Τινταλ και του Ανδρέα Ποττάκη, συνήγορος του πολίτη στην Ελλάδα και πρόεδρος του Μεσογειακού Συνδέσμου  Επιτρόπων Διοικήσεως.

Και οι δύο τους δεν επικρότησαν τη στάση του γενικού ελεγκτή της Δημοκρατίας Οδυσσέα Μιχαηλίδη έναντι του γραφείου της επιτρόπου διοικήσεως, υποστηρίζει η κ. Λοττίδου.

Ο κ. Ποττάκης κατέστησε σαφές το πλαίσιο που θέτουν οι αρχές της Βενετίας, οι οποίες προβλέπουν ότι επιτρέπεται ο έλεγχος της οικονομικής διαχείρισης του γραφείου του επιτρόπου διοικήσεως, ως προς τη διαχείριση των δαπανών του και όχι όμως με τον τρόπο θα πρέπει να διαχειριστεί τον προϋπολογισμό του.

Ο γενικός ελεγκτής της Δημοκρατίας δεν ήταν διαθέσιμος για δηλώσεις επί του θέματος.

Του Λεύκου Χρίστου