You are here

Μάχη για το ταμείο ΦΑ

20/02/2017 07:21
Μετωπική σύγκρουση προμηνύεται στη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής οικονομικών της βουλής, μεταξύ υπουργείου οικονομικών και ελεγκτικής υπηρεσίας.

Αφορμή αποτελεί η απόφαση του υπουργείου οικονομικών να τροποποιήσει σχετικό άρθρο υπό συζήτηση νομοσχεδίου, ώστε το υπουργικό συμβούλιο θα δύναται να διορίζει ανεξάρτητα μέλη στην επιτροπή ελέγχου του εθνικού ταμείου υδρογονανθράκων και όχι μέλη από το ΔΣ που θα απαρτίζουν το ταμείο.

Η ελεγκτική υπηρεσία διαφωνεί κάθετα με την εισήγηση του υπουργείου οικονομικώνκαθώς, όπως υποστηρίζει,κάτι τέτοιο συγκρούεται με τις διεθνώς αναγνωρισμένες βέλτιστες πρακτικές.

Η ελεγκτική υπηρεσία εκφράζει επιπρόσθετα την άποψη ότι η επιμονή του υπουργείου οικονομικών για διορισμό πέραν των μελών του ΔΣ του εθνικού ταμείου υδρογονανθράκων, τρίτων δηλαδή ατόμων, ως επιτροπή ελέγχου, θα αυξήσειαχρείαστα την όλη δαπάνη.

Η πρακτική την οποία επικαλείται η ελεγκτική υπηρεσία είναι ότι όλες οι επιτροπές ελέγχου οργανισμών, προέρχονται από τα μέλη των διοικητικών τους συμβουλίων, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με τον Συνεργατισμό, τη Cyta, την ΑΗΚκαθώς και σε πολλές δημόσιες εταιρείες.

Η ελεγκτική υπηρεσία εκφράζει επίσης έντονη δυσφορία για το γεγονός ότι ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης δεν κοινοποίησε επιστολή την οποία απέστειλε στη βουλή με την οποία σχολιάζει μεταξύ άλλων αναφορές και θέσεις επί του θέματος της υπηρεσίας.

Ο γενικός ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης τόνισε στην StockWatchότι η υπηρεσία του θα καταθέσει σήμερα τεκμηριωμένα στοιχεία ότι και θα επιχειρηματολογήσει επί του θέματος ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών.

Ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης στην επιστολή του προς την επιτροπή οικονομικών της βουλής, αναφέρεται στην απόφαση για τροποποίηση του άρθρου 21 του σχετικού νομοσχεδίου το οποίο προβλέπει όπως την επιτροπή ελέγχου του ταμείου υδρογονανθράκων διορίζει το υπουργικό συμβούλιο.

Εκφράζει τη διαφωνία του με τη θέση της ελεγκτικής υπηρεσίας ότι την επιτροπή ελέγχου θα πρέπει να απαρτίζουν μέλη του ΔΣ του ταμείου, υποστηρίζοντας τη σημασία να υπάρξει μία ανεξάρτητη και αξιόπιστηεπιτροπή ελέγχου στο ταμείο ως επιπρόσθετη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος.

Παραπέμπει τη βουλή στο νομοσχέδιο με το οποίο, η επιτροπή θα απαρτίζεται από εξωτερικούς εμπειρογνώμονες στον τομέα της λογιστικής, των ελεγκτικών και νομικών υπηρεσιών.

Επικαλείται επίσης ευρωπαϊκή οδηγία που προβλέπει ότι τα κράτη-μέλη διασφαλίζουν ότι κάθε οντότητα δημοσίου συμφέροντος διαθέτει επιτροπή ελέγχου.