You are here

Μάχη στη βουλή για τις καρέκλες των αντιπροέδρων

23/06/2021 07:04

Αποφασίζει σήμερα η επιτροπή επιλογής, υπό την πρόεδρο της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, για τους βουλευτές που θα καταρτίζουν τις 16 Κοινοβουλευτικές Επιτροπές και την ad hoc Επιτροπή για το Δημογραφικό.

Στη χθεσινή συνεδρία υπήρξε κατάληξη στο ποιοι θα αναλάβουν τις προεδρίες των επιτροπών, ενώ σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθεί ο διάλογος με την κατανομή των αντιπροεδριών και τον καθορισμό των μελών των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, ώστε αύριο Πέμπτη, η Ολομέλεια να εγκρίνει τη σύνθεσή τους.

Ωστόσο, δεν κατέστη εφικτό να υπάρξει συμφωνία σε σχέση με τους αντιπροέδρους, καθώς φαίνεται να προκύπτει νέα διαφωνία μεταξύ των κομμάτων ΑΚΕΛ και ΕΛΑΜ.

Μήλον της έριδος η Επιτροπή Περιβάλλοντος

Συγκεκριμένα, μήλον της έριδος μεταξύ των δύο κομμάτων αποτέλεσε η αντιπροεδρία της Επιτροπής Περιβάλλοντος. 

Σημειώνεται ότι όλα τα κόμματα έδωσαν στην Επιτροπή Επιλογής τις εισηγήσεις τους για το θέμα των προέδρων, αντιπροέδρων και μελών των επιτροπών.

Κατά την προηγούμενη θητεία, στην Επιτροπή Περιβάλλοντος προέδρευε το ΑΚΕΛ, το οποίο συμφώνησε όπως σε αυτή τη βουλευτική περίοδο η προεδρία παραχωρηθεί στο Κίνημα Οικολόγων. Ως γνωστόν για το ΑΚΕΛ αποτελεί κόκκινη γραμμή η παραχώρηση προεδρίας ή αντιπροεδρίας επιτροπής στο ΕΛΑΜ.

Πληροφορίες της StockWatch αναφέρουν ότι η αντιπροεδρία της Επιτροπής Περιβάλλοντος θα καταλήξει στο ΑΚΕΛ και στο βουλευτή Νίκο Κέττηρο, ενώ την προεδρία θα αναλάβει ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου.

Όσον αφορά τις αντιπροεδρίες, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ θα αναλάβουν από 5 και το ΔΗΚΟ τρεις, όπως και με τις προεδρίες. Από μια αντιπροεδρία θα πάρουν τα τρία μικρά κόμματα.  Ο ΔΗΣΥ, το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ αναλαμβάνουν τις αντιπροεδρίες των επιτροπών τις οποίες θα προεδρεύουν.

Όσο αφορά τα μικρά κόμματα γίνονται σκέψεις, όπως στις επιτροπές στις οποίες θα προεδρεύει βουλευτής ενός μικρού κόμματος, αναπληρωτής να αναλαμβάνει βουλευτής από άλλο μικρό κόμμα. Το συγκεκριμένο ζήτημα και οι αντιπροεδρίες που θα αναλάβουν τα μικρά κόμματα, αναμένεται να ξεκαθαρίσουν στη σημερινή συνεδρία.

Οι αντιπροεδρίες του ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ

Πληροφορίες εκ μέρους του ΔΗΣΥ, αναφέρουν ότι ο Μάριος Μαυρίδης θα αναλάβει την αντιπροεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών, η Σάββια Ορφανίδου της Επιτροπής Υγείας, η Φωτεινή Τσιρίδου της Επιτροπής Νομικών, ο Γιώργος Κάρουλλας της Επιτροπής Θεσμών και ο Ονούφριος Κουλλάς της Επιτροπής Εμπορίου.

Σε ότι αφορά το ΑΚΕΛ, η αντιπροεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών φαίνεται να πηγαίνει στην Μαρίνα Νικολάου, της Επιτροπής Προσφύγων στον Χρίστο Χριστοφίδη, της Επιτροπής Γεωργίας στον Ανδρέα Καυκαλιά, της Επιτροπής Εργασίας στον Χρίστο Χριστόφια και της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στον Γιώργο Κουκουμά.

Στο ΔΗΚΟ θεωρείται βέβαιη η ανάληψη της αντιπροεδρίας της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών από τον Χρύση Παντελίδη. Αξίζει να αναφερθεί ότι κάθε επιτροπή θα απαρτίζεται μέχρι και από 11 βουλευτές, 3 βουλευτές του ΔΗΣΥ, 3 του ΑΚΕΛ, 2 του ΔΗΚΟ και άλλα τρία μέλη που θα προέρχονται από τα μικρότερα κόμματα.

Προεδρίες κομμάτων

Υπενθυμίζεται ότι τις 5 προεδρίες του ΔΗΣΥ αναλαμβάνουν οι Χάρης Γεωργιάδης (Εξωτερικών), Ευθύμιος Δίπλαρος (Υγείας), Νίκος Τορναρίτης (Νομικών), Δημήτρης Δημητρίου (Θεσμών) και Κυριάκος Χατζηγιάννης (Εμπορίου).

Τις 5 προεδρίες του ΑΚΕΛ αναλαμβάνουν, ο Άριστος Δαμιανού (Εσωτερικών), η Ειρήνη Χαραλαμπίδου (Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), ο Αντρέας Καυκαλιάς (Εργασίας), ο Νίκος Κέττηρος (Προσφύγων) και ο Γιαννάκης Γαβριήλ (Γεωργίας).

Τις τρεις προεδρίες του ΔΗΚΟ αναλαμβάνουν, η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου (Οικονομικών), ο Ζαχαρίας Κουλίας (Ελέγχου) και ο Παύλος Μυλωνάς (Παιδείας).

Η Επιτροπή Άμυνας παραμένει στην ΕΔΕΚ και τον Μαρίνο Σιζόπουλο, ενώ η ΔΗΠΑ θα πάρει την προεδρία της επιτροπής Μεταφορών. Ενδιαφέρον για τη θέση εξέφρασαν ο Μαρίνος Μουσιούττας και ο Αλέκος Τρυφωνίδης.

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου αναλαμβάνει την προεδρία της επιτροπής Περιβάλλοντος και τέλος από το ΕΛΑΜ, ο Λίνος Παπαγιάννης, θα αναλάβει την προεδρία της ad hoc επιτροπής για το Δημογραφικό.

Ε.Χ.