You are here

Μακριά και βαριά λίστα των εκκρεμοτήτων που πάει στη νέα Βουλή

18/04/2021 06:01

Σωρεία θεμάτων θα παραμείνουν στα συρτάρια των κοινοβουλευτικών επιτροπών μετά το τέλος της τρέχουσας θητείας, για να αναλάβουν να τα διεκπεραιώσουν τα νέα μέλη του κοινοβουλίου από το ερχόμενο καλοκαίρι.

Νομοθετήματα που αφορούν στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης, της δικαιοσύνης και της δημόσιας υπηρεσίας, επίμαχα ζητήματα όπως οι προτάσεις νόμου για αλλαγές στο πλαίσιο εκποιήσεων, αλλά και εναρμονιστικά νομοθετήματα, συμπληρώνουν τη μακριά και βαριά λίστα των εκκρεμοτήτων που θα κληθεί να εξετάσει η νέα Βουλή.

Μεταρρύθμιση δημοσίου και εκποιήσεις

Μιλώντας στη StockWatch, η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, ανέφερε ότι οι προτάσεις που αφορούν στις εκποιήσεις «ενσυνείδητα παραμένουν για την επόμενη Βουλή γιατί στο μεσοδιάστημα εξασφαλίστηκε όπως ψηφιστεί η πρόταση νόμου για στοχευμένη παράταση της αναστολής εκποιήσεων μέχρι το τέλος Ιουλίου».

Η ψήφιση της πρότασης αναβλήθηκε την περασμένη Πέμπτη για μια εβδομάδα, κατόπιν αιτήματος του ΔΗΣΥ που εξετάζει εάν θα υπερψηφίσει ή όχι την πρόταση.

Ταυτόχρονα, σημείωσε πως δίνεται χρόνος δύο μηνών, για να μπορέσει η επιτροπή να χειριστεί τις προτάσεις σε περίπτωση που δεν τελεσφορήσει ο περί δικαστηρίων νόμος, που θα τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας στις 22 Απριλίου. «Το 80% των προτάσεων νόμου, ρυθμίζεται με το νομοσχέδιο όπως έχει τροποποιηθεί», τόνισε η κ. Ερωτοκρίτου.

Η δεύτερη σημαντική εκκρεμότητα που θα συνεχίσει να υπάρχει στην επιτροπή Οικονομικών αφορά στα νομοθετήματα για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας. Η κ. Ερωτοκρίτου, υπενθύμισε ότι κατά τις συζητήσεις στην Επιτροπή, υπήρξε έντονη τοποθέτηση από πλευράς της ΠΑΣΥΔΥ αναφορικά με τη μη ολοκλήρωση της διαβούλευσης με την κυβέρνηση.

Η κ. Ερωτοκρίτου σημείωσε πως δεν υπάρχουν άλλες επείγουσες εκκρεμότητες στην επιτροπή Οικονομικών ενώ, όπως δήλωσε πρόσφατα, η επιτροπή έχει ολοκληρώσει και την συζήτηση όλων των εναρμονιστικών νομοθετημάτων που είχε ενώπιον της.

Εκκρεμούν εναρμονιστικές ρυθμίσεις

Η επιτροπή Εμπορίου έχει ολοκληρώσει την εξέταση σχεδόν όλων των νομοθεσιών που τέθηκαν ενώπιον της από πλευράς υπουργείου Εμπορίου, προωθώντας επτά νομοσχέδια στην τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής στις 22 Απριλίου. Αυτά αφορούν την προστασία των καταναλωτών, το πλαίσιο λειτουργίας ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων, τα εμπορικά σήματα και εναρμονιστικά νομοθετήματα για τους μετόχους εταιρειών και ζητήματα ενεργειακής απόδοσης.

Το κυριότερο, όπως ανέφερε στη StockWatch ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανδρέας Κυπριανού, αφορά στην προστασία των καταναλωτών. Το επίμαχο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει πρόνοιες για την προστασία φυσικών προσώπων από τις καταχρηστικές ρήτρες σε συμβάσεις με τράπεζες και απασχόλησε έντονα την Επιτροπή τους τελευταίους μήνες.

Ο κ. Κυπριανού σημείωσε επίσης, ότι μέχρι τον Δεκέμβριο η Επιτροπή δεν είχε καμία εκκρεμότητα, ωστόσο τον τελευταίο καιρό έχουν τεθεί ενώπιον της πολλά εναρμονιστικά νομοθετήματα τα οποία δεν θα προλάβει να εξετάσει.

Μεταρρύθμιση δικαιοσύνης, οικογενειακό δίκαιο και whistleblowers

Τρεις σημαντικές εκκρεμότητες μένουν πίσω στην επιτροπή Νομικών. Όπως δήλωσε στη StockWatch ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Γεωργίου, πρόκειται για: α) τα τρία νομοσχέδια για τη δικαστική μεταρρύθμιση που δεν προχώρησαν «μετά το μπλόκο της αντιπολίτευσης, ενώ ήταν έτοιμα να προχωρήσουν», β) τα επτά νομοσχέδια για την μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου και γ) το νομοσχέδιο για την προστασία πληροφοριοδοτών (whistleblowers).

Σε ότι αφορά τη μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου, ο κ. Γεωργίου σημείωσε πως η επιτροπή είχε ολοκληρώσει την εξέταση των έξι νομοσχεδίων από τα επτά της δέσμης, ωστόσο τα μέλη της επιτροπής «λόγω προεκλογικών αγώνων» όπως είπε, δεν συμφώνησαν στην διεξαγωγή ακόμα μιας έκτακτης συνεδρίαση της επιτροπής για την ολοκλήρωση και του έβδομου νομοσχεδίου ώστε να οδηγηθούν όλα μαζί την Ολομέλεια.

Η επιτροπή Νομικών προωθεί προς ψήφιση την ερχόμενη Πέμπτη, μεταξύ άλλων, τα νομοθετήματα που αφορούν στη δημιουργία της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς και στην αυτονόμηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Mεταρρύθμιση τοπικής αυτοδιοίκησης

Η σημαντικότερη εκκρεμότητα της επιτροπής Εσωτερικών αφορά στα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με την πρόεδρο στης Επιτροπής Ελένη Μαύρου, αν και η εξέταση των νομοσχεδίων έχει ολοκληρωθεί, δεν θα οδηγηθούν στην Ολομέλεια. Τα νέα μέλη της Επιτροπής δεν θα έχουν παρά μόνο μερικά τεχνικά ζητήματα να ξεκαθαρίσουν, πριν οδηγήσουν τα νομοσχέδια στην Ολομέλεια επομένως η ψήφισή τους δεν αναμένεται να καθυστερήσει, σύμφωνα με την κ. Μαύρου. Ωστόσο, ανέφερε πως αυτό ίσως να μην ήταν καλή ιδέα να γίνει το 2ο εξάμηνο του 2021 και κοντά στις επόμενες δημοτικές εκλογές, καθώς ενδέχεται να τις επηρεάσει έμμεσα.

Η κ. Μαύρου, σημείωσε πως αρκετά νομοθετήματα που εξέτασε η Επιτροπή οδηγήθηκαν στην Ολομέλεια τις προηγούμενες εβδομάδες. Ωστόσο, πέραν της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκκρεμούν μεταξύ άλλων, νομοσχέδια που ρυθμίζουν ζητήματα σχετικά με αγαθοεργά ιδρύματα και σωματεία, καθώς αναμενόταν η αναθεώρησή τους από πλευράς εκτελεστικής εξουσίας, νομοθετήματα  που αφορούν τα σκοπευτήρια, τις κολυμβητικές δεξαμενές και τις κοινόκτητες οικοδομές.

Εποπτεία ταμείων συντάξεων και ασφαλιστικών εταιρειών

Στην επιτροπή Εργασίας, ορισμένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που μένουν πίσω για να προωθηθούν από την επόμενη Βουλή, αφορούν στο νομοσχέδιο για την προστασία δικαιωμάτων εργοδοτουμένων σε περίπτωση αφερεγγυότητας εργοδότη και στη δέσμη τριών νομοσχεδίων που σχετίζονται με τη σύσταση ενιαίας εποπτικής αρχής ασφαλιστικών εταιρειών και ταμείων επαγγελματικών συνταξιοδοτικών παροχών.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Αντρέας Φακοντής, ανέφερε στη StockWatch πως για τα τρία νομοσχέδια που αφορούν στα ταμεία συντάξεων και ασφαλιστικές εταιρείες, υπήρξαν αντιδράσεις εκ μέρους των εμπλεκομένων και η εκτελεστική εξουσία θα προχωρούσε σε νέο κύκλο διαβούλευσης.

Σε αναμονή παραμένουν μεταξύ άλλων, νομοσχέδια που κατατέθηκαν πρόσφατα ενώπιον της επιτροπής για την ασφάλεια και υγεία στην εργασία, ενώ πολλά είναι τα νομοθετήματα που οδεύουν προς ψήφιση την ερχόμενη Πέμπτη.

Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνεται το νομοσχέδιο για τη δημιουργία του νέου υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, προτάσεις νόμου που αφορούν επιδόματα για άτομα άνω των 63 ετών που δεν έχουν συνταξιοδοτηθεί και προτάσεις που σχετίζονται με κοινωνικές παροχές, ΕΕΕ, επίδομα αναπηρίας και τις διαδικασίες εξέτασης από ιατροσυμβούλια.

Αθέμιτες πρακτικές και pay-as-you-throw

Από ένα σημαντικό θέμα που παραμένει σε εκκρεμότητα, επισημαίνουν οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών επιτροπών Γεωργίας και Περιβάλλοντος.

Στην επιτροπή Γεωργίας, σύμφωνα με τον Αντρέα Καυκαλιά, έχει ήδη αρχίσει αλλά δεν θα προλάβει να ολοκληρωθεί η συζήτηση του νομοσχεδίου που αφορά στην καταπολέμηση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών σε σχέση με τα γεωργικά προϊόντα.

Στην επιτροπή περιβάλλοντος, όπως αναφέρει ο Γιώργος Λουκαΐδης, έχει επίσης ανοίξει η συζήτηση αλλά δεν θα ολοκληρωθεί, για το νέο μοντέλο διαχείρισης αποβλήτων «pay-as-you-throw».

Ο κ. Λουκαΐδης τόνισε πως η μη ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου δεν επηρεάζει το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του καθώς, για να τεθεί σε εφαρμογή απαιτείται και η ψήφιση σχετικών κανονισμών που δεν έχουν ακόμα κατατεθεί στη Βουλή. Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι οι ρυθμίσεις προβλέπουν μεταβατική περίοδο έξι μηνών και πως η εφαρμογή τους δεν αναμένεται πριν τα μέσα της μεθεπόμενης χρονιάς.

Η επιτροπή Περιβάλλοντος, ανέφερε, έχει προωθήσει στην Ολομέλεια όλα τα εναρμονιστικά νομοσχέδια που εκκρεμούσαν, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος επιβολής ευρωπαϊκών προστίμων.

Σε αναμονή για νέο πόθεν έσχες

Κοντά στην επίτευξη των στόχων της βρίσκεται η επιτροπή Θεσμών, ωστόσο το αποτέλεσμα θα διαφανεί μετά και την τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας την ερχόμενη Πέμπτη.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαχαρία Ζαχαρίου, οι στόχοι αφορούσαν τρία ζητήματα, τον κώδικα δεοντολογίας των βουλευτών, που έχει ήδη ψηφιστεί, το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση του lobbying που τίθεται ενώπιον της Ολομέλειας την ερχόμενη Πέμπτη και την αναθεώρηση του πλαισίου πόθεν έσχες για την οποία η Επιτροπή θα εξετάσει τις σχετικές προτάσεις νόμου σε άλλη μία συνεδρία την ερχόμενη Τρίτη.

Σκοπός της Επιτροπής είναι να τεθεί και το πόθεν έσχες ενώπιον της Ολομέλειας στις 22 Απριλίου, ωστόσο αυτό θα κριθεί από το αν θα ολοκληρωθεί η συζήτηση στην επιτροπή την Τρίτη.

Ο κ. Ζαχαρίου, επισημαίνει ότι οι προωθούμενες αλλαγές στο πόθεν έσχες θα αφορούν στην ενίσχυση της διαφάνειας και βελτίωση των διαδικασιών ελέγχου από ειδικούς, όπως ελεγκτές και εγκεκριμένους λογιστές, χωρίς να περιλαμβάνεται οτιδήποτε μπορεί να καταστήσει τη νέα νομοθεσία ως αντισυνταγματική.

«Δεν θα περάσουμε οτιδήποτε αντισυνταγματικό, ή οτιδήποτε στο οποίο υπάρχει αντίθεση εκ μέρους του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Γίνεται ένα βήμα για καλύτερο έλεγχο και διαφάνεια αλλά, η διεύρυνση του καταλόγου ελεγχομένων και ζητήματα που πιθανόν να επιφέρουν αναπομπές, μένουν πίσω», είπε.

Η Βουλή είχε προχωρήσει σε αναθεώρηση του πλαισίου πόθεν έσχες λίγο πριν την εκπνοή της προηγούμενης βουλευτικής περιόδου. Ωστόσο, τα νομοθετήματα που εγκρίθηκαν, περιλήφθηκαν σε σειρά νομοθετημάτων που εγκρίθηκαν στο τέλος της προηγούμενης θητείας και κρίθηκαν αντισυνταγματικά από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Της Μαρίας Χαμπή