You are here

Με 5 χιλ. υπογραφές οι πολίτες θα εισηγούνται νόμους

06/07/2022 09:19

Η εισαγωγή του θεσμού της άμεσης δημοκρατίας έμμεσου τύπου, η οποία αποσκοπεί στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και εν τέλει στις εκλογικές αναμετρήσεις, τόσο σε τοπικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα τεθεί σήμερα κάτω από το μικροσκόπιο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών.

Η σχετική πρόταση νόμου που κατατέθηκε από τη βουλεύτρια του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, προβλέπει τη θέσπιση νομοθεσίας με την οποία εισάγεται ο θεσμός της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας υποστηριζόμενης από τις υπογραφές πέντε χιλιάδων πολιτών.

Ειδικότερα, με την πρόταση νόμου προτείνεται η παροχή δικαιώματος στους πολίτες, όπως μέσω του θεσμού της νομοθετικής πρωτοβουλίας, να υποβάλλουν στη Βουλή των Αντιπροσώπων προτάσεις πολιτικής, καλώντας τη νομοθετική εξουσία να προβεί σε θέσπιση ή τροποποίηση ή κατάργηση νομοθεσίας επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος ή κοινής ωφελείας στους τομείς του περιβάλλοντος, γεωργίας, ενέργειας, υγείας, κοινωνικής πρόνοιας κ.ά.

Σημειώνεται ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων δεν θα δεσμεύεται με οποιοδήποτε τρόπο για τον τρόπο συζήτησής της και ή για την ψήφιση σε νόμο της πρότασης που υποβάλλεται με την συγκεκριμένη διαδικασία.

Όπως αναφέρει σε επεξηγητικό σημείωμα της πρότασης νόμου η βουλευτής του ΔΗΚΟ, η λειτουργία της έμμεσης αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας στα σύγχρονα κράτη γίνεται ευρέως αποδεκτό ότι δημιουργεί δημοκρατικά ελλείμματα με φαινόμενα μη ουσιαστικής συμμετοχής των πολιτών στα κοινά, απαξίωσης και αδιαφορίας για τους θεσμούς, με μη αποτελεσματική λογοδοσία των φορέων εξουσίας, με περιέλευση της διαχείρισης θεμάτων υψίστης σημασίας για τους πολίτες κατά κύριο λόγο στα χέρια των τεχνοκρατών, με υψηλά ποσοστά αποχής από τις εθνικές εκλογές, καθώς και τελικά με την περιέλευση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας σε παρακμή.

Προστίθεται ότι η ΕΕ αποφάσισε πρόσφατα την ενίσχυση της δυνατότητας συμμετοχής κατά άμεσο τρόπο στη διαμόρφωση των πολιτικών της με την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών, η οποία πρέπει να υποστηρίζεται από τις υπογραφές ενός εκατ. πολίτων της ΕΕ, όπου καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως το όργανο που αποκλειστικά έχει το δικαίωμα της νομοθετικής πρωτοβουλίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο να υποβάλλει νομοθετική πρόταση.

Υπό το φως των πιο πάνω και λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη τις ιδιαιτερότητες του πολιτειακού συστήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά ταυτόχρονα και την ανάγκη ενίσχυσης της συμμετοχής των πολιτών στο δημοκρατικό γίγνεσθαι» η βουλευτής του ΔΗΚΟ προτείνει την εισαγωγή του θεσμού και στην κυπριακή Βουλή.

Όπως εξηγεί, προτείνει την κοινοβουλευτική νομοθετική πρωτοβουλία πολιτών ως ενός μέσου άμεσης συμμετοχικής δημοκρατίας, έμμεσου όμως τύπου, στη βάση των αναγκαίων ασφαλιστικών δικλίδων, εκφραζομένων υπό τη μορφή ελέγχων και μηχανισμών που να αποτρέπουν τη γένεση φαινομένων σύγχυσης εξουσιών, κατάχρησης δικαιώματος και έξαρσης φαινομένων λαϊκισμού.

Όσον αφορά τον τεχνικό μηχανισμό λειτουργίας της όλης διαδικασίας, προτείνει να ακολουθείται το πρότυπο υποβολής της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών το οποίο βασίζεται σε ειδικό λογισμικό και το οποίο πρέπει κατ' αναλογίαν να εισαχθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων για σκοπούς αποτελεσματικής υποστήριξης του συγκεκριμένου θεσμού.

Αναφορικά με την υποβαλλόμενη νομοθετική πρωτοβουλία σημειώνει ότι θα πρέπει να εμπεριέχει προτάσεις πολιτικής για θέματα κοινού ενδιαφέροντος ή κοινής ωφελείας σε τομείς θεμάτων που να μην εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της εκτελεστικής εξουσίας και που περαιτέρω ως απότοκο των επιταγών του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν θα δεσμεύουν με οποιοδήποτε τρόπο το κοινοβούλιο να προχωρήσει σε υιοθέτηση και ψήφισή τους σε νόμο, αλλά ούτε θα καταλήγει στην υποβολή μη υιοθετηθείσας από το κοινοβούλιο πρότασης σε απευθείας ψήφιση από το λαό ή σε δημοψήφισμα κατά το πρότυπο της νομοθετικής πρωτοβουλίας πολιτών αμιγώς έμμεσου τύπου (indirect initiative).

Της Ελένης Χαραλάμπους