You are here

Με αναφορές στα ανείσπρακτα ο προϋπολογισμός ΕΚΚ

27/01/2022 18:10

Με αναφορές στα πρόστιμα ύψους €31 εκατ. που έχει επιβάλει η ΕΚΚ, εκ των οποίων τα €20.5 εκατ. παραμένουν ανείσπρακτα, πέρασε από την Ολομέλεια ο προϋπολογισμός της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ)

Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε, έγινε αναφορά σε απαντήσεις του προέδρου της ΕΚΚ Γιώργου Θεοχαρίδη προς την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, με τον βουλευτή του ΑΚΕΛ Χρίστο Χριστοφίδη να επισημαίνει ότι οι μεγαλύτεροι χρεώστες σε ότι αφορά τα πρόστιμα, είναι η Τρ. Κύπρου και μέλη διοικητικών συμβουλίων τραπεζών, χαρακτηρίζοντας το ζήτημα ιδιαίτερα σοβαρό.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι το ζήτημα απασχόλησε την Επιτροπή, τονίζοντας ωστόσο, ότι δεν είναι η κατάλληλη ώρα για την συζήτηση του.

Δόθηκαν , όπως είπε, εξηγήσεις σύμφωνα με τις οποίες τα ανείσπρακτα πρόστιμα αφορούν υποθέσεις που βρίσκονται σε διαδικασία αμφισβήτησης και εκκρεμούν ενώπιον του δικαστηρίου, καθώς προσβλήθηκαν οι αποφάσεις της Επιτροπής.

Επεσήμανε ότι οι διαδικασίες στα κυπριακά δικαστήρια είναι εξαιρετικά χρονοβόρες και δήλωσε ότι θα παρακολουθείται το θέμα, ώστε να τηρηθούν οι αποφάσεις των δικαστηρίων.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης σημείωσε ότι δόθηκε από τον πρόεδρο της ΕΚΚ η διαβεβαίωση ότι δεν θα χαθούν χρήματα. 

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της ΕΚΚ ανέφερε στην Επιτροπή Οικονομικών ότι από τις υποθέσεις που έκλεισαν με συμβιβασμό, εισπράχθηκαν ποσά περίπου της τάξεως των €3 εκατ., τα τελευταία δύο-τρία χρόνια.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης, ανέφερε από πλευράς του ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ξεκινά διαδικασίες για εποπτεία των κρυπτονομισμάτων και ότι θα πρέπει να υπάρξουν ρυθμίσεις ώστε να μην βρεθούν εκτεθειμένοι πολίτες.

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός

Στο μεταξύ με 48 ψήφους υπέρ και με ένα εναντίον ψηφίστηκε σε νόμο ο προϋπολογισμός της ΕΚΚ για το 2022, ο οποίος παρουσιάζεται ισοσκελισμένος, με τα έσοδα και τις δαπάνες να ανέρχονται στα €13.2 εκ., ενώ για τα έτη 2023-2024 προβλέπεται ελλειμματικός κατά €0.6 εκ. και €0.8 εκ. αντίστοιχα.

Συγκεκριμένα τα συνολικά έσοδα το 2022 ανέρχονται στα €13.2 εκατ. και είναι αυξημένα κατά 10.8% ή σε απόλυτους αριθμούς κατά €1.3 εκατ. σε σχέση με το 2021. Τα έτη 2023- 2024, τα έσοδα συνεχίζουν να αυξάνονται και να ανέρχονται στα €13.5 εκατ. και €13.4 εκατ. αντίστοιχα. Η αύξηση των εσόδων αποδίδεται κυρίως, στην αύξηση των ετήσιων εισφορών και των αιτήσεων αδειοδοτήσεων (ΕΠΕΥ, ΕΠΔΥ, ΧΑΚ), στα έσοδα από το Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και στα άλλα έσοδα που αφορούν πιστοποίηση προσώπων και σεμινάρια προς εποπτευόμενους.

Οι συνολικές δαπάνες το 2022 ανέρχονται στα €13.2 εκατ., σε σύγκριση με εγκεκριμένες δαπάνες το 2021 ύψους €11.8 εκατ. Παρουσιάζεται δηλαδή, αύξηση της τάξης του 11.3% ή σε απόλυτους αριθμούς αύξηση ύψους €1.4 εκατ.

Βάσει της εισηγητικής έκθεσης της ΕΚ, δύο έργα που την αφορούν έχουν ενταχθεί στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με κόστος €0.4 εκατ. και €0.25 εκατ. και αφορούν τις Τεχνολογικές Καινοτομίες Αγοράς και τα Εποπτικά Εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης.

Όσον αφορά τα ταμειακά διαθέσιμα της Επιτροπής εκτιμάται ότι στο τέλος του 2021 ανήλθαν στα €2.6 εκατ.

Της Ελένης Χαραλάμπους