You are here

Με γοργό ρυθμό το πλαίσιο για συνεργάτες προέδρου

07/06/2023 14:41

Ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών τέθηκε σήμερα το νομοσχέδιο και η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ που ρυθμίζουν την πρόσληψη συμβούλων – συνεργατών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους Υπουργούς, τους Υφυπουργούς παρά τω Προέδρων και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, μέσω της σύναψης απευθείας σύμβασης μεταξύ των δύο μερών.

Οι πλείστοι βουλευτές καθώς και εκπρόσωποι της κυβέρνησης εμφανίσθηκαν έτοιμοι να προχωρήσουν σε ρύθμιση του σχετικού θέματος το συντομότερο δυνατόν.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου, ανέφερε ότι σε 15 μέρες θα αρχίσει η κατ΄ άρθρον συζήτηση του νομοσχεδίου.

Παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Ειρήνη Πική, είπε ότι η σχετική ρύθμιση, στοχεύει στη διασφάλιση ότι δεν θα δημιουργείται δημοσιοϋπαλληλική σχέση μεταξύ των δύο μερών της συμφωνίας και ότι θα αποτρέπεται το ενδεχόμενο μετατροπής συμβάσεων εργοδότησης συμβούλων-συνεργατών σε αορίστου χρόνου.

Δήλωσε ότι η ετοιμασία του σχετικού νομοσχεδίου που θα κατατεθεί και επίσημα αύριο στη Βουλή, ήταν συνέχεια των διάφορων προβλημάτων που παρατηρήθηκαν, ενώ διευκρίνισε ότι το νομοσχέδιο δεν αφορά τους συνεργάτες της Πρόεδρου της Βουλής, ως αναφέρεται και πως θα προβούν άμεσα σε διόρθωση του.

Με μισθούς από €25 χιλιάδες

Όσον αφορά την μισθοδοσία των συμβούλων συνεργατών των κρατικών αξιωματούχων, είπε ότι δεν καθορίστηκαν με βάση κλίμακες, ώστε να μην παραπέμπει σε δημόσια υπηρεσία, αλλά καθορίστηκε στις €25 χιλιάδες που αφορά το μισθό της πρώτης βαθμίδας στην Α8.

Η κ. Πική επεσήμανε ότι με το νομοσχέδιο, προνοείται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι Υπουργοί/ Υφυπουργοί, καθώς και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, θα μπορούν να συνάπτουν σύμβαση απασχόλησης ιδιωτικού δικαίου, καθορισμένης διάρκειας μέχρι πέντε χρόνων, με οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο που πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις/ κριτήρια:

Να είναι πολίτης της Δημοκρατίας ή πολίτης άλλου κράτους μέλους της ΕΕ και να έχει τη συνήθη και νόμιμη διαμονή του στη Δημοκρατία. Να έχει συμπληρώσει το εικοστό πρώτο έτος της ηλικίας του, να κατέχει τίτλο σπουδών πανεπιστημιακού επιπέδου αναγνωρισμένο στη Δημοκρατία και να διατηρεί λευκό ποινικό μητρώο το οποίο εκδίδεται από τον Αρχηγό της Αστυνομίας.

Σε περίπτωση άρρενος, να έχει εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις ή έχει απαλλαγεί νομίμως από αυτές, να μην έχει συγγένεια εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι τρίτου βαθμού με το μέλος της Κυβέρνησης με το οποίο θα υπογραφεί τη σύμβαση, να μην έχει απολυθεί ή να μην έχουν τερματιστεί οι υπηρεσίες του στο παρελθόν από τη δημόσια υπηρεσία ή οποιαδήποτε υπηρεσία ή οργανισμό δημόσιου δικαίου της Δημοκρατίας ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή οποιουδήποτε κράτους μέλους, λόγω πειθαρχικού παραπτώματος.

ΑΚΕΛ: Οροφή στις απολαβές συμβούλων

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαίδης παρουσιάζοντας την πρόταση νόμου του κόμματος του είπε ότι ήταν συνεπακόλουθο της της «παρανομίας» που παρατηρήθηκε με τις συνεργάτιδες του πρώην πρόεδρου της Δημοκρατίας, ώστε να θεσμοθετηθεί ότι πρόκειται για πολιτικούς διορισμούς, οι οποίοι θα έχουν διάρκεια την θητεία του εκάστοτε αξιωματούχου.

Δήλωσε μεταξύ άλλων, ότι η πρόταση νόμου αποσκοπεί επίσης στην ρύθμιση των προσόντων που απαιτούνται για τον διορισμό συνεργατών των κρατικών αξιωματούχων, θέτοντας επίσης περιορισμούς που απαιτούνται, αλλά και καθορίζοντας οροφή στις απολαβές των συμβούλων -συνεργατών.

Ελεγκτής: Ασφαλιστικές δικλείδες στο νομοσχέδιο

Ο γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αναφέρθηκε σε συμβιβασμό για το διορισμό των συμβούλων/συνεργατών των κρατικών αξιωματούχων, καθώς όπως είπε η Υπηρεσία του νιώθει πολύ άβολα να συζητά για διορισμούς, οι οποίοι δεν αποφασίζονται από την ΕΔΥ με αξιοκρατικές διαδικασίες.

Δήλωσε ότι στο ενδεχόμενο που αξιωματούχος θα θέλει να εξασφαλίσει εξιδεικευμένες υπηρεσίες από συμβούλους, ότι αυτό θα μπορεί να γίνεται μέσω της αγοράς υπηρεσιών, μέσω του νόμου των δημοσίων συμβάσεων.

Εξήγησε περαιτέρω ότι οι διαδικασίες είναι ευέλικτες και ότι μπορεί να εξασφαλιστεί κονδύλι μέχρι και €90 χιλ. για την αγορά υπηρεσιών, σημειώνοντας μάλιστα ότι μέχρι και τις €25 χιλ.  οι διαδικασίες είναι πολύ απλές, ενώ μπορεί να παραχωρηθούν «για πρόχειρες γραπτές ή προφορικές συμβάσεις».

Ανάφερε ότι το νομοσχέδιο, παρέχει περαιτέρω ασφαλιστικές δικλείδες απ' ότι η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, ώστε να μην μένουν «αγκωνί» στην κυβέρνηση, κατά την έκφρασή του, οι εκάστοτε συνεργάτες των αξιωματούχων.

Διιστάμενες απόψεις για πρόταση ΑΚΕΛ

Εκ μέρους της Νομικής Υπηρεσίας αναφέρθηκε ότι η θέση τους είναι ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί η πρόνοια του νομοσχεδίου για σύμβαση ορισμένου χρόνου και όχι της πρότασης νόμου του ΑΚΕΛ που αφορά συμφωνία μίσθωσης υπηρεσιών, με την μέθοδο του αυτοτελώς εργαζόμενου, κάτι που υφίσταται και σήμερα.

Η Οικονομική Διευθύντρια στη Διεύθυνση Προϋπολογισμού και Δημοσιονομικού Ελέγχου του Υπουργείου Οικονομικών, Μελίνα Κατσουνωτού, ανέφερε ότι παρότι το νομοσχέδιο ετοιμάστηκε από το υπουργείο, στην κατ΄ άρθρο συζήτηση του υπάρχει ετοιμότητα για υιοθέτηση προνοιών που περιλαμβάνονται στην πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ.

ΠΑΣΥΔΥ: Συνεργάτες από το δημόσιο

Ο Γενικός Γραμματέας, ΠΑΣΥΔΥ Στράτης Ματθαίου ανέφερε ότι οι ανάγκες σε συμβούλους/συνεργάτες των κρατικών αξιωματούχων, μπορεί να καλυφθεί σε μεγάλο βαθμό από δημόσιους υπαλλήλους.

Όσον αφορά θέσεις για την διαχείριση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δήλωσε ότι μπορούν να καλυφθούν από εργαζόμενους στο ΡΙΚ και το ΓΤΠ, ενώ δήλωσε παράλληλα ότι η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ είναι προς την σωστή κατεύθυνση.

Σχετικά με το κυβερνητικό νομοσχέδιο επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί όταν θα το έχει μελετήσει, καθώς όπως είπε δεν το έλαβε ακόμα.

Εκ μέρους επίσης της συντεχνίας Ισότητας, αλλά και της ΑΣΔΥΚ, Νίκος Λοϊζίδης και Αντωνία Λαμπράκη αντίστοιχα, ανέφεραν ότι συμφωνούν με την ΠΑΣΥΔΥ, και τόνισαν ότι θα πρέπει το ζήτημα να νομοθετηθεί άμεσα.

Ζητούν στοιχεία και όρια οι βουλευτές

Σε τοποθέτηση ενώπιον της Επιτροπής ο πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι ο εκάστοτε κρατικός αξιωματούχος θα πρέπει να έχει το δικαίωμα για την πρόσληψη συνεργατών, οι οποίοι έχουν προσόντα που δεν συναντά από τους εργαζόμενους στο γραφείο του.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας ανέφερε ότι η κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα και κατάθεσε νομοσχέδιο για την ρύθμιση του ζητήματος και τόνισε ότι θα πρέπει να της πιστωθεί.

Από την πλευρά Κινήματος Οικολόγων η Αλεξάνδρα Ατταλίδου αναφέρθηκε στις τέσσερις συνεργάτιδες του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας οι οποίες μονιποποιήθηκαν στο δημόσιο.

Τόνισε ότι θα πρέπει να μπουν οι ασφαλιστικές δικλείδες που απαιτούνται ώστε να μην επαναληφθούν ανάλογα φαινόμενα.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Μαρίνος Μουσιούττας ανέφερε ότι θα πρέπει να οριοθετεί το ζήτημα των προσόντων των συνεργατών των κρατικών αξιωματούχων, αλλά πως δεν θα πρέπει το ζήτημα να φτάσει στα άκρα καθώς είναι συνήθεις πρακτική υπουργοί να θέλουν με το διορισμό τους να έχουν κοντά τους άτομα της απόλυτης εμπιστοσύνης τους, όπως η ιδιαιτέρα γραμματέας τους.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς ζήτησε να κατατεθούν στοιχεία για τις ιδιαιτέρες όλων των προέδρων της Δημοκρατίας και που ήταν πριν και μετά ο προϊστάμενος του αναλάβει καθήκοντα.

Της Ελένης Χαραλάμπους