You are here

Με νόμο ο οικονομικός έλεγχος της Βουλής

20/02/2020 12:26

Το θέμα του εξωτερικού οικονομικού ελέγχου της βουλής θα ρυθμιστεί με νόμο που θα ψηφίσει η βουλή ως απορρέουσα υποχρέωση που πηγάζει μετά την 11η τροποποίηση του Συντάγματος για την οικονομική αυτονόμηση της βουλής δήλωσαν οι αρχηγοί ή εκπρόσωποι των κομμάτων μετά την, υπό τον πρόεδρο της βουλής, σύσκεψη αρχηγών κατά την οποία συζητήθηκε το θέμα.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε ότι σύντομα το κείμενο νόμου για τον οικονομικό έλεγχο της βουλής θα δοθεί στα κοινοβουλευτικά κόμματα για να εκφράσουν τις θέσεις και τις απόψεις τους επί του κειμένου.

Στις δηλώσεις μετά τη σύσκεψη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης  ανέφερε ότι στο πλαίσιο της σύσκεψης αρχηγών έγινε ανταλλαγή απόψεων με τον πρόεδρο της βουλής και τέθηκε το θέμα της διαρροής της επιστολής του γενικού διευθυντή της βουλής στο γενικό ελεγκτή.

 Ο κ. Τορναρίτης πρόσθεσε ότι σε συνέχεια της τροποποίησης του Συντάγματος για την οικονομική αυτονόμηση της βουλής, πρέπει να ακολουθήσει θέσπιση νομοθεσίας για τον οικονομικό έλεγχο των δαπανών που γίνονται από το νομοθετικό σώμα.
 
Πρόσθεσε ότι ο γενικός ελεγκτής έχει εξουσία  μέχρι το δευτερόλεπτο, που θα τεθεί σε ισχύ ο νόμος για τον οικονομικό έλεγχο της βουλής, να ασκήσει τον έλεγχο στην οικονομική διαχείριση που κάνει η βουλή.
  
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης  είπε πως η θέση του ΑΚΕΛ είναι σαφής και ξεκάθαρη ότι ο γενικός ελεγκτής πρέπει να συνεχίσει να ελέγχει και τη βουλή, προσθέτοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με την ελεγκτική υπηρεσία περιπτώσεις που φαίνεται να υπερβαίνει τις αρμοδιότητες της, στον τρόπο άσκησης των καθηκόντων της».

Ο κ. Λουκαϊδης διευκρίνισε ότι υπάρχουν περιπτώσεις, που η ελεγκτική υπηρεσία προέβη σε συστάσεις εντός  των αρμοδιοτήτων της και που βοήθησαν τη βουλή να λάβει μέτρα για να διορθώσει διαδικασίες και να κινηθεί στη βάση της νομιμότητας.
 
Συνεχίζοντας είπε πως το ΑΚΕΛ θα αναμένει να κατατεθεί η νέα νομοθεσία και θα συμβάλει δημιουργικά ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.  Παρατήρησε ότι απουσιάζει η διαδικασία εσωτερικό ελέγχου, που θα πρέπει να θεσμοθετηθεί.
 
Ο κ. Λουκαϊδης, εξέφρασε την άποψη ότι η συζήτηση στο κυρίαρχο ζήτημα έστειλε λάθος μηνύματα στην κοινωνία και  αδικεί συνολικά το κοινοβούλιο, καθώς δεν υπάρχει από κανένα η πρόθεση να αποκλείσει τον εξωτερικό έλεγχο.
 
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι σε πρώτη συζήτηση  και προβληματισμό τέθηκε το θέμα της διαμόρφωσης της νομοθεσίας που θα διέπει τον οικονομικό έλεγχο της Βουλής.
 
Πρόσθεσε ότι θέση της ΕΔΕΚ είναι ότι πρέπει να υπάρξει σαφής διαχωρισμός και εξήγησε πως είναι άλλο η οικονομική διαχείριση των πόρων που προϋπολογίζονται για τη λειτουργία της Βουλής σε διοικητικό επίπεδο και όχι μόνο, και άλλο οι οποιεσδήποτε πολιτικές αποφάσεις που έχουν σχέση με τη λειτουργία της βουλής και των κομμάτων.
 
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε επίσης ότι πρέπει να υπάρχει πλήρης, αυστηρός και διαφανής έλεγχος για το πως θα πρέπει να διατίθενται τα χρήματα που προϋπολογίζονται για τη λειτουργία της βουλής.

Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι «μπορεί να είναι ο Γενικός Ελεγκτής, μπορεί να είναι ελεγκτικός οίκος, ή άλλος οργανισμός ο οποίος θα προβαίνει στον έλεγχο».
 
Ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας είπε ότι  οι υπηρεσίες της βουλής επεξεργάζονται κείμενο νόμου, το οποίο θα οδηγηθεί πιθανότατα στην κοινοβουλευτική επιτροπή θεσμών για να καθοριστεί πλέον ο τρόπος ελέγχου της βουλής για την οικονομική διαχείριση που κάνει.

Στο πλαίσιο αυτού του νόμου δεν εξαιρείται ο έλεγχος από την ελεγκτική υπηρεσία και ως εκ τούτου, όλα όσα ειπώθηκαν επί του θέματος αυτό το διάστημα είναι η μισή αλήθεια και ποτέ η βουλή και ο πρόεδρος της δεν εξέφρασαν την άποψη ότι δεν θέλει να ελέγχεται η βουλή για την οικονομική διαχείριση από την ελεγκτική υπηρεσία.
 
Ερωτηθείς σχετικά είπε πως για τα προηγούμενα χρόνια υπάρχει ο νόμος για τον έλεγχο της βουλής που πρέπει να εφαρμοστεί.
 
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Γιωργάλλας είπε πως ήταν άδικη η κριτική που ασκήθηκε και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα δεν ανταποκρινόταν στην αλήθεια.
 
Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε ότι κάποιοι πρέπει να πουν ξεκάθαρα τη θέση τους στο ζήτημα του κανονιστικού και οικονομικού ελέγχου της βουλής από τον γενικό ελεγκτή, επειδή, ανέφερε, άλλα λεν έξω δημόσια και άλλα πίσω από κλειστές πόρτες.
 
Πρόσθεσε ότι η θέση του Κινήματος είναι ξεκάθαρη ότι πρέπει ο γενικός ελεγκτής να συνεχίσει να ελέγχει διαχειριστικά και οικονομικά τις δαπάνες της βουλής.

Εξέφρασε την άποψη πως τα όσα αφορούν την αυτονομία της βουλής αφορούν τον εσωτερικό έλεγχο, που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει, καθώς δεν υπάρχει ούτε υπηρεσία, ούτε διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου, εξήγησε.

«Κάνουμε τους δασκάλους σε άλλους ενώ δεν έχουμε εφαρμόσει αυτά που θα έπρεπε», είπε τέλος.

Της Ηρώς Ευθυμίου