You are here

Με νομοσχέδιο οι ρυθμίσεις για συντάξεις χηρείας

12/02/2019 15:02

Η επιτροπή εργασίας θα αναμένει την κατάθεση νομοσχεδίου για τη ρύθμιση ζητημάτων που αφορούν στην παραχώρηση σύνταξης χηρείας σε συζύγους δημοσίων υπαλλήλων και υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, για τα οποία έχει ήδη ενώπιον της δύο προτάσεις νόμου.

Το υπουργείο οικονομικών φαίνεται να αντιμετωπίζει με θετικό μάτι τις προτάσεις εκφράζοντας εκ νέου πρόθεση για κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου.

Η μια εκ των προτάσεων νόμου των βουλευτών του ΑΚΕΛ που τέθηκαν σήμερα προς συζήτηση αποσκοπεί σε τροποποίηση του περί Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων Κρατικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα περιλαμβανομένων και των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Νόμου, έτσι ώστε να καταστεί δικαιούχος σύνταξης χήρου/χήρας ο/η σύζυγος αποβιώσαντος/αποβιωσάσης που συνήψε γάμο μετά την αφυπηρέτησή του/της.

Η δεύτερη πρόταση νόμου έχει σκοπό την τροποποίηση του περί Συντάξεων Νόμου, ώστε να απαλειφθεί η διάταξή σύμφωνα με την οποία, για σκοπούς καταβολής σύνταξης χήρας, δε λαμβάνεται υπόψη γάμος που τελέστηκε, όταν ο αποθανών έπαυσε να είναι υπάλληλος, με εξαίρεση την περίπτωση κατά την οποία η σύζυγος αυτού απεβίωσε πριν από την αφυπηρέτησή του και ακολούθως αυτός νυμφεύθηκε εκ νέου μετά την αφυπηρέτησή του, οπότε η νέα σύζυγος θεωρείται ως χήρα για σκοπούς σύνταξης. 

Με προτεινόμενη τροποποίηση θα καταβάλλεται ουσιαστικά σύνταξη χηρείας στη σύζυγο από το θάνατο του συζύγου της μέχρι το θάνατό της ή μέχρι να παντρευτεί εκ νέου, ανεξαρτήτως εάν η εν λόγω σύζυγος έχει συνάψει γάμο πριν από ή μετά την αφυπηρέτηση του συζύγου της.

Υπενθυμίζεται ότι τον περσινό Ιούνιο, το υπουργείο οικονομικών είχε παρουσιάσει αποτελέσματα αναλογιστικής μελέτης σύμφωνα με τα οποία το επιπλέον κόστος για την εφαρμογή των πιο πάνω ρυθμίσεων μπορεί να ανέλθει μέχρι και στα €33 εκ. εάν το 100% των γάμων αφορά δημόσιους υπάλληλους, στα €14,5 εκ. λαμβάνοντας υπόψη πως το 50% γάμων αφορά δημόσιους υπαλλήλους και χαμηλότερα όσο μειώνεται το ποσοστό που αναλογεί σε γάμους με δημόσιους υπάλληλους.

Το υπουργείο είχε εκφράσει την πρόθεση να εξετάσει τη δυνατότητα κατάθεσης σχετικού νομοσχεδίου.

Εντός ενός μήνα το νομοσχέδιο         

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών ανέφερε πως συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα είναι έτοιμο για κατάθεση στη βουλή εντός ενός μηνός.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Ανδρέας Φακοντής ανέφερε πως η υφιστάμενη νομοθεσία στερεί το δικαίωμα σύνταξης χηρείας σε περιπτώσεις όπου υπάλληλοι, κατά την αφυπηρέτηση τους, δεν ήταν παντρεμένοι και αυτό, είπε, συγκρούεται με άλλες περιπτώσεις στις οποίες η νομοθεσία πχ του ΤΚΑ παρέχει αυτή τη δυνατότητα για σύνταξη χηρείας.

Υποστήριξε ότι οι προτάσεις άρουν τη διάκριση διορθώνοντας τη στρέβλωση.

Όπως επεσήμανε, το υπουργείο οικονομικών συμφωνεί με την ουσία των προτάσεων αυτών και θα προχωρήσει στην ετοιμασία νομοσχεδίου για ρύθμιση του ζητήματος το οποίο σύμφωνα με τη δέσμευση του υπουργείου οικονομικών θα είναι έτοιμο για κατάθεση στη βουλή εντός ενός μήνα.

Η επιτροπή εργασίας συζήτησε εξάλλου, κανονισμούς για την ρύθμιση θεμάτων που αφορούν τις συνθήκες εργασίας παιδιών ή εφήβων κάτω των 15 ετών σε συγκεκριμένους τομείς όπως είναι η βιομηχανία ταινιών και διαφήμισης.

Κατά τη συνεδρίαση εκφράστηκαν διαφορετικές προσεγγίσεις και απόψεις εκ μέρους των εμπλεκομένων.

Το θέμα θα τεθεί εκ νέου σε διαβούλευση μεταξύ του υπουργείου εργασίας και των εμπλεκόμενων φορέων ώστε σε τρεις εβδομάδες να ολοκληρωθεί ο κοινωνικός διάλογος και να κατατεθούν νέοι κανονισμοί.

Σύμφωνα με τον κ. Φακοντή, διαφάνηκε ότι μπορούν να γίνουν αλλαγές για να διασφαλίζεται η ασφάλεια του παιδιού στην απασχόληση ενώ, αναμένεται να ξεκαθαρίσει το θέμα του ποιος φέρει την ευθύνη για την συνοδεία του παιδιού, είτε γονέας, είτε άλλο εξουσιοδοτημένο άτομο.

Της Μαρίας Χαμπή