You are here

Με παρατηρήσεις το δωδεκατημόριο Φεβρουαρίου για ημικρατικούς

18/01/2019 13:59

Με παρατηρήσεις εκ μέρους του προέδρου της βουλής Δημήτρη Συλλούρη για την καθυστέρηση στην κατάθεση των προϋπολογισμών των ημικρατικών οργανισμών, εγκρίθηκε το δωδεκατημόριο Φεβρουαρίου για τη λειτουργία τους.

Οι ημικρατικοί οργανισμοί πρέπει να υποβάλλουν τον προϋπολογισμό τους στη βουλή για έγκριση μέσα στα ίδια χρονικά περιθώρια στα οποία υποβάλλεται και ο κρατικός προϋπολογισμός. 

Ωστόσο, οι πλείστοι προϋπολογισμοί νομικών προσώπων δημόσιου δικαίου δεν έχουν ακόμη κατατεθεί ή εγκριθεί από τη βουλή, γεγονός που καθιστά αναγκαία την παροχή εξουσιοδότησης για τη διενέργεια δαπανών.

Ο πρόεδρος της βουλής Δημήτρης Συλλούρης, σε προ ημερησίας διατάξεως αναφορά του, ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο έργο που αναλαμβάνουν οι νεοδιορισθέντες πρόεδροι και μέλη των διοικητικών συμβουλίων ημικρατικών οργανισμών.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι και φέτος δεν έχουν κατατεθεί έγκαιρα για έγκριση οι ετήσιοι προϋπολογισμοί των περισσότερων από τους ημικρατικούς οργανισμούς, παρά τις σχετικές εκκλήσεις της βουλής.

Στη βουλή κατατίθενται προς έγκριση οι προϋπολογισμοί 45 ημικρατικών οργανισμών εκ των οποίων μέχρι στιγμής, έχουν κατατεθεί μόλις 18, όπως είπε.

Με την έγκριση Δωδεκατημορίου, παρέχεται σε ορισμένα νομικά πρόσωπα δημόσιου δικαίου των οποίων δεν έχουν ακόμα εγκριθεί οι προϋπολογισμοί για το έτος 2019 εξουσιοδότηση για διενέργεια δαπάνης για τον μήνα Φεβρουάριο του 2019 ποσού που δεν υπερβαίνει το τμήμα του συνολικού ποσού που προβλέπεται στον προϋπολογισμό κάθε νομικού προσώπου δημόσιου δικαίου για το έτος 2018, το οποίο αναλογεί στο ίδιο χρονικό διάστημα, δηλαδή στον Φεβρουάριο του 2018.

Σύμφωνα με την πιο πάνω απόφαση, δεν μπορεί να διενεργηθεί οποιαδήποτε δαπάνη για νέες υπηρεσίες ή σκοπούς ούτε μπορεί να πληρωθεί οποιαδήποτε νέα θέση στα νομικά πρόσωπα δημόσιου δικαίου, μέχρι να εγκριθούν από τη βουλή και να πάρουν την τελική τους μορφή οι προϋπολογισμοί των νομικών προσώπων δημόσιου δικαίου για το έτος 2019.

Η έγκριση του δωδεκατημορίου, προκύπτει εν μέσω αντιδράσεων εκ μέρους κομμάτων που κάνουν λόγο για κομματικούς διορισμούς σε ότι αφορά τις νέες τοποθετήσεις στα διοικητικά συμβούλια των ημικρατικών οργανισμών, που ανακοινώθηκαν χθες.

Της Μαρίας Χαμπή