You are here

Με βαριά ατζέντα πέφτει η αυλαία στη βουλή

13/07/2018 06:04

Η αυλαία του νομοθετικού έργου της βουλής πέφτει σήμερα, με την τελευταία συνεδρίαση της ολομέλειας για νομοθετικό έργο, πριν την παύση των εργασιών των κοινοβουλευτικών επιτροπών για το καλοκαίρι.

Οι βουλευτές αναμένεται να τοποθετηθούν σήμερα επί δεκάδων θεμάτων που περιλαμβάνονται στην ατζέντα της ολομέλειας, μεταξύ των οποίων και θέματα τα οποία απασχόλησαν για μήνες τις αρμόδιες επιτροπές.

Η βουλή καλείται σήμερα να εγκρίνει μεταξύ άλλων, συμπληρωματικό προϋπολογισμό €25,2 εκ. που αφορά κυρίως, στη δημιουργία αποθεματικού του ταμείου αλληλεγγύης για την αποζημίωση κουρεμένων καταθετών, ταμείων προνοίας και κατόχων αξιογράφων, θέμα το οποίο θα συζητηθεί το πρωί σε έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής οικονομικών. Για το συγκεκριμένο θέμα, κατατέθηκε και πρόταση νόμου ώστε να τεθεί προς ψήφιση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Στην ατζέντα περιλαμβάνεται και το νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει τη σταδιακή κατάργηση των αποκοπών στις απολαβές και τις συντάξεις αξιωματούχων, εργαζομένων και συνταξιούχων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, η οποία αναμένεται να αρχίσει να εφαρμόζεται με την καταβολή των μισθών και των συντάξεων αυτού του μήνα.

Θέματα που απασχόλησαν την επιτροπή εργασίας ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, οδεύουν επίσης προς ψήφιση σήμερα και αφορούν στη δημιουργία ενιαίας υπηρεσίας επιθεώρησης στο υπουργείο εργασίας και στην παραχώρηση σύνταξης χηρείας στους άντρες.

Το πρώτο θέμα επανέρχεται μετά από προηγούμενες αναβολές της ψήφισής του, λόγω του ότι οι βουλευτές επιθυμούσαν να έχουν ενώπιον τους το εγχειρίδιο και τον κώδικα, βάσει του οποίου η υπηρεσία θα διενεργεί τους ελέγχους της με σκοπό τη διασφάλιση της εφαρμογής 28 νομοθεσιών που αφορούν στο υπουργείο εργασίας.

Σε ότι αφορά τη σύνταξη χηρείας, το νομοσχέδιο που εξέτασε η επιτροπή κατατέθηκε αφότου είχε ξεκινήσει η συζήτηση σχετικής πρότασης νόμου, η οποία δεδομένων των εξελίξεων αναμένεται να αποσυρθεί.

Το νομοσχέδιο τίθεται προς ψήφιση με μια σημαντική τροποποίηση σε σχέση με το αρχικό κείμενο που κατέθεσε η κυβέρνηση.

Το αρχικό κείμενο περιελάμβανε προληπτική αναφορά σε μελλοντική αύξηση των εισφορών των κοινωνικών εταίρων στο ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων, σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη, λόγω του κόστους της παραχώρησης σύνταξης χηρείας στους άντρες.

Η επιτροπή εργασίας αφαίρεσε τη συγκεκριμένη διάταξη από το νομοσχέδιο, κατόπιν αντιδράσεων που είχαν εκφραστεί από μέρους εκπροσώπων εργοδοτών και εργαζομένων.

Ενώπιον της ολομέλειας θα τεθούν μεταξύ άλλων και ζητήματα που εξέτασε η επιτροπή νομικών, περιλαμβανομένου νομοσχεδίου με το οποίο ρυθμίζονται οι υποχρεώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με τις διαδικασίες σε εθνικό επίπεδο και τη συνεργασία των αρχών της Δημοκρατίας με την Ευρωπόλ και με άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα, η βουλή θα τοποθετηθεί επί νομοσχεδίου που αφορά στην προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και στην ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών καθώς και επί νομοσχεδίου αναφορικά με την πρόσβαση των φορολογικών αρχών σε πληροφορίες για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Το τελευταίο νομοσχέδιο αποσκοπεί στην παραχώρηση εξουσίας στον Έφορο Φορολογίας να έχει πρόσβαση στους μηχανισμούς, στις διαδικασίες, στα έγγραφα και στις πληροφορίες που προβλέπονται στον νόμο περί παρεμπόδισης και καταπολέμησης νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. 

Νομοσχέδιο που εξετάζει εδώ και αρκετό καιρό η επιτροπή περιβάλλοντος, με τίτλο «ο περί της εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον από ορισμένα έργα νόμος του 2017» προς αντικατάσταση υφιστάμενης νομοθεσίας, θα τεθεί επίσης προς ψήφιση.

Στόχος του νομοσχεδίου είναι η απλοποίηση, ενοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών αξιολόγησης των έργων, καθώς και η αποτελεσματικότερη περιβαλλοντική αξιολόγηση, η οποία θα διασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος, την κοινωνική αποδοχή των έργων και τη διαφάνεια. Η αναγκαιότητα αντικατάστασης του υφιστάμενου νομικού πλαισίου με νέο νομικό πλαίσιο προέκυψε λόγω εκτενών αλλαγών που επιφέρει νέα σχετική ευρωπαϊκή οδηγία.

Η βουλή θα τοποθετηθεί μεταξύ άλλων και σε σχέση με σχέδια υπηρεσίας για διάφορες θέσεις στη δημόσια υπηρεσία, ζήτημα για το οποίο είχαν εκφραστεί αντιδράσεις στην προηγούμενη συνεδρίαση της ολομέλειας, την περασμένη εβδομάδα, με βουλευτές να υποστηρίζουν ότι δεν είναι δουλειά της βουλής η έγκριση σχεδίων υπηρεσίας αλλά, της εκτελεστικής εξουσίας.

Της Μαρίας Χαμπή