You are here

Με υποχρεωτική αξιολόγηση προϊσταμένων η μεταρρύθμιση δημοσίου

13/01/2022 17:23

Με 47 ψήφους υπέρ και 3 εναντίον, εκ μέρους των παρόντων βουλευτών της ΕΔΕΚ, η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε σε νόμο δύο νομοσχέδια και κανονισμούς για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, που αφορούν ειδικότερα στο σύστημα αξιολόγησης και προαγωγής των δημοσίων υπαλλήλων.

Αποχή τήρησε ο πρόεδρος των Οικολόγων κατά τη ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου για τη διατμηματική προαγωγή.

Τα νομοθετήματα που εγκρίθηκαν, εισάγουν νέο πλαίσιο αξιολόγησης και επιλογής υποψηφίων από την ΕΔΥ, με στόχο την εφαρμογή της αρχής της αντικειμενικότητας και της αξιοκρατίας, ενώ για τις προαγωγές θα λαμβάνονται υπόψη η πείρα, τα πρόσθετα προσόντα, η αξιολόγηση απόδοσης και οι συστάσεις του προϊσταμένου του τμήματος.

Σε ότι αφορά τις διατμηματικές προαγωγές, δημιουργούνται νέες κατηγορίες θέσεων που περιλαμβάνουν τις επιστημονικές/επαγγελματικές θέσεις στην Κλίμακα Α13, τις οποίες θα μπορούν να διεκδικούν δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν οπουδήποτε στη Δημόσια Υπηρεσία. Η νομοθεσία προβλέπει τελικά τρεις εξαιρέσεις, από την εν λόγω ρύθμιση, της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, της Βουλής και της διπλωματικής υπηρεσίας του ΥΠΕΞ.

Συγκεκριμένα, σκοπός του πρώτου νόμου είναι η τροποποίηση του περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμου, ώστε να επιτευχθεί η ανάθεση στην Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ) της ευθύνης παρακολούθησης της ορθής εφαρμογής του συστήματος αξιολόγησης των δημόσιων υπαλλήλων, καθώς και η εφαρμογή εσωτερικών ασφαλιστικών δικλίδων σε όλες τις διαδικασίες της ΕΔΥ προς διασφάλιση της συμμόρφωσης με τους τύπους, το νομικό πλαίσιο και τις αρχές που διέπουν την επιλογή υποψηφίων.
      
Σκοπός του δεύτερου νόμου που αφορά την  αξιολόγηση υποψηφίων για προαγωγή, διατμηματική προαγωγή και πρώτο διορισμό και προαγωγή στη δημόσια υπηρεσία είναι η θέσπιση νέου νομοθετικού πλαισίου αξιολόγησης και επιλογής υποψηφίων από την ΕΔΥ για πλήρωση των ανελικτικών θέσεων της δημόσιας υπηρεσίας, με απώτερο στόχο τη διασφάλιση της επιλογής των καταλληλότερων υποψηφίων και της αποτελεσματικής εφαρμογής των βασικών αρχών της αντικειμενικότητας και της αξιοκρατίας.

Σκοπός των κανονισμών, είναι η θέσπιση δευτερογενούς νομοθεσίας που να ρυθμίζει τη διαδικασία αξιολόγησης των δημόσιων υπαλλήλων στη βάση νέου συστήματος αξιολόγησης, σύμφωνα με συγκεκριμένα κριτήρια αξιολόγησης που αφορούν μεταξύ άλλων τις δεξιότητες, τις ικανότητες και την εργασιακή συμπεριφορά.

Περαιτέρω, εισάγονται μεταξύ άλλων, ρυθμίσεις που αφορούν στη διαπίστωση της καταλληλότητας του υπαλλήλου για προαγωγή ή διατμηματική προαγωγή, τα στάδια και το χρονοδιάγραμμα διεξαγωγής της ετήσιας αξιολόγησης, τις κατηγορίες υπηρεσιακών εκθέσεων, την περίπτωση σύνταξης δυσμενούς υπηρεσιακής έκθεσης, τις ευθύνες των λειτουργών αξιολόγησης και των προϊσταμένων τμημάτων και την εποπτεία της εφαρμογής του προτεινόμενου συστήματος.

Με 32 ψήφους υπέρ και 18 εναντίον, η Ολομέλεια ενέκρινε γραπτή τροπολογία του βουλευτή της ΔΗΠΑ Μαρίνου Μουσιούττα, η οποία εισάγει την υποχρεωτική, ανώνυμη αξιολόγηση των προϊσταμένων τμημάτων από τους αξιολογούμενους υφιστάμενους τους, περιλαμβανομένων και των εργοδοτουμένων αορίστου χρόνου. Με την έγκριση της τροπολογίας, η σχετική πρόνοια καθίσταται υποχρεωτική, ενώ στους σχετικούς κανονισμούς ήταν δυνητική.

Ταυτόχρονα, απορρίφθηκαν προφορικές τροπολογίες της ΕΔΕΚ, της ΔΗΠΑ και των Οικολόγων.

Η τροπολογία της ΕΔΕΚ αφορούσε εξαίρεση από τη διατμηματική προαγωγή των  εργαζόμενων του τεχνικού και επιστημονικού προσωπικού του Υπουργείου Άμυνας.

Η τροπολογία της ΔΗΠΑ προέβλεπε αλλαγή της μοριοδότησης σε ότι αφορά την αξιολόγηση για δημόσιους υπαλλήλους κλίμακας μέχρι Α7, όπου προτείνει η αξιολόγηση να γίνεται κατά 15%  για επιπρόσθετα προσόντα και 25% η προϋπηρεσία.

Οι απορριφθείσες τροπολογίες του Κινήματος Οικολόγων αφορούσαν πλήρη διαγραφή της πρόνοιας του νέου θεσμού της διατμηματικής προαγωγής καθώς και την εφαρμογή κανόνων ηχογράφησης προφορικής εξέτασης, κατά την αξιολόγηση υποψηφίων.

Δεν είναι το τέλος του δρόμου, λένε τα κόμματα

Κατά τις τοποθετήσεις τους, οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης σημείωσαν ότι το περιεχόμενο των νομοσχεδίων και των κανονισμών που είχαν ενώπιον τους σήμερα, δεν λύνει όλα τα προβλήματα της δημόσιας υπηρεσίας.

Τόνισαν ωστόσο, την ανάγκη όπως με την έγκρισή τους, γίνει το πρώτο βήμα προς βελτίωση των ζητημάτων που υπάρχουν. Επεσήμαναν ότι η εφαρμογή της νομοθεσίας θα πρέπει να παρακολουθείται, ώστε στην πορεία να επέλθουν περαιτέρω βελτιώσεις.

Η διαμόρφωση πλειοψηφίας για την έγκριση των νομοθετημάτων, ικανοποίησε τον ΔΗΣΥ, με τον βουλευτή Χάρη Γεωργιάδη, να ευχαριστεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης από το βήμα της Ολομέλειας.

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε σε προηγούμενες μεταρρυθμίσεις, που επήλθαν επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη, οι οποίες όπως είπε δεν θα ήταν δυνατές χωρίς τη διαμόρφωση πλειοψηφίας στη Βουλή. Επεσήμανε ότι στόχος και του ΔΗΣΥ είναι να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και τόνισε ότι στο χέρι της Βουλής είναι να προχωρήσει σύντομα η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και των δικαστηρίων.

Ο ΔΗΣΥ καταψήφισε όλες τις τροπολογίες που τέθηκαν ενώπιον της Ολομέλειας, με τον κ. Γεωργιάδη να σημειώνει ότι αποδυναμώνουν τη μεταρρύθμιση και να εκφράζει αμφιβολίες για το εάν είναι συνταγματικές. Πρόσθεσε ότι ο ΔΗΣΥ στηρίζει τα νομοσχέδια όπως έχουν διαμορφωθεί από την Επιτροπή, εκφράζοντας ωστόσο διαφωνία και σε σχέση με τις εξαιρέσεις από τη διατμηματική προαγωγή που ενσωματώθηκαν στα νομοσχέδια.

Ο κ. Γεωργιάδης, επεσήμανε ότι η ψήφιση των νομοσχεδίων θα απελευθερώσει κονδύλια δεκάδων εκατομμυρίων του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης είπε ότι ενώπιον της Βουλής δεν βρίσκεται η μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας, αλλά τροποποιήσεις στο σύστημα προαγωγών, τις προσλήψεις και το σύστημα αξιολόγησης. 

Αναφερόμενος στην έγκριση του νομοσχεδίου για την κινητικότητα στη δημόσια υπηρεσία το 2017, που αποτελούσε μέρος του πακέτου μεταρρύθμισης, κατήγγειλε αξιοποίησή της «για να εδραιωθεί το ρουσφέτι και η αναξιοκρατία», σημειώνοντας ότι «ζητήσαμε από τον γενικό ελεγκτή να διεξάγει έρευνα προς αυτή την κατεύθυνση». Σε ότι αφορά τις τροπολογίες, το ΑΚΕΛ στήριξε μόνο την τροπολογία της ΔΗΠΑ για την υποχρεωτική ανώνυμη αξιολόγηση προϊσταμένων.

Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάννα Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι η διατμηματική προαγωγή αποτελεί ένα πολύ μικρό κομμάτι της τεράστιας δουλειάς η οποία θα πρέπει να γίνει για την μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, υποστηρίζοντας ότι ο χρόνος των κυβερνώντων επενδύεται αλλού.

Ανέφερε ότι η κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών συνεδρίασε έξι φορές για τα σχετικά νομοσχέδια, κάνοντας παράλληλα αναφορά σε αναχρονιστικές συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην δημοσία υπηρεσία. Το ΔΗΚΟ υποστήριξε την τροπολογία ΔΗΠΑ για υποχρεωτική ανώνυμη αξιολόγηση προϊσταμένων και την τροπολογία ΕΔΕΚ για εξαίρεση τμήματος του ΥΠΑΜ από τις διατμηματικές προαγωγές.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας απευθύνθηκε στους δημοσίους υπαλλήλους, αναφέροντας ότι θα πρέπει να αντιληφθούν πως ο εργοδότης τους δεν είναι το κράτος, αλλά οι κύπριοι πολίτες.

Εκ μέρους του ΕΛΑΜ, ο βουλευτής Σωτήρης Ιωάννου, σημείωσε ότι τα νομοθετήματα ψηφίζονται «με τρόπο ίσως βιαστικό επειδή εντάσσονται στο ταμείο ανάκαμψης» και υποστήριξε ότι δεν μπορούν να σταθούν από μόνα τους σαν μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ότι το κόμμα θα καταψηφίσει τα νομοσχέδια καθώς διαπιστώνει σειρά αδυναμιών, ενώ έκανε αναφορά σε «απορρύθμιση» και όχι «μεταρρύθμιση» της δημόσιας υπηρεσίας.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Μαρίνος Μουσιούττας δήλωσε από το βήμα της Ολομέλειας ότι το κόμμα του θα ψηφίσει τα νομοσχέδια όχι επειδή είναι τέλεια, αλλά αποτελούν όπως είπε, ένα πρώτο βήμα προς την μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας.

Ο βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης σημείωσε ότι δεν υπάρχει 100% ικανοποίηση σε ότι αφορά το περιεχόμενο των νομοθετημάτων, ωστόσο σημείωσε ότι η μεταρρύθμιση πρέπει από κάπου να αρχίσει και το σώμα να παρακολουθεί στενά ώστε να διορθώνονται οι όποιες αδυναμίες.

Ο Βουλευτής Λεμεσού Ανδρέας Θεμιστοκλέους, είπε ότι πραγματική μεταρρύθμιση θα ήταν αν από αύριο το πρωί η δημόσια υπηρεσία απαντούσε τα τηλεφωνήματα των πολιτών και ανταποκρινόταν κατά καλύτερο τρόπο και αν έπαυαν πάρα πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι να συμπεριφέρονται ως μικροί βασανιστές και άλλαζαν την νοοτροπία τους.

Της Ελένης Χαραλάμπους