You are here

Μεγαλύτερο παράθυρο χρήσης της άδειας πατρότητας

06/08/2020 06:52

Προτάσεις νόμου που περιλαμβάνουν ρυθμίσεις οι οποίες στοχεύουν στην χρήση του δικαιώματος της άδειας πατρότητας από περισσότερους δικαιούχους, κατατέθηκαν στη βουλή.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά, εισηγείται την επέκταση της περιόδου κατά την οποία παρέχεται το δικαίωμα σε άδεια και επίδομα πατρότητας, από 16 εβδομάδες, σε 52 εβδομάδες (ένα χρόνο).

Στην αιτιολογική έκθεση για την επέκταση της περιόδου επιλογής για την άδεια πατρότητας, σημειώνεται ότι στόχος είναι η ενίσχυση της δυνατότητας αξιοποίησης της άδειας πατρότητας, όποτε κριθεί αναγκαίο από τους γονείς και η περαιτέρω διευκόλυνση της οικογένειας με τον ερχομό του παιδιού.

Όπως επισημαίνεται, «συχνά παρατηρείται, οι πατέρες ν’ αποφεύγουν να αξιοποιήσουν την άδεια πατρότητας, κυρίως για οικονομικούς λόγους, αφού το επίδομα πατρότητας (όπως και το επίδομα μητρότητας), περιορίζεται στο 72% του μέσου όρου των ασφαλιστέων αποδοχών τους και έτσι τα εισοδήματά τους μειώνονται σε μια περίοδο που οι οικονομικές ανάγκες της οικογένειας αυξάνονται».

Προστίθεται ότι με τη ρύθμιση προτείνεται η επέκταση του χρονικού διαστήματος κατά τη διάρκεια του οποίου παρέχεται το δικαίωμα επιλογής της άδειας πατρότητας και κατ’ επέκταση, του επιδόματος πατρότητας, με σκοπό την ενίσχυση της δυνατότητας αξιοποίησης του από περισσότερες οικογένειες.

Υπενθυμίζεται ότι το δικαίωμα στην άδεια πατρότητας τέθηκε σε εφαρμογή πριν από τρία χρόνια, το καλοκαίρι του 2017, μετά την έγκριση από τη βουλή δύο προτάσεων νόμου βουλευτών του ΑΚΕΛ. Το ετήσιο κόστος της ρύθμισης να υπολογίζεται στα €4,5 εκ. - €5 εκ.

Προνοεί άδεια πατρότητας διάρκειας δύο συνεχόμενων εβδομάδων, η οποία καλύπτεται από επίδομα ύψους 72% των ασφαλιστέων αποδοχών. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η αίτηση πρέπει να υποβάλλεται μετά την πραγματοποίηση του τοκετού. Προϋπόθεση για την καταβολή του επιδόματος είναι στη συγκεκριμένη περίοδο να είναι και η μητέρα με άδεια μητρότητας.

Η ρύθμιση κάλυψε ένα κενό του πλαισίου κοινωνικής προστασίας, κάτι που επιβεβαιώθηκε από το σημαντικό βαθμό ενδιαφέροντος που επιδείχθηκε αμέσως μετά την έγκριση της νομοθεσίας.

Μεταφορά δικαιωμάτων μητέρας, στον πατέρα

Με ξεχωριστή πρόταση η κ. Κουκουμά εισηγείται επίσης, τη μεταφορά των δικαιωμάτων και της προστασίας που παρέχεται στη μητέρα κατά τη διάρκεια της άδειας μητρότητας, προς τον πατέρα, σε περίπτωση θανάτου της μητέρας.

Η σχετική αιτιολογική έκθεση αναφέρει ότι σκοπός της πρότασης είναι η στήριξη του πατέρα είτε κατά τον τοκετό, είτε κατά τη διάρκεια της άδειας μητρότητας.

«Λόγω της τεράστιας ευθύνης που καλείται να αναλάβει ο πατέρας σε περίπτωση θανάτου της μητέρας, κρίνεται αναγκαίο όπως απολαύει των αντίστοιχων δικαιωμάτων και προστασίας από το νόμο», σημειώνεται.

Για το σκοπό αυτό, όπως αναφέρεται, προτείνεται να μεταβιβάζονται στον πατέρα τα δικαιώματα της μητέρας, σε περίπτωση θανάτου της.

Της Μαρίας Χαμπή