You are here

Μειωμένη απορρόφηση κονδυλίων φορέα προσφύγων

19/11/2019 12:44

Η ρευστότητα του κεντρικού φορέα ισότιμης κατανομής βαρών(ΦΙΚΒ) είναι επαρκής ώστε να καλύψει όλα τα δάνεια, εντούτοις ο αριθμός των αιτήσεων είναι μειωμένος λόγω της αδυναμίας των αιτητών να εξασφαλίσουν δάνεια από τα πιστωτικά ιδρύματα.

Στα στεγαστικά και επαγγελματικά δάνεια για τα οποία επιδοτείται το επιτόκιο (ο οφειλέτης καταβάλλει μόνο το 1% του επιτοκίου) θα πρέπει προηγουμένως να εξασφαλίσει δάνειο ο αιτητής από πιστωτικό ίδρυμα.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής προσφύγων του προϋπολογισμού του φορέα για το 2020, αναδείχθηκε και μια υποβόσκουσα διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στον φορέα και το κτηματολόγιο.

Η λειτουργός του κτηματολογίου Κερύνειας, Λουΐζα Μαλάη, επέκρινε τη διευθύντρια του φορέα ότι τους αποστέλλουν τις αιτήσεις ημιτελείς με αποτέλεσμα να παρατηρείται καθυστέρηση στην προώθηση των αιτήσεων, η διεκπεραίωση των οποίων χρειάζεται πέντε μήνες.

Η διευθύντρια του φορέα Λουκία Ευσταθίου απέδωσε το γεγονός στο μειωμένο προσωπικό που υπάρχει στο φορέα για να πάρει ανταπάντηση από την κ. Μαλάη ότι και στο κτηματολόγιο Κερύνειας, το οποίο είναι υπεύθυνο να εξετάζει τις αιτήσεις του φορέα, απασχολούνται μόνο τέσσερα άτομα.

Ο προϋπολογισμός του φορέα για το 2020 ανέρχεται σε €110,6 εκ., περιλαμβάνει €28,1 εκ. κρατική χορηγία και €46 εκ. άτοκα δάνεια (για παραχώρηση δανείων μέσω του σχεδίου φερεγγυότητας).

Ειδικότερα το συγκεκριμένο ποσό θα δοθεί για δάνεια σε σπουδές, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και δάνεια νέων επιστημόνων.

Όσον αφορά τα στεγαστικά δάνεια, επιδοτείται το επιτόκιο του κεντρικού φορέα σε δάνεια που συνάπτουν οι αιτητές από οποιοδήποτε πιστωτικό ίδρυμα.

Ο προϋπολογισμός του φορέα είναι ισοσκελισμένος και είναι αυξημένος κατά €2 εκατ., ή 1,8% σε σχέση με το 2019. Περιλαμβάνει έσοδα και δαπάνες ύψους €110.6, εκατ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών κατά τη διάρκεια της συνεδρίας η κ. Ευσταθίου ανέφερε ότι το 2018 υπήρξε υλοποίηση του προϋπολογισμού του φορέα κατά 87% ενώ φέτος μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου έχει υλοποιηθεί ήδη το 79% το προϋπολογισμού και αναμένεται ως το τέλος του χρόνου να φτάσει κοντά στο 100%.

Για τις αιτήσεις για στεγαστικά είπε ότι μέχρι τις 31 Οκτωβρίου φέτος είχαν γίνει 480 αιτήσεις και 50 για επιδιορθώσεις, το 2018 είχαν γίνει 510, το 2017 340 και το 2016 490. 

Σε ότι αφορά τις αιτήσεις για τα σχέδια νέων επιστημόνων, από τα μέχρι στιγμής στοιχεία φέτος υποβλήθηκαν 23 αιτήσεις, το 2018 είχαν υποβληθεί 38 αιτήσεις και τα προηγούμενα χρόνια από 24. Το σχέδιο το οποίο προνοεί δαπάνη ύψους €4,5 εκατ. αφορά κονδύλι έως €25.000 για νέους επιστήμονες μέχρι 40 χρόνων για την αγορά εξοπλισμού, για επιχείρηση η οποία λειτουργεί μέχρι και τρία χρόνια. 

Σε ερώτηση για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην συνεργασία που υπάρχει μεταξύ του φορέα και του κτηματολογίου Κερύνειας ανέφερε ότι το θέμα των εκτιμήσεων «είναι ένα θέμα το οποίο προσπαθούμε εδώ και καιρό να επιλύσουμε, τα δύο τμήματα. έχουμε συντονιστεί και συνεργαστεί σε διάφορους τομείς, προσπαθώντας όπου είναι δυνατόν να μειώσουμε τον χρόνο που χρειάζεται και για να εκτιμηθούν, αλλά και για να εξεταστούν οι αιτήσεις από τον κεντρικό φορέα».

Όσον αφορά τα σπουδαστικά δάνεια, είπε η κ. Ευσταθίου, όπως ενημέρωσα την επιτροπή «από την ημέρα που υποβάλλονται οι αιτήσεις στον κεντρικό φορέα, χρειάζονται περίπου τρεις μήνες για να δοθεί η αίτηση σε λειτουργό για να εξεταστεί. Από εκεί και πέρα χρειάζονται περίπου ένας με δύο μήνες μέχρι να γίνει εξέταση, να περάσει από το ΔΣ, να προχωρήσουν με υποθήκευση της κατεχόμενης περιουσίας και ακολούθως με σύναψη του δανείου μέσω του οργανισμού χρηματοδότησης στέγης. Άρα, πρόσθεσε, «συνολικά παίρνει γύρω  στους 5 μήνες».

Η κ. Ευσταθίου ανέφερε επίσης ότι «τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του φορέα για δάνεια από κεφάλαια του οργανισμού χρηματοδοτήσεως στέγης ανέρχονται 21% σε αριθμούς λογαριασμών, τα δάνεια με εγγύηση σε αριθμούς λογαριασμών ανέρχονται στο 23%. Τα δάνεια που έχουν μεταφερθεί στην Ελληνική Τράπεζα ανέρχονται στο 7,5% και τα δάνεια στην ΚΕΔΙΠΕΣ στο 65%.

Η πρόεδρος της επιτροπής προσφύγων Σκεύη Κουκουμά δήλωσε μετά τη συνεδρία ότι ο προϋπολογισμός του φορέα για το 2020 παρουσιάζεται αυξημένος λόγω της αύξησης της επιδότησης του επιτοκίου του στεγαστικού δανείου, ενώ παρά το γεγονός ότι το 2018 υπήρξε χαμηλή απορρόφηση των κονδυλίων για τα διάφορα σχέδια, εντούτοις το 2019 αναμένεται ότι θα υπερβεί το 90%.

«Πρέπει να πούμε ότι κάθε χρόνο παρουσιάζεται μειωμένη απορρόφηση των κονδυλίων του φορέα».

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά ανέφερε ότι ο φορέας, ο οποίος «κάνει εξαιρετική δουλειά, είναι σήμερα το βασικό αποκούμπι των προσφύγων». Εντός του 2020, είπε, αναμένεται να παραχωρηθούν νέα χαμηλότοκα δάνεια €46 εκ. κυρίως σπουδαστικά, αλλά και σε νέους επιστήμονες. Αναμένεται επίσης να παραχωρηθούν γύρω στα €22 εκ. ως επιδότηση επιτοκίου σε υφιστάμενα στεγαστικά δάνεια.

«Μας ικανοποιεί επίσης η πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για ένα σχέδιο ρύθμισης των οφειλών παλαιών στεγαστικών δανείων», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη ζήτηση που υπάρχει είπε ότι «αυτό το οποίο φαίνεται είναι ότι με τα υφιστάμενα κεφάλαια που παραχωρούνται στον φορέα καλύπτεται εξ’ ολοκλήρου η ζήτηση».

Έτοιμο το σχέδιο στήριξης προσφύγων για εξόφληση παλαιών στεγαστικών δανείων

Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της επιτροπής προσφύγων η εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών ενημέρωσε την επιτροπή ότι εγκρίθηκε το σχέδιο που θα έχει ως στόχο να βοηθήσει τους πρόσφυγες να εξοφλήσουν τα δάνεια τους και εξέφρασε την ετοιμότητα του υπουργείου να το αποστείλει επίσημα και να το παρουσιάσει στη βουλή. Αυτή την περίοδο, ανέφερε, ετοιμάζεται να πάει στις τράπεζες η επιστολή. Στόχος, πρόσθεσε, θα είναι να τεθεί το σχέδιο σε εφαρμογή από τις 2 Ιανουαρίου 2020 μέχρι τις 31 Μαρτίου 2020. 

Της Ηρώς Ευθυμίου