You are here

Μετά τις εκλογές cash στη Συμμαχία

17/01/2016 13:51
Μετά τις βουλευτικές εκλογές η Συμμαχία Πολιτών , θα λάβει την έκτακτη χορηγία που της αναλογεί , αφού στις προηγούμενες εκλογές δεν ήταν πολιτικό κόμμα για να εξασφαλίσει ποσοστά και να λάβει χορηγία ανάλογα με αυτά.

Μετά από γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, κρατική χορηγία θα παραχωρείται σε όλα τα κόμματα τρείς μήνες πριν από τις εκλογές ενώ, στη Συμμαχία Πολιτών θα παραχωρηθεί μετά τις βουλευτικές εκλογές .

Σημειώνεται ότι οι νομοθέτες δεν προνόησαν στο νόμο που ψήφισαν να περιληφθεί πρόνοια για τον τρόπο που θα κατανέμεται η χορηγία σε κόμμα το οποίο δεν υπήρχε στις προηγούμενες εκλογές, αλλά τώρα κατέχει βουλευτική έδρα στη Βουλή.

Σε επιστολή του προς τη γενική διευθύντρια της βουλής Βασιλική Αναστασιάδου, ο γενικός εισαγγελέας τονίζει πως τα ζητήματα που εγείρονται σε σχέση, τόσο με την τακτική χρηματοδότηση των κοινοβουλευτικών κομμάτων, όσο κα σε σχέση με τη χορηγία των κομμάτων ενόψει εκλογών έχουν περιπλεχθεί λόγω του ορισμού του όρου «κοινοβουλευτικό κόμμα», αλλά και λόγω της ανυπαρξίας λεπτομερών προνοιών στο νόμο που να πραγματεύονται την κατανομή των κονδυλίων μεταξύ των κομμάτων.

Για το ζήτημα της τακτικής χρηματοδότησης των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ο γενικός εισαγγελέας, θεωρεί δεδομένο ότι o νόμος δεν προβαίνει σε διάκριση του έτους κατά το οποίο διεξάγονται εκλογές και σημειώνει ότι είναι αφελέστερο να μην αλλάξει ο χρόνος και ο τρόπος κατανομής της μεταξύ των υφιστάμενων κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Όπως επισημαίνει, η πρόθεση του νομοθέτη μπορεί να διαπιστωθεί και από την πρόσφατη καταψήφιση, προτεινόμενης τροπολογίας επί του νομοσχεδίου για τα πολιτικά κόμματα με την οποία γινόταν εισήγηση για διαφοροποίηση του τρόπου κατανομής της τακτικής χρηματοδότησης των κομμάτων κατά το έτος που διεξάγονται εκλογές.

Υποδεικνύει πως σύμφωνα με τον ορισμό του όρου κοινοβουλευτικό κόμμα που υπήρχε στο νόμο για τα πολιτικά κόμματα, πριν αυτός τροποποιηθεί, ο οποίος όμως διατηρείται σε ισχύ με βάση τη μεταβατική διάταξη του άρθρου 13 του νόμου, μέχρι τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, κοινοβουλευτικό κόμμα σημαίνει πολιτικό κόμμα που έχει στις τάξεις του τουλάχιστον ένα βουλευτή ή ευρωβουλευτή, χωρίς να είναι απαραίτητα ο βουλευτής αυτός να έχει εκλεγεί με το συνδυασμό του συγκεκριμένου κόμματος στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές.

Ως αποτέλεσμα, τονίζει ο εισαγγελέας ένα κόμμα, το οποίο δεν έλαβε μέρος σε προηγούμενες εκλογές αλλά κατά τη διάρκεια της βουλευτικής θητείας συστάθηκε και απέκτησε στις τάξεις του ένα ή περισσότερους βουλευτή άλλου κόμματος , θεωρείται κοινοβουλευτικό κόμμα,.
Ένα τέτοιο κόμμα, σύμφωνα με τον εισαγγελέα είναι η Συμμαχία Πολιτών, η οποία ευνοείται μεν από τις διατάξεις του αφορούν την τακτική χρηματοδότηση των κοινοβουλευτικών κομμάτων αναφορικά όμως μόνο με τον καταμερισμό του ποσοστού 15% της τακτικής χρηματοδότησης αλλά όχι επί του υπολοίπου ποσού το οποίο υπολογίζεται ανάλογα με την εκλογική δύναμη των κομμάτων .
Παράλληλα ο γενικός εισαγγελέα, σημειώνει πως δημιουργείται περαιτέρω, πρόβλημα στην εφαρμογή των διατάξεων που αφορούν τη χορηγία των κομμάτων για τις εκλογές, γιατί το άρθρο που αφορά την κατανομή της χορηγίας στα κοινοβουλευτικά κόμματα ορίζει ως κριτήριο το ποσοστό των κομμάτων που έλαβαν στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.

Υπογραμμίζει πως η Συμμαχία Πολιτών δεν έλαβε μέρος σε προηγούμενες βουλευτικές εκλογές και δεν μπορεί να λάβει χορηγία ως κοινοβουλευτικό κόμμα γιατί δεν υπάρχει καμιά δυνατότητα διακρίβωσης ή εφαρμογής του κριτηρίου που θέτει ο νόμος.

Ο κ. Κληρίδης ,διερωτάται εάν για σκοπούς καταβολής χορηγίας για τις εκλογές η Συμμαχία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μη κοινοβουλευτικό κόμμα, κάτι όπως επισημαίνει δημιουργεί, ασυνέπεια στον τρόπο μεταχείρισης του κόμματος, και δεν μπορεί να υιοθετηθεί.

Σύμφωνα με τον νόμο, επισημαίνει ο γενικός εισαγγελέας , δεν θα μπορούσε να δοθεί οποιοδήποτε ποσό ως χορηγία ενόψει εκλογών, στη Συμμαχία, όμως υπογραμμίζει, πως σε αυτή την περίπτωση, θα μπορούσε ίσως να γίνει κάποια διαφοροποίηση από την περίπτωση της τακτικής χρηματοδότησης κομμάτων, η οποία καταβάλλεται κάθε χρόνο στα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Όπως αναφέρει, στην περίπτωση της χορηγίας εκλογών, ο νομοθέτης προβλέπει για μια μόνο ειδική χορηγία η οποία στοχεύει στην οικονομική ενίσχυση του προεκλογικού αγώνα και η απουσία και μόνο κριτηρίου, η οποία οφείλεται σε νομοθετικό κενό, δεν θα έπρεπε να επενεργήσει με άδικο τρόπο, εναντίον κοινοβουλευτικού κόμματος.

Ενώ , σημειώνει πως για τα άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα βάσει του νόμου, θα πρέπει να καταβληθεί το ποσό που τους αναλογεί τουλάχιστον 3 μήνες πριν τις εκλογές, στην περίπτωση της Συμμαχίας το θέμα θα μπορούσε να αναβληθεί και να αποφασισθεί μετά τις επικείμενες εκλογές οπότε να καταβληθεί ποσό ανάλογα με το ποσοστό που θα πάρει στις εκλογές και ανάλογα με το αν θα συνεχίσει να είναι κοινοβουλευτικό κόμμα ή μη κοινοβουλευτικό κόμμα, επιπρόσθετα προς οποιοδήποτε ποσό ήθελε κατανεμηθεί προηγουμένως στα άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα πριν τις εκλογές.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου